akagi66  Dołączył: 16 Lis 2007
drukarka do zdjęć
możecie polecić jakąś drukarkę do zastosowań domowych, kolorową, żeby nadawał się do drukowania zdjęć ? Obecnie używam HP officejet 8012e - kartridże HX starczają dosłownie na kilka odbitek A4... Masakra. A może laserowe już drukują zdjęcia o jakości zdjęć na kiepskich kserówek jak było to jeszcze kilka lat temu ? Interesuje mnie sprawdzona drukarka w cenie do 2000 zł.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W zasadzie to dowolna 6-ciokolorowa z tuszem w zbiornikach, np. EPSON EcoTank L8050. Oczywiście, niezależnie czy drukarka jest biurowa czy fotograficzna, zalecam zamówienie profili dla tuszu i papierów, które zamierzamy używać.

apemantus  Dołączył: 08 Maj 2013
Od dwóch lat używam Canon G 640. Kosztowała z cashbackiem 600 PLN. Teraz 1100. Tusze (6 kolorów) w pojemnikach do samodzielnego uzupełniania. Zdjęcia drukuję w zasadzie tylko w formacie A4, więc nie robię tego zbyt wiele, ale synowie drukują sporo. Podobno wydajność sięga 3800 sztuk 10 x 15 cm. Z jakości jestem zadowolony. Nawet wydrukowałekm zdjecie, które miałem z profesjonalnej 12 kolorowej maszyny dla porównania. Nie warto przepłacać :mrgreen: Do domowego użytku jak znalazł, choć pewnie w podanym przez Ciebie budżecie znajdziesz ciekawsze (Epsony?).

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Mam starego Epsona L800 i w kategorii koszty/jakość ta drukarka była i jest nie do pobicia. Epson ma nadal rozsądne ceny oryginalnych tuszy. Do tego kupisz papier Fomei (polecam Pro Pearl 265) do którego pobierasz profil icc i wydruk powinien zgadzać się z tym co masz na monitorze.

bogdanm  Dołączył: 01 Mar 2007
apemantus napisał/a:
Od dwóch lat używam Canon G 640

+1
Mam wersję wielofunkcyjną (G650 ze skanerem i kopiarką) i polecam. Dobrze drukować to drukowała i czterotuszowa G2000 ale... tutaj Canon się postarał i dał tusze Chromalife.
Z minusów - Wifi tylko w zakresie 2,4GHz i nie ma wersji tej drukarki w formacie A3 ;-)

bogdanm napisał/a:
Mam wersję wielofunkcyjną (G650 ze skanerem i kopiarką)
640 też ma skaner i kopiarkę. Potrzebowałem takiej do działalności. A3 Canona widziałem, ale bez skanera.

Mirek  Dołączył: 12 Cze 2006
apemantus napisał/a:
A3 Canona widziałem, ale bez skanera.

+2
Ale z tego co wiem, w A3 Canon nie ma podobnej konstrukcji. Zamiast atramentów są tam wkłady (kardidże), które mocno podrażają wydruk.
Te drukarki A4 Canona z 6 atramentami są to drukarki serii G500 (G500, G540, G550) i drukarki ze skanerem serii G600 (G640, G650). Cześć drukująca w tych urządzeniach jest identyczna. Atrament sprzedawany do nich w butlach jest stosunkowo tani i całkiem niezłej jakości. Tester drukarek, Keith Cooper przychylnie się o nich wypowiadał. Stwierdził, że jakość wydruków pozwala je powiesić na ścianie, ale nie nadają się do sprzedaży. Problemem jest, że w przeciwieństwie do droższych drukarek, brak jest profili do papierów. Są tylko ogólne do papierów Canon i znalazłem jeszcze do Fomei, ale nie próbowałem druku na tych papierach.
I pomimo tuszy czarnego i szarego wydruk w czerni i bieli nie jest tym o co nam chodzi. Keith Cooper podaje jakieś sposoby wydruku B-W, ale się temu nie przyjrzałem.

Miało być o drukarce do domowego użytku, nie do profesjonalnego druku. Dla mnie zdjęcia A4 są akurat do powieszenia na ścianie i do tego ta drukarka nadaje się bardzo dobrze. Kupuję papiery Canona ( w menu drukarki można wybrać konkretny rodzaj) i jestem zadowolony. Mialem jeszcze starszy papier hyba HP i faktycznie bylo tak sobie. Od jakości pro, są profesjonalne firmy, ewentualnie zakup lepszego sprzętu, jeżeli ma się potrzebę, środki i miejsce. :-)

Canon też ma drukarki z systemem ciągłego zasilania (Mega Tank) więc wybór należy tylko do kupującego.

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Jak sprawdzić, czy do danego modelu jest profil dla papieru przed zakupem drukarki?

Edit
Już widziałem stronie Fomei są dostępne.

zloty_2000  Dołączył: 27 Wrz 2010
W domu mam od paru lat Canon Pixma 5750 - do tego tusze zamienne w niskiej cenie (komplet 20 sztuk czyli 4 zestawy to koło 40-60PLN). Bardzo dobrze drukuje i nie mam się do czego przyczepić. Zdjęcia wychodzą ładnie. Jak się ustawi profil do zdjęcia to jeszcze lepiej. Nawet zamienniki dają zadowalające wyniki z wydruku zdjęć.
Myślałem o którejś Pixma z uzupełnianiem atramentu ale nie drukuję aż tak dużo. Ogólnie seria Pixma została zrobiona z myślą o druku zdjęć a dodatkowo rozszerzona o wersję PRO - niby profesjonalna do druku zdjęć ale z nimi nie miałem styczności a cena to koło 2kPLN.
Z mojego punktu widzenia i mając przerobione Lexmarki, Epsony czy HP to znów wybrałbym Canona Pixma.

e no bez przesady - potrzebuję raz na miesiąc czy dwa wydrukować kilka zdjęć w formacie A4 żeby powiesić na poczekalni w firmie. Zabawa z HP jest za droga - za każdym razem po kilku zdjęciach komplet kartridży do wymiany.

rychu napisał/a:
Jak sprawdzić, czy do danego modelu jest profil dla papieru
Wykonanie profilu kosztuje kilkadziesiąt złoty.

gdzie się robi profil dla papieru ? I jak technicznie ? Musze gdzieś pojechać z drukarką czy porobić druki próbne ?

Pobierasz zdjęcia do wydruku ze strony firmy, która robi profile. Drukujesz zgodnie z wytycznymi i im wysyłasz. Płacisz za profil a oni go przysyłają wraz z instrukcją użycia.

dziękuję

Skocz do: