bwilk  Dołączył: 14 Sie 2007
k10- pytanie poczatkujacego uzytkownika
Wreszcie kupilem sobie pierwsza cyfrowke(wczesniej cykalem zenitem) - jest nia k10. Po kilku dniach zabawy tym aparatem nasowa mi sie juz kilka pytan.
Czy ktos moze pi powiedziec na jakiej zasadzie dziala kompensacja ekspozycji w tym aparacie?
Tzn cykajac 3 zdjecia z parametrami 0 -+0.5V dostaje oczywiscie jasniejsze i ciemniejsze zdjecia. Nurtuje mnie jednak pytanie jak to sie dzieje bowiem czasami ustawienia przeslony i czasu sa takie same dla kolejnych zdjec(identyczny kadr) a jasnosc uzyskana jest rozna.
Drugie czy w warunkach polowych da sie wyczyscic matryce?
Dzieki za ew info
Pozdrawiam

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Cytat
Tzn cykajac 3 zdjecia z parametrami 0 -+0.5V dostaje oczywiscie jasniejsze i ciemniejsze zdjecia. Nurtuje mnie jednak pytanie jak to sie dzieje bowiem czasami ustawienia przeslony i czasu sa takie
- napisz precyzyjnie co masz ustawione w aparacie.... bo jezeli czas i przeslona sie nie zmieniaja (jestes tego pewien?) to jedyny parametr to ISO
jezeli masz autoriso ustawione to moze... nie wiem nigdy nie mialem auto iso

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
Nurtuje mnie jednak pytanie jak to sie dzieje bowiem czasami ustawienia przeslony i czasu sa takie same dla kolejnych zdjec(identyczny kadr) a jasnosc uzyskana jest rozna.

W jakim trybie robisz? Aparat może jeszcze dobierać czułość.
Cytat

Raczej nie. Ale spokojnie - nawet największe syfy na matrycy są niczym w porównaniu z syfami na kliszy, nawet przy bardzo starannej obróbce. Jeśli nie popadniesz w syfo-pikselo-szumo-fobis cyfralis (każdego trafia, ale mija), to problem syfów na matrycy możesz uznać za przereklamowany. Syf wymagający interwencji to rzadki wypadek.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
bEEf napisał/a:
Cytat:

Raczej nie
Zależy. Jeżeli to tylko jakiś drobny kurz, to wystarczy przedmuchać gruszką. Powinno pomóc.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
argawen, zależy również, co kolega miał na myśłi mówiąc "warunki polowe". Bo jak potraktować dosłownie, czyli na polu, w trakcie żniw np., to na bank więcej syfu wpadnie, niż wypadnie ;-)

Ogólnie, ja bym na zewnątrz budynków, w lesie, w mieście, a nawet na imprezie u kumpla, matrycy nie czyścił. Lepiej ew. potem wyczyścić zdjęcia, a matrycę na spokojnie. Takie jest moje zdanie.

bwilk  Dołączył: 14 Sie 2007
Dzieki za odpowiedzi.
Ad1 Sprawa ma sie nastepujaco: ustawiam tryb manualny badz "P", wlaczam bracketing na 3 zdjecia z krokiem 0.5 i strzelam po trzy zdjecia. no i dostaje zdjecia "optymalne", ciemniejsze i jasniejsze. W wiekszosci zdjec przeslona badz czas ulegaja zmianie(co jest oczywiste), ale bywaja ujecia ze 2 kolejne zdjeci nie roznia sie parametrami a ich jasnos jest rozna. Tzn podczas sprawdzania zdjecia na monitorze porownuje parametry i wszystko identyczne z wyjatkiem opcji +- rozni sie ona o 0.5 (co zreszta sam ustawialem w trybie bracketingu).
Dlatego wlasnie narodzilo sie moje pytanie jak zdjecia moga sie roznic jasnoscia majac te same parametry przeslony, czasu, iso, itd.......?

Ad2 Zabralem moja zdobycz na wycieczke po tatrach, pech chcial ze nie zauwazylem wloska lezacego na matrycy i teraz wiekszosc zdjec jasniejszych z duza przeslona ma widoczna plame. Dlatego sie pytam czy na szybko(schronisko, samochod, kawiarnia) bez calego sprzetu(ktorego jeszcze nie posiadam) da sie to zrobic?

Ad3 Czy da sie juz cykniete zdjecia(jpg) uratowac jesli widoczny jest na nich wlos (na jasniejszych fragmentach zdjecia, chmury, woda, niebo)? Chodzi mi o takie domowe sposoby i podstawowe umiejetnosci graficzne.

Dzieki za info.
Pozdrawiam

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
bwilk napisał/a:
wszystko identyczne z wyjatkiem opcji +- rozni sie ona o 0.5

widocznie aparat zapisuje tylko parametry zdjecia 'srodkowego' a w pozostalych dwoch zmiana jest zapisywana w postaci wlasnie tego +-EV

czyli biorac pod uwage cztery parametry: czas, przyslona, iso, kompensacja - wszystko jest w porzadku

to tylko moje przypuszczenia

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Ad3. Stosujesz funkcję kopiowania małych fragmentów z czystego obszaru do obszaru z plamą (w Photoshopie to sie nazywa "stempel").

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
zorzyk napisał/a:
Stosujesz funkcję kopiowania małych fragmentów z czystego obszaru do obszaru z plamą (w Photoshopie to sie nazywa "stempel").
Można także "łatką".

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
tu masz podstawy stempla w Gimpie http://www.gimp.signs.pl/...dzia_klon.shtml

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
bwilk napisał/a:
Dlatego wlasnie narodzilo sie moje pytanie jak zdjecia moga sie roznic jasnoscia majac te same parametry przeslony, czasu, iso, itd.......?
- hmm jedyna mozliwosc to zmiana war. zewnetrznych :-P

Skocz do: