lis2  Dołączył: 01 Lip 2007
Torba do pentax k100d
Witam,
szukam taniej torby do pentax k100d. Czytalem poprzednie posty, ale one nstawiaja raczej na plecaki. Mam do wydania okolo 100zl. Wiem, ze najlepiej byloby to przymierzyc, ale niestety u mnie w sklepach jak juz sa torby to jedynie lowepro a one stoja troche wyzej.
Zamirzam nosic body + kit, w planach 55-200 i jakies dwa szkielka manualne (portretowka + byc moze inna zachcianka) :)
Prosze o porade w czym nosicie swoje cacka :) Czytalem post o torbie nanue pro lima, wizualnie na zdjeciach mi sie podoba, ale chcialbym poznac Wasze opinie

malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
Muszę Ci powiedzieć, że miałem ten sam problem. I postawiłem na Lowepro REZO 160 AW:
http://allegro.pl/item218..._gwarancja.html

Torba jest po prostu wyśmienita. wygodna, leciutka, z pozoru niewielka, a mieści mi się do niej kasetka z kitem 18-55, Jupiter 135mm i SMC A 50/1,7. I tam gdzie leży 50tka zmieściłaby się jeszcze jedna. Ponadto jest kupe miejsca na zapasowe akumulatorki plus portfel, fajki, czy komórka oraz fajna kieszonka na karty pamięci i tej wielkości sprzęt.

Ponadto na ogromną pochwałę zasługuje siateczka przeciwdeszczowa (http://photos01.allegro.pl/photos/400x300/218/55/47/218554740_2). Ostatnio biegłem przez miasto chyba z 15 minut po ulicy skąpanej w wodzie w skutek oberwania chmury. Ja nie miałem na sobie suchej nitki. Natomiast po zdjęciu z torby w/w siateczki - powierzchnia torby była SUCHA.

Poza tym jest bardzo wytrzymała, a sprzęt w środku raczej spokojnie wytrzyma spadek z wysokości 1,5m. Ale ręki sobie nie daje uciąć :mrgreen:

Polecam z całego serca - z pewnością lepsze wyjście od wszystkich no-name'ów spotkanych na allegro. A Lowepro to przecież synonim jakości 8-)

solus  Dołączył: 20 Lis 2006
Ta lowepro wygląda całkiem sensownie tylko trochę mała jest ciekaw jestem jak wygląda na żywo. Muszę się wybrać do jakiegoś sklepu bo też potrzebuje torby. W necie znalazłem jeszcze coś takiegotakiego

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Poszukaj jeszcze toreb firmy Apollo. To są takie odpowiedniki Lowepro, tylko dużo tańsza. Nie wiem jednak, jak z wytrzymałością. Mozna je zobaczyć np. w MM.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
argawen napisał/a:
Poszukaj jeszcze toreb firmy Apollo

Ja mam taką mieszczącą K10 z kitem + lampę dużą + zoom 100-300. Całkiem fajna i tania.

Paulos  Dołączył: 08 Mar 2007
Dopiero w Lowepro Rezo 170 mieści się "na sztorc" korpus z przypiętym zoomem 70-300.
Poza tym torba trochę mnie rozczarowała mała inwencją projektantów przy planowaniu schowków na różne dupsliki. Kieszonka na karty pamięci jest w najgłupszym możliwym miejscu. Kaptur przeciwdeszczowy - owszem OK.

Moja stara Samsonitka bije ją na głowę.

a uzywal ktos z was torby Naneu Pro Correspondent 100?

http://www.gazeta.pstryk.pl/opis.php/5809

wyglada fajnie, ale nie mam mozliwosci przymierzenia jej i nie chcialbys sie naciac:(

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Ja ma Lowepro REZO 170 AW (nie jestem pewien co do numerka) i na prawdę mogę ją polecić. Jeździłem z nią na nartach i na rowerze bez najmniejszych kłopotów. Mieszczę mi się w niej (tak na styk, jest trochę rozepchnięta :P ):
k100d + kit
50-200 lub jupiter 135/3.5
SMC M 50/1.7
Lampa Philips p536tcl-x
I cała masa pierdół (notesik, długopis, jakiś filtr, pamięć, baterie, ściereczki itp, itd).
Dużą zaletą tej torby jest też to, że górna pokrywa otwiera się w inną stronę niż zazwyczaj (nie wiem jak to wytłumaczyć).

Stachu napisał/a:
Dużą zaletą tej torby jest też to, że górna pokrywa otwiera się w inną stronę niż zazwyczaj
Otwiera się od osoby mającą torbę. Mam Rezo, ale zdaje się 120.

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
ja kupilem sobie jakas torbe apollo jak bylem w wawie, jaki tam duzy wybor mieli w saturnie, szkoda ze u mnie nie ma tego sklepu :(
i najlepiej pojechac, "pomacac" ( na mnie sie juz gapili , bo kazda przymierzalem pare razy :mrgreen: ) i w koncu wybralem :)

teraz szukam plecaka, takiego co by pomiescil 2-3 body + ok 5-8 obiektywow.
choc nie wiem czy to dobry pomysl, taki wielki brac, tylko jak w samochodzie to przewiezc by nie uszkodzic :)

Czyli jak zamierzam kupic tamron 70-300 to lepiej wziac aw 170. Dzieki za pomoc.
Kupowanie torby w ciemno to na prawde ciezka sprawa:)

Cytat
ja kupilem sobie jakas torbe apollo
Są wzorowane na Lowepro.

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
byc moze, jak zerkalem na Lowepro co byly dostepne, to "cos" bylo w nich nie tak, tak mi sie bynajmniej wydawalo. wazne ze z wyboru jestem zadowolony :)

natomiast plecaki Lowepro mi sie b. podobaly, tylko cena 300zl i wiecej :roll:

baxxx  Dołączył: 16 Lip 2007
to ja sie przyłącze

czy używa ktoś Tamraca? jak z jakością? materiałami?
Wypatrzyłem sobie Velocity 6 lub 7 - dość fajny patent wydaje mi się (zobacz tu) - ktoś korzysta może z takiej? Jak wrażenia?

pzodro

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Ja mam torbę sygnowaną przez Tamrac-a, ale nie mam pojęcia jaki to model, poza tym, że jest z serii DIGITAL, mieści tylko body z jednym obiektywem i nie znalazłem jej na stronie producenta. ;-)
Samo wykonanie i materiały bardzo dobre, używam jej od marca, praktycznie nigdy aparat nie leży poza nią. Wytrzymała bez szwanku deszcz i nic w środku nie zamokło.

dgim  Dołączył: 05 Lis 2006
stalem przed dylematem kupna torby jakis juz czas temu, po licznym zonglowaniu modelami - zdecydowalem sie - na LOWEPRO REZO 170 - i choc poczatkowo zalowalem, iz nie wzialem 160 - gdyz 170'tka jednak jest duzo wieksza, to po zakupie Sigmy 70-300 wiedzialem juz, ze ostro bym sie wsciekl majac w takiej sytuacji 160'tke
po prostu nie wlozylbym sigmy nalozonej na body i tyle
obecnie mam 18-55 + wlasnie 70-300, z czasem pewnie dojdzie jeszcze cos, wiec malenstwa mnie nie interesowaly, jak rowniez zawodowe torby na X obiektywow

wykonanie tejze torby jest swietne, bardzo dobre suwaki, nic sie nie przeciera, nie mechaci, dostep do aparatu szybki - co wazne w plenerze - i to czego nie ma w REZO 160 - pokrowiec przeciwdeszczowy - dla mnie szalenie istotny, sprawdzil sie z reszta w Tatrach w ostatnim czasie

http://allegro.pl/item218..._gwarancja.html

cena tez znosna

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wszystkie torby Lowepro Rezo posiadają pokrowiec przeciwdeszczowy.

faktycznie teraz czytam ze cala seria AW co tlumaczy sie - All Weather (Cover) - ma owe pokrowce
bylem pewien, ze 160'tka tego nie ma, moze ktos mnie w blad wprowadzil.....no nic....
w kazdym razie wciaz polecam 170'tke

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Dla zestawu jaki lis2 chce skompletować Rezo 170 jest trochę przyduża (55-200 jest minimalnie większy od kita).

55-200 zdaje sie - kazdy z nas chyba mial w planach na poczatku 55-200 i wiekszosc w kazdym razie od ostatniego polrocza do teraz konczy na sigmie czy tamronie 70-300 (chyba ze sa pieniadze na sigme 70-200 czy cos w tym stylu) z braku tego pierwszego na rynku, czy chorej cenie za niego - na allegro teraz zdaje sie po ok 1000zl jest :shock:
a jak zakupi sigme 70-300 szybko przekona sie ze 170'tka jest w sam raz i mniejsze torby nie maja racji bytu w tym przypadku

Skocz do: