bushto  Dołączył: 31 Lip 2007
Obiektywy do K100D
Wiem, że ten temat pojawiał się już parę razy, ale nie mogę nigdzie znaleźć konkretnej odpowiedzi na moje wątpliwości. Jestem kompletnym amatorem, jeśli chodzi o lustrzanki i nie bardzo wiem, o jakich dokładnie "starych, analogowych obiektywach" do K100D wszędzie jest mowa. Chciałbym w przyszłości na pewno rozszerzyć sprzętowe zaplecze - wiem, że taka optyka jest dużo tańsza i że muszę zastosować adapter M42.
Ale: czy wtedy mogę zamontować już każdy obiektyw z mocowaniem pentaxowym (K,A,KA,KAF itp?), stary, nowy i w ogóle, ale musi być M42? I o jaki konkretnie adapter chodzi bo widziałem wiele nazywających się "M42" ale mowa była o Sony, Canonach itp. Czy to oznacza że aparaty innych firm też mają taką możliwość(i to działa wszystko)?
Najlepiej, gdyby ktoś mógł wskazać obiektywy i adaptery na allegro.pl - wtedy wczytam się w to wszystko i zapoznam się z tematem na konkretnych przykładach.
Frajerskie te pytania, ale trochę to dla mnie czooorna magia na razie.
Z góry wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam!

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
bushto, K, KA, KAF itd, czyli wszystkie te w kategorii "Pentax" na Allegro, montujesz bez żadnego adaptera.

Przejściówka na gwint M42 umożliwia Ci podpięcie starych obiektywów od Zenita, Practiki (Pentacony) - te są w Polsce popularne, choć są też inne, różne różniaste. Wszystkie te, które są w kategorii "M42" na allegro.

A przejściówkę na M42 musisz kupić taką do Pentaxa, bo są do różnych systemów. Różnią się oczywiście mocowaniem od strony puszki. Te do Pentaxa mają tam bagnet K ;-)

To już chyba wszystkie tajemnice :-)

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
stare analogowe obiektywy dzielimy na te z gwintem M42 i z bagnetem K (KA, KAF, KAF2 to ten sam bagnet)
do tych z gwintem M42 potrzebujesz adapter (M42->K) , do tych z bagnetem K - nic

W obu przypadkach dziala pomiar swiatla i potwierdzenie ostrosci (czego nie ma o ile sie nie myle w innych systemach, z kilkoma wyjatkami - chyba D200).

[ Dodano: 2007-08-08, 15:48 ]
a jakie sa na bagnet K ? wszystkie ktore znajdziesz tutaj http://kmp.bdimitrov.de/lenses/index.html

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006

bEEf napisał/a:
bushto, K, KA, KAF itd, czyli wszystkie te w kategorii "Pentax" na Allegro, montujesz bez żadnego adaptera.

Totalnie WSZYSTKIE? A co z mocowaniem np PK: (patrz:http://www.allegro.pl/item219472024_szerokokatny_revuenon_mc_2_8_28_pk_futeral.html)
albo jakieś inne (np tutaj w ogóle nie wiem co jest grane: http://www.allegro.pl/ite...0_mm_1_4.html)?
Czy to tylko K, KA, KAF, KAF2 (czyli te z K na początku)?

http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=222 - wszystkie serie obiektywów Pentaxa mają mocowanie K? Czy tylko te z serii K (a np obiektywy DA mają mocowanie DA)?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
bushto napisał/a:
Totalnie WSZYSTKIE? A co z mocowaniem np PK
PK oznacza Pentax K.

[ Dodano: 2007-08-08, 10:36 ]
bushto napisał/a:
Czy tylko te z serii K (a np obiektywy DA mają mocowanie DA)?
Obiektywy DA mają mocowanie KAF2, a nazywają się DA, bo są projektowane do cyfry.

BarteKK  Dołączył: 03 Maj 2007
Generalnie to mocowanie pentaxa nazywa się K ale są jego mutacje mówiące ze np kryje tylko aps-c, mozna regulowac przyslone z puszki itd. http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=222 tutaj objaśnienia poszczególnych oznakowań

Aaaaha :), to już czaję, wielkie dzięki!

Aha, i jeszcze jedno: Na innym forum wyczytałem taką opinię:
Cytat
Jedyne obiektywy manualne jakie należy brać pod uwagę to obiektywy stałoogniskowe, bo stare analogowe zoomy to mają jakość tragiczną.

Kupując analogowe stałki będziesz miał problem z szerokim kątem, bo 28mm po cropie 1.5 to 42mm - dla tej ogniskowej najlepsze światło to 2.0 ale z takim światłem to ciężko coś znaleść, a jak znajdziesz to i cena wysoka, no i po cropie tracisz walor szerokiego kąta.

Wniosek - tani szeroki kąt w cyfrze to wyłącznie obiektyw kitowy.

Bardziej sensowny jest zakup obiektywo tele (dodatkowy efekt cropa). Ale zazwyczaj takie analogowe tele trzeba przymykać do f=8 aby fotka była znośna.
Z moich doświadczeń wynika, że jedynie do macro i portretu można rozważać zakup obiektywu manualnego.

Co o tym sądzicie?
PS. Niewiele mi też mówi jakiś crop... Ech!

BarteKK napisał/a:
mocowanie pentaxa nazywa się K ale są jego mutacje mówiące ze np kryje tylko aps-c

wiekosc matrycy nie ma nic wspolnego z bagnetem, pomyliles oznaczenia obiektywow z oznaczniami bagnetu

[ Dodano: 2007-08-08, 16:46 ]
bushto napisał/a:
Jedyne obiektywy manualne jakie należy brać pod uwagę to obiektywy stałoogniskowe, bo stare analogowe zoomy to mają jakość tragiczną.

Moim zdaniem bzdura totalna. Na pewno stare zoomy sa gorsze od starych stalek, ale wiele starych zooomow jest lepszych niz terazniejsze.

[ Dodano: 2007-08-08, 16:47 ]
bushto napisał/a:
Kupując analogowe stałki będziesz miał problem z szerokim kątem, bo 28mm po cropie 1.5 to 42mm - dla tej ogniskowej najlepsze światło to 2.0 ale z takim światłem to ciężko coś znaleść, a jak znajdziesz to i cena wysoka, no i po cropie tracisz walor szerokiego kąta.

tu akurat maja racje

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
bushto napisał/a:
Aha, i jeszcze jedno: Na innym forum wyczytałem taką opinię:
Cytat:
Podejrzewam, że autor tej wielce mylącej wypowiedzi jako obiektywy manualne miał na myśli szkła na gwint m42. Są świetne zoomy manualne na bagnet K, np. SMC-A 35-105/3.5, SMC-A 70-210/4, Vivitar Series1 70-210/3.5.

bushto napisał/a:
A to, to prawda.

a oznaczenia wersji bagnetow mamy wyjasnione tutaj http://kmp.bdimitrov.de/t...mary/index.html

Cytat
Cytat

tu akurat maja racje

Czyli tak podsumowując: czy to prawda, że za niewielkie pieniądze (w porównaniu do innych rozwiązań, np Sony A100) można dzięki systemowi stabilizacji matrycy i potwierdzania ostrości skompletować rewelacyjny zestaw aparat+optyka? Czy to tak naprawdę fikcja i tak czy tak, jeśli chce się mieć dobry sprzęt z K100D to trzeba wydać na obiektyw 1000-2000 PLN?

bushto napisał/a:
czy to prawda, że za niewielkie pieniądze (w porównaniu do innych rozwiązań, np Sony A100) można dzięki systemowi stabilizacji matrycy i potwierdzania ostrości skompletować rewelacyjny zestaw aparat+optyka?

najprawdziwsza :-)

pod warunkami:
- nie ma AF
- trzeba przycisnac dodatkowy guzik przed zrobieniem zdjecia (pomiar swiatla)

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
zy napisał/a:

- trzeba przycisnac dodatkowy guzik przed zrobieniem zdjecia (pomiar swiatla)

z obiektywami na bagnet K, które posiadają pozycję "A" na pierścieniu przesłon nie trzeba naciskać guzika

cypis, opisalem wersje najbardziej 'budget', czyli serie K i M

A wiecie może, czy u innych producentów - np Sony, istnieje taka sama możliwość podpięcia tych tanich dobrych obiektywów jak w Pentaxie?
Pytam dlatego że zastanawiam się nad kupnem Sony A100-Pentax K100D.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Sony odziedziczyło bagnet po minolcie, więc całe bogactwo szkieł minoltowskich da się podpiąć, ale zdaje się, że nie występuje u nich potwierdzenie ostrości

Ktoś może wie, czy Sony to ma ? A bardzo potrzebne jest potwierdzenie ostrości?
Czyli generalnie do A100 tak samo znajdę świetne i tanie obiektywy?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
bushto napisał/a:
A bardzo potrzebne jest potwierdzenie ostrości?
Lustrzanki cyfrowe mają (z nielicznymi wyjątkami, czyt. pentax) dość ciemne wizjery i potwierdzenie ostrości to fajny gadżet, szczególnie do kogoś z wadą wzroku, ale można bez tego żyć.
bushto napisał/a:
Czyli generalnie do A100 tak samo znajdę świetne i tanie obiektywy?
Musisz się rozejrzeć po różnych giełdach i aukcjach

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Zapytaj tutaj:
http://klubkm.pl/forum/
A czy potrzebne jest potwierdzenie ostrości... Hmmm... Podobno bez tego, po wejściu do Unii możesz mieć kłopoty z przekroczeniem granicy.

Skocz do: