pepe  Dołączył: 27 Maj 2007
[pyt]jakie karty pamieci do Samsunga GX-10
Witam
Jakich producentow karty i o jakiej pojemnosci beda prawidlowo dzialaly z Samsungiem GX-10. Co polecacie
dzieki i pozdrawiam

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
sandisk / goodram

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Sandisk ultra II plus 1GB lub więcej albo szybsza wersja Sandisk Extreme III (niestety ale bez wtyku usb)

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
cokolwiek kupisz bedzie ok, mialem rozne kingstona ( x133) pq cos tam sdhc class 6 ( min 6mb/s zapis ) goodram x150, i pare innych , nie zauwazylem roznicy przy zapisie jak testowalem fotki seryjne raw+jpg.

Co innego jak wyjalem karte i do czytnika wlozylem by zgrac fotki, badz przez kabel, wtedy to 4gb szybciutko poszlo. Glownie po to mi tak szybkie karty, w koncu karty sd to nie tylko do aparatow sa wykorzystywane :)

vertiico napisał/a:
cokolwiek kupisz bedzie ok
- przepraszam ale to g...no prawda.... :evil:

nie mowie tu o no-name, ale jak kupi firmowek nie wazne czy to bedzie kingston czy goodram czy Sandisk.
Siedze w tym juz kilkanascie lat, jak jeszcze ludzie nie mieli pc, wiec sie znam na tym.
Ladnych pare lat temu ( nie pamietam czy 10, 5 czy 3 ) to kazdy polecal kingstona, jakie j**, nie wazne czy pamieci do kompa czy pozniej karty sd. Teraz wwidze ze paleczke przejela Sandisk, i to jest g*** prawda.

Jedynie czym bym sie kierowal to niezawodnoscia, i jakoscia wykonania. Ja tam uzywalem, uzywam kingstona i zadowolony jestem, ale do marki nie bede sie przyzwyczajal i uzaleznial.

[ Dodano: 2007-06-22, 15:06 ]
btw
nie cche tu wywolywac wojny/klutni nikogo obrazac ale wole techniczne dyskusje, a nie polecanie co akurat teraz modne :)

nie chce mi sie szukac postow ale :
pretec wypadl slabo (teoretycznie 133x)
kingston lepiej ale napewno wolniej od snadiska....

wiec to jest g. prawda ze nie ma znaczenia co z firmowych kart kupi.....
chyba goodram byl podobnie szybki jak sandisk 2 lutra.....ale trzeba by poszukac....

ok, chodzi mi o aparat, jak je aparat wykorzystuje, moje subiektywne odczucia wskazuja ze nie zauwazylem roznicy, pomiedzy tymi kartami co wspomnialem. Nawe Sandiskiem, bo tez mialem. Powiedzialem tez ze roznica zauwazalna jest jak podebne do kompa i zgrywam.

Sa roznice w szybkosci tych kart i tu sie zgadzam, chodzi mi o mozliwosc wykorzystanaia karty przez aparat. Cos w stylu ze mam sandiska ultra iii i podlacze do wolnego czytnika.

Dzis dostalem kolejna karte akurat goodrama x150 4gb. I to samo moge powiedziec.

Btw swego czasu sandisk byl firma o nie najlepszej renomie, no ale jak to bywa swiecie IT wszystko sie zmienia i tego bym nie bral pod uwage.

ja caly czas pisze tylko o wykorzystaniu w aparacie....
mialem swietny przyklad......
2 karty 1GB (dla mnie najwygodniejsza pojemnosc)
1 - kingston
2 - sandisk

Robilem zdjecia seriami po 4-5 (do animacji) zdjecia podgladal rezyser......przy kingstonie troche sie denerwowal....czas wyswietlenia /zapisu byl SPORO dluzszy.....

ja testowalem, tzn glownie uzywalem bo do tego mam/mialem :)

I w aparacie robilem tak , dalem na serie raw+jpg i trzymalek pauska na spuscie az ok 1min isprawdzalem ile fotek zrobil, ale to takie zboczenie :P
Dyski testuje w bardziej zboczony sposob ;)

ale daje za wygrana, w koncu nie chce by sie na mnie tu obrazili :P W koncu nie raz zadam jakies banalne pytanko w sprawach fotografii , a wolalbym liczyc na wasza pomoc :)

wiec :-B wazne by karta dzialala jak najdluzej i bedzie ok :) Bo mi padl i kingston i sandisk taki pech.

ale wracajac do tematu, to te karty ktore sa , bynajmniej te ktore zostaly podane na tym forum beda dzialaly z gx'em, wiec sie nie musisz przejmowac :)

vertiico napisał/a:
I w aparacie robilem tak , dalem na serie raw+jpg i trzymalek pauska na spuscie az ok 1min isprawdzalem ile fotek zrobil, ale to takie zboczenie :P
- hmmm tu dosc duzy wplyw ma przepustowosc i pamiec wewnetrzna aparatu......
zobacz tak
5 zdjec (RAW) i od momentu zapalnie lampki zmierz czas az do jej zgasniecia.....
to dosc szokujace wyniki daje.....

ok, akurat w pracy teraz mam tego goodrama x150 4gb i wyszlo mi ok 7sek.

na ile megabajtow?

przepraszam ( w pracy jestem wiec mysle o paru sprawach na raz ) , juz podaje, a wiec tak kazda z tych foek ma po 15.3 mb, i jak pisales 5 fotek ( raw -- czyli dng ).

[ Dodano: 2007-06-22, 15:45 ]
btw
oczywiscie ten test byl na szybko robiony, zazwyczaj powtarzam kilkadziesiat ( ok 30-50) razy i usredniam. Ale to nie o to tu teraz chodzi :)

podam ci takie wyniki mialem:
san disk :
59,4MB zapisal 7,9 sek a przy kolejnej probie 76,8 MB w 9,7 sek
naaaatoooomiassssst kingstooooon :
46,1 MB w 16,7 sek a 65MB w 20 sek.

ok ,jak przysla mi kongstona z powrotem to sprawdze ( akurat kingston 1gb ultimate x133, naszybszy kingstona ). I od razu podam wyniki.

Faktycznie 20 sek to juz troche duzo :(

garp  Dołączył: 16 Lut 2007
Polecam Sandisk Extreme III.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Kupiłem dziś GoodRama 1GB x100 i mam bonus pod postacią 2 dodatkowych RAWów (94 zdjęcia) w porównaniu do 92 zdjęć na Sandisku Ultra II+. Dla pewności sformatowałem jeszcze raz Sandiska ale ilość możliwych zdjęć się nie zmieniła :roll: Z ciekawości - miał ktoś taką różnicę ? W końcu 20MB z hakiem piechotą nie chodzi ;-)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Enzo napisał/a:
Z ciekawości - miał ktoś taką różnicę ?
Tak, jest taka różnica. Przy 2GB u mnie wynosi 3 pliki. Ale to są orientacyjne dane. Pewnego razu po skopiowaniu karty nominalnie 124 pliki( wskazywała jeszcze 4 pliki), okazało się, że pliczków jest 189 :mrgreen: .

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
Dołacze się do tematu...

Zamówiłem samsunga GX-10 i w instrukcji (zassałem i czytam na sucho) piszą, że kart SD/MMC obsługuje do 2GB a SDHC do 8GB

Myślałem o szybkim goodramie SD 4GB X150 i nie wiem czy da rade... :?:

Niby pisze że nie ;-) ale praktyka bywa często inna :-)

Skocz do: