chonza  Dołączył: 29 Kwi 2007
Fisheye Zenitar K 2,8/16mm
... czy miał ktoś ma jakieś doświadczenia z tym szkłem - słyszałem same pozytywne opinie, naprawdę tak jest?

superkomornik  Dołączył: 02 Sty 2007
Ja robiłem nim kilka testowych zdjęć- jak się domyślam, to pewnie chodzi Ci o ten egzemplarz co wisi na allegro. I właśnie nim robiłem zdjęcia. Gdybym miał kasę to brałbym go bez zastanowienia. Jest naprawdę ostry, jaśniutki i ma bardzo dużą zaletę- powyżej 1.2m jest już tylko nieskończoność. Więc przy dobrej wprawie nie będziemy musieli w ogóle operować pierścieniem ostrości! Głębia jest na tyle duża, że bez problemu trafiamy tam gdzie chcemy. A co do efektu fisheye- wygląda to naprawdę nieźle! Ludzie narzekają, że na cyfrze wygląda to tak sobie, ale mi się bardzo podoba (pewnie dlatego, że nie widziałem jeszcze efektów z analoga :P :P). W każdym razie polecam.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
chonza, nie podam linków, bo nie mam chwilowo czasu, ale na forum było o tym szkle sporo info [także ode mnie], zatem poszukaj. Ogólnie zależy od egzemplarza, jak to z produktami ze wschodu.

bossini  Dołączył: 23 Sty 2007
Gdzieś czytałem, że brak dobrych powłok w nim, nie pomaga w odwzorowaniu barw. Niektórym nawet zdjęcia wyblakłe wychodziły.

Ja osobiście używałem w analogu Canona i tylko sobie go chwalę, ale trzeba brać poprawkę, że robiłem głównie B&W

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
to nie jest szkło do pracy pod słońce, powłoki tam są chyba tylko po to, żeby kolorowo świeciły soczewkę jak na nią patrzysz. Trzeba się tym nauczyć robić, bo daje flary, bliki, itp. Ale ja go lubię, jak się człowiek przyzwyczai do tych "specyficzności" to ich nawet niedoskonałościami nie nazywa :-D
Ale wiele zależy od egzemplarza, bo są tragiczne, są też [rzadziej] całkiem niezłe. Ogólnie testy przed zakupem.

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Lewy górny róg i sprawa jasna jeśli chodzi o pracę pod słońce.

Przepięknie gnie proste - niezłe klimaty wychodzą.

Jak chcesz, to mogę Ci opchąć to szkło, bo zbieram na jakieś "proste" 20mm.

papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
Mam takie szkiełko i byłem bardzo zadowolony przy analogu, przy cyfrze moje zadowolenie trochę spadło, głównie ze względu na cropa. Efekt rybiego oka jest, ale zdecydowanie mnejszy. Obiektywnie lepszego szkła za tą cenę nie kupisz.

adrian  Dołączył: 06 Mar 2007
Grendel napisał/a:
Przepięknie gnie proste - niezłe klimaty wychodzą.

Te fotki z cyfry są z crop'em czy z pełnej klatki? BTW Ile chcesz za ten obiektyw? ;-)

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Foty z pełnej klatki. Co do ceny... hmmm :) cena alledrogo to 350-380, więc za 300 mogę sprzedać.

Skocz do: