zenza  Dołączył: 22 Kwi 2006
folder na stronie www na hasło
Przepraszam, jeśli dla niektórych jest to trywialne pytanie, ale czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak to zrobić, aby katalog, który wstawię na swoją stronę www był możliwy do otworzenia po podaniu hasła dostępu?

yourNIGHTMARE  Dołączył: 12 Maj 2007
hmm sa do tego specjalne programy ktore koduja dostep do folderow a na stronie to sa tez specjalne serwery, ktore udostepniaja taka opcje jak zabezpieczenie haslem folderu. Mozna zabezpieczyc tez pewne podstrony ze strony glownej w sumie to jest to samo i znalazlem cos takiego nie wiem czy bedzie Ci pomocne LINK
Pozdrawiam

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
zenza, to zalezy gdzie masz ta strone. Jak masz dostep do konfiguracji serwera, to mozna to zrobic plikiem .htaccess. Domyslam sie, ze nie masz. Niektorzy providerzy udostepniaja funkcje autoryzowanego dostepu do katalogow w panelu administracyjmym - np home.pl. Jesli to ma byc dostep do strony, a nie tylko zawartosci katalogu, to mozna dolaczyc prosciutki skrypt PHP (srednio bezpieczny) albo jeszcze prostszy i jeszcze bardziej niebezpieczny kodzik JScript.

dz.

yourNIGHTMARE  Dołączył: 12 Maj 2007
Te skrypty sa o tyle niebezpieczne, ze wlasciwie calosc jest w kodzie zrodlowym i dla srednio znajacego temat to problemu nie bedzie z uzyskaniem hasla. JScript nie polecam bo to tak jak bys pozamykal okna na sztaby i klodki a dzwi zostawil uchylone :-P :-P :-P
Prawde mowiac te zabezpieczenia nie nadaja sie do super poufnych danych tylko dla takiego zabezpieczenia aby byc spokojnym, ze kazdy przyslowiowy Kowalski tego nie bedzie widzial ;-)

Ganz  Dołączył: 30 Kwi 2007
coś łatwego i bezpiecznego: w odpowiednim pliku *.htm umieszczasz poniższy cosik, i formularz przekierowuje cię do pliku o nazwie takiej samej jak hasło (tworzysz plik, który nazywa się tak jak hasło - nazwa pliku jest hasłem):
cosik:
<head>
<script Language="JavaScript">
function password (pass) {
var password = ''
if (password != null){
location.href= "/galerie/" + pass + ".html";
}
}
</script>
</HEAD>
<BODY>
Hasło
<FORM name="login">
<INPUT NAME="pass"><br><br>
<INPUT TYPE="button" VALUE="Kliknij" onClick="password(form.pass.value)">
<INPUT TYPE="RESET" VALUE="Wyczyść">
</form>
</BODY>

działa to tak: wywołany formularz przeniesie Cie do pliku o nazwie takiej samej jak hasło, znajdującego sie w tym przypadku w podkatalogu "galerie". Prymitywne, ale bezpieczne bo hasło nie znajduje się w kodzie źródłowym, zabezpieczenie niegodne NASA, ale wątpię, żeby najlepsie hakerzy tego świata dbierali sie do moich zdjęć .... ;-)

Misztu  Dołączył: 19 Mar 2007
Zabawa z .htaccess wydaje się najlepszym rozwiązaniem. Prosto i konkretnie.
Jeśli nie masz dostępu do swojego konta przez SSH, to polecam np. taki generator. Wystarczy wrzucić dwa pliki do danego katalogu i po sprawie.

Inną opcją jest użycie funkcji auth w PHP, ale tutaj akurat nie mam pod ręką przykładu.

Ten generator by mi pasował, ale coś chyba nie tak robię, albo czegoś nie rozumiem.
W generatorze podaję: username, password i podaje ścieżkę do katalogu, który ma być dostępny po podaniu hasła.
Generuję - z tego co otrzymuję tworze jeden plik x.htaccess w pierwszym jest coś takiego z podaną przeze mnie stroną www.( tutaj wycięta)
AuthUserFile http://www.
AuthGroupFile /dev/null
AuthName "Password Protected Area"
AuthType Basic

<limit GET POST>
require valid-user
</limit>

i drugi plik y.htpasswd w którym jest mój podany username i jakiś kod
te dwa pliki wstawiam na moja stronę do katalogu , który podałem wcześniej. I.....
po wejściu na stronę wyświetlają mi sie te dwa wygenerowane pliki obok katalogów z prezentacją. Czyli nie ma rządania podania hasła!!! Nie kapuję tego :evil: i zaczynam być zdegustowany wpienia mnie ta niewiedza i nieświadomość w którym miejscu robię błąd :roll: muszę się tego nauczyć!!!

Misztu  Dołączył: 19 Mar 2007
Te pliki mają nazywać się odpowiednio:
.htaccess
.htpasswd

Bez żadnych dodatków na początku lub na końcu. Inaczej nie pójdzie ;)

Klient FTP np. w Total Commander domyślnie ich nie pokazuje. Kropka przed nazwą pliku/katalogu to coś jakby atrybut "ukryty" w Windowsie.
Żeby widzieć te pliki w TC, wystarczy po połączeniu z serwerem wybrać: Sieć > FTP Pokaż ukryte pliki.

Jeśli teraz też nie ruszy, to możne oznaczać, że admin nie pozwala userom na manewrowanie htaccess.

Misztu,
Udało mi się zrobić blokadę na hasło dzieki generatorowi .htaccess. W sumie było , to łatwe, oczywiście jak sie wie. :) Dlatego napiszę może o mojej walce może komuś się przyda jak nie jest obeznany z tego typu działaniami. Edytor w którym zapisywałem pliki z wygenerowanymi kodami zapisywał mi je z rozszerzeniam a nie powinno być rzadnych rozszerzeń. Dopiero jak wyświetliłem, aby pokazał ukryte pliki z Total Commandera zobaczyłem te rozszerzenia.:)
Druga sprawą jest to, ze ja podawałem ścieżkę dostępu URLem a powinna być lokalna , czyli ścieżka do mojego katalogu domowego zgodna z manualem ipgate. Trzeba zwrócić też uwagę jak jest wygenerowana ścieżka- u mnie akurat nie wiedzieć skąd powtórzyło się na końcu ścieżki ".htpasswd". Ramka do podania usera i hasła pojawiła się, lecz wpisując usera i hasło nie wpuszczało mnie do tego katalogu zabronionego.
Cieszę się , że się czegoś nauczyłem ;-)
Dzięki wszystkim za chęć pomocy!!! :-B :-B :-B

Skocz do: