ronin75  Dołączył: 09 Cze 2020
Zgubiona osłona przeciwsłoneczna do DA18-135mm f/3.5-5.6 ED
Witam.
Zgubiłem osłonę przeciwsłoneczną do DA 18-135mm f/3.5-5.6 ED i to dzień przed wyjazdem na 48 Rzeszowską Pieszą Pielgrzymką na Jasną Górę.
Jakoś poradziłem sobie zastępując ją osłoną z Panasonica/Leici 14-50 z Panasonica DMC-L10 - dawało radę, ale nie mogłem korzystać z pełnej szerokości obiektywu.
Ktoś może poradzić gdzie kupić oryginalną taką osłonę (symbol RBC62) lub sensownie wykonany zamiennik - szukałem w necie, ale wyniki były mizerne... :(

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Przykre, ale taniej będzie zmienić system niż dokupić cokolwiek do Pentaxa :roll:

Kot72  Dołączył: 15 Paź 2014
Zamienników brak , nowa kosztuje krocie . Jeśli osłona jest bezwzględnie konieczna można kupić tanio osłonę metalową lub poszukać takiej rozkładanej gumowo - metalowej .

ronin75  Dołączył: 09 Cze 2020
Kot72 napisał/a:
Zamienników brak.

:-(
Kot72 napisał/a:
nowa kosztuje krocie.

wiem... :-/
Kot72 napisał/a:
bezwzględnie konieczna

konieczna może nie, przydatna tak
Kot72 napisał/a:
osłonę metalową.

A gdzie takie cóś można kupić?

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
Jestem w podobnej sytuacji, osłonę mam ale uszkodzoną, lewy "płatek" jest wyłamany. Nie robię z tym nic, bo jeśli już używam 18-135 to tylko w lesie gdzie zawsze mogę Słońce "schować" za pniaka, a poza tym tym zasadniczym szkłem jest 16-85. Ale jeśli bym nagle zaczął potrzebować to jednak oryginalnej, okienko do kręcenia CPL jest nieocenione [to jeden z powodów dla którego odpuściłem 70-210 Pentax by Tamron].

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Z Japonii, fabrycznie nowa od 180 z groszami (z przesłaniem). Na ebay-u dostępne bez problemów.

ronin75, na Allegro mają . Szukaj pod f 62 mm .
plwk, dolicz jeszcze przesyłkę i 23 % vat i wyjdzie tyle co u nas ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Kot72 napisał/a:
dolicz jeszcze przesyłkę
Podałem cenę z przesyłką. ebay dolicza do ceny opłaty obowiązujące w kraju z którego obserwujemy ofertę.

Faktycznie , jest taka oferta z darmową przesyłką ekonomiczną ( dostawa wrzesień-październik ) . Tak czy owak z vatem wyjdzie ponad 220zł a to już sporo jak za osłonę . Zdecydowanie wziął bym przykręcaną .

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Jakakolwiek przykręcana, gumowa, składana będzie ok. Odpowiednim stopniem "złożenia" można sobie wyregulować jej szerokość do ogniskowej.

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
Cytat
Odpowiednim stopniem "złożenia" można sobie wyregulować jej szerokość do ogniskowej.
Mam parę zdjęć z winietą od takiego gumiaczka... :mrgreen:
Lepsze wizjery, ze 100% pokryciem, pomogą uniknąć takich niespodzianek ;-)
Cytat
taniej będzie zmienić system niż dokupić cokolwiek
rychu, :lol:

Skocz do: