Patryk Blaut  Dołączył: 07 Cze 2007
Pentax FA 35 f/2.0
Ktoś używał tego obiektywu? Podobno wystepuje jeszcze w wersji D-Xenon. Proszę o jakies opinie

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Patryk Blaut napisał/a:
Podobno wystepuje jeszcze w wersji D-Xenon
Występuje. Ale fizycznie, to go jeszcze na oczy nie widziałem.
http://www.samsung-foto.pl

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
argawen napisał/a:
Ale fizycznie, to go jeszcze na oczy nie widziałem.
FA nie widziałeś?
A jeśli chodzi o opinie, to po prostu rewelacyjne szkło (Pentax). Chyba wolę je od FA 50/1.4.

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
ostatnio na deepreview marudził ktoś, ze nie ma duszy i tego czegoś co sprawia, ze szkło sie staje legenda :P

[ Dodano: 2007-08-21, 23:42 ]
choc moim zdaniem to bzdety kompletne (żeby nie było)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Michu napisał/a:
A jeśli chodzi o opinie, to po prostu rewelacyjne szkło (Pentax). Chyba wolę je od FA 50/1.4.
Z obrzydzeniem, to fakt, ale muszę się z Michem zgodzić.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Gringo napisał/a:
ostatnio na deepreview marudził ktoś, ze nie ma duszy i tego czegoś co sprawia, ze szkło sie staje legenda :P

Bo nie jest po prostu tak dobre jak 31Ltd... Moim zdaniem jest również gorsze niż 50/1.4 i faktycznie mam wrażenie, że czegoś mu brakuje, chociaż napewno nie jest to ostrość... :-)

Michu napisał/a:
FA nie widziałeś?
w wersji samsungowej :mrgreen:

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
Xenogon 35 jest w paru sklepach internetowych na wyspach, np
TU
A w parkcameras.com jest droższy o 20 funtów od Pentaksa.
:?:

szpajchel napisał/a:
Xenogon 35 jest w paru sklepach internetowych na wyspach, np
Wiem, że jest. Ale fizycznie to go jeszcze nie widziałem. Tylko przy zakupie znowu okazuje się, że jednak na zamówienie i trza czekać

A tak w ogóle, to ta 35 Pentaksa jest dostępna w Polsce? Jeśli nie, to rozumiem zainteresowanie Xenogonem.

Dancer  Dołączył: 04 Wrz 2006
szpajchel napisał/a:
A tak w ogóle, to ta 35 Pentaksa jest dostępna w Polsce?

To aż tak duży problem?

Dancer napisał/a:
To aż tak duży problem?

Chodzi Ci o to, że w Polsce? - Nie, ale sobie zacząłem wyliczać, co można dostać w naszym kraju bez większych problemów.

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
szpajchel napisał/a:
co można dostać w naszym kraju bez większych problemów

w dziob, niewatpliwie :-)

Dancer  Dołączył: 04 Wrz 2006
zy napisał/a:
szpajchel napisał/a:
co można dostać w naszym kraju bez większych problemów

w dziob, niewatpliwie :-)

hahahahha!!!

zy napisał/a:
w dziob, niewatpliwie

:mrgreen:

[ Dodano: 2007-08-22, 12:19 ]
No i dyktafony.

Dancer napisał/a:
To aż tak duży problem?
Chyba tak, przez pewien czas szukałem i nie znalazłem.

Alek  Dołączył: 20 Kwi 2006
jaad75 napisał/a:
Gringo napisał/a:

Bo nie jest po prostu tak dobre jak 31Ltd... Moim zdaniem jest również gorsze niż 50/1.4 i faktycznie mam wrażenie, że czegoś mu brakuje, chociaż napewno nie jest to ostrość... :-)

Moze masz racje moze nie. Sam widziales na dpreview jaka byla minimalna roznica miedzty 31 i 35 co Jonas zapodal. Prawde mowiac oczekiwalem magicznego 3D efektu z 31 vs 35 i nic nie zauwazylem, zero roznicy. Jedyna roznica tro jak oddala swiatelka, 31 mialo okrogle a 35 wielokaty, a np mojej zonie bardzioej pasowaly te z 35mm...:)
Coz, tak czy owak roznica byla zadna niemal, a co ponoc jest z 31 to o wiele wiekszy problem z flara. sam mam 35mm i wiele razy rozwazalem 31, ale chyba nie ma sensu dac niemal 2,5 x nad 35mm, a co wiecej, nawet po przymknieciu wg photozone 35m kjest ostrzejszy. Ale oczywiscie moze ogolna jakosc obrazu byc minimalnie lepsza od 35mm. Tyle tylko ze jesli kiedy ( o ile) bedzie cos kolo FF w P, to jak to nie bedize FF tylko 1,1x to kat z 31 sie okaze dzwiny jka dla mnie. stad wole 43 na dzis. a szeroki obskakuje 30mm smc.
PS rozdzielczosc 35mm jest naprawde niezla

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Bo wiesz, zdjęcia które pokazał Jonas niekoniecznie pozwalały na zobaczenie różnicy (pomijając ich rozmiar)... Ja nie twierdzę, że FA35/2, to złe szkło, bo ono jest bardzo dobre, ale rzeczywiście brakuje mu tego czegoś (magii?), co ma 31, 43, 77, a nawet 50. Jest coś, co nie do końca mi leży w zdjęciach robionych tym szkłem (przynajmniej moich zdjęciach)... A ogniskowa 35-tki akurat bardziej mi leży - przynajmniej na APS-C...
A czy warto zapłacić 2.5 raza więcej za Limiteda? To już musisz sam zdecydować. Ja nie żałuję - zresztą 35-tkę mam nadal, mimo że nie zapiąłem jej już od dawna...

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
cały problem w tym, że Pentax ma w swojej kolekcji jeszcze 31 Ltd. Gdyby nie ono 35 uchodziłoby za fajniutki obiektyw, standard na APC-S. Ale jest ten biedny Limited. W porównaniu do każdego innego szkła z pobliskich im ogniskowych jest jak powiew doskonałości. Stad tez na jego tle FA 35 moze sie wyawać taka zwyczajna i nieprzeciętna, jak to pisali na dp soulless

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Co nie zmienia faktu iż D-Xenon 35/2 w Polsce się jeszcze nie pokazał, a mało kto w ogóle widział to szkło, a Pentax FA 35/2 można kupić ale w USA :-/
jaad75 imho masz rację, ale ja za magię aż tyle nie byłbym w stanie dopłacić :-P a wierzę że 35 będe miał. Co do tego że 50/1.4 jest ciekawszym obiektywem może ale dla mnie to szkło którego używam do portretu za wąskie na codzień, a 35 na cyfrze to 52.5m czy standart przy okazji awansem hejtuje wszystkich jego posiadaczy :mrgreen:

Skocz do: