DeTe  Dołączył: 14 Maj 2008
K200D - co zamiast kita?
Witam szanownych!
Jako świeży grupowicz i świeży posiadacz sprzętu tradycyjnie mam parę pytań :)
Najważniejsze z nich to kwestia podstawowego szkła. K200D kupiłem w zestawie z gripem i kit'em 18-55 II. W ciemno założyłem, że powinienem tego kit'a od razu zamienić na coś lepszego bo z doświadczenia wiem, że potrzebuję przede wszystkim światła. Czy słusznie? A jeśli tak to na co zamienić? Myślałem o 16-45/4 jako spacerzoom bo w miarę jasny w całym zakresie i ponoć bardzo ostry ale któryś z grupowiczów (nie pamiętam kto) napisał kiedyś o nim "plastikowy badziew" :shock: . I teraz nie wiem czy eksperymentować czy dać se siana. Bo co jeśli się okaże, że 16-45 tylko światłem na długim końcu przewyższy tego nowego kit'a? Oczywiście 2 mm z przodu też są dla mnie ważnym argumentem. Doradźcie coś proszę żeby nie było, że "zamienił stryjek siekierkę na kijek" ;-)
Pozdrawiam
Darek

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Zdecydowanie 15-45/4 nie tylko światłem przewyższa kita. Ale najlepiej przejrzyj dział Obietywy i filtry: http://pentax.org.pl/viewforum.php?f=15
Przede wszystkim tematy na temat krótkich zoomów Pentaksa, Sigmy i Tamrona.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007

lipalipski napisał/a:
Leniuszek...

trochę tak, przyznaję się :oops:

Cytat
http://pentax.org.pl/view...=zamiennik+kita

I parę innych. Wystarczy poszukać.

czytałem i szukałem ale nie znalazłem tematów odnoszących się do nowego kita, który ponoć jest lepszy więc postanowiłem zapytać ;-)
no to idę jeszcze trochę poszperać :->

DeTe napisał/a:
nie znalazłem tematów odnoszących się do nowego kita, który ponoć jest lepszy

Nie jest na tyle lepszy, żeby go nie wymienić, skoro masz na to kasę. :-) Zwłaszcza, że wersję II można za sensowne pieniądze teraz sprzedać, nie czekaj, aż będzie 100 zł wart z tą wymianą. Chyba, że chcesz go zostawić na stałe już.

mik  Dołączył: 14 Kwi 2007
DeTe napisał/a:
czytałem i szukałem ale nie znalazłem tematów odnoszących się do nowego kita, który ponoć jest lepszy więc postanowiłem zapytać ;-)

obrazki z testu k20d na digitalcamerareview.com :

stary kit na brzegu

nowy kit na brzegu

mik.

dsk napisał/a:
DeTe napisał/a:
nie znalazłem tematów odnoszących się do nowego kita, który ponoć jest lepszy

Nie jest na tyle lepszy, żeby go nie wymienić, skoro masz na to kasę. :-) Zwłaszcza, że wersję II można za sensowne pieniądze teraz sprzedać, nie czekaj, aż będzie 100 zł wart z tą wymianą. Chyba, że chcesz go zostawić na stałe już.

na brak kasy nie narzekam ale lubię ją sensownie wydawać :-)
stąd też moje pytanie czy warto
a może jednak lepiej dozbierać trochę i zakupić 16-50/2.8?
miałbym dobre światło, na którym mi najbardziej zależy (do trudniejszych warunków świetlnych, bo do portretów mam jasną 50-tkę)
sorry za rozwlekanie tematu ale w innych wątkach są raczej porównania zamienników kit'a z Tamronami i Sigmami a ja uparłem się na Pentaxa :mrgreen:
(choć nie do końca - chodzi mi po głowie 20/1.8 Sigmy ;-) )

Stałka się średnio sprawdza jako zamiennik kita, chociaż świetnie go uzupełnia. :-D Jak Pentax, to może jednak DA 16-45/4? Nie ma super światła, ale za to inne zalety.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
A może Sigma 18-50 / 2,8 ? Dużo już na jej temat było napisane na forum.

mik napisał/a:
DeTe napisał/a:

obrazki z testu k20d na digitalcamerareview.com :

no jak dla mnie to różnica jest ogromna :shock:
teraz to mi zadałeś zagwozdkę
wychodzi na to, że szukam gruszek na wierzbie
ale i tak wiem, że światła mi będzie brakować :-(
ok, dzięki
idę poszukać porównania kit'a II z 16-50/2.8 :mrgreen:

[ Dodano: 2008-05-15, 15:58 ]
dsk napisał/a:
Stałka się średnio sprawdza jako zamiennik kita, chociaż świetnie go uzupełnia. :-D Jak Pentax, to może jednak DA 16-45/4? Nie ma super światła, ale za to inne zalety.

oczywiście miałem na myśli tą Sigmę jako dodatek do spacerzoom'a 16-45/4 i 50/1.4
fociłem Canonem 40D z tym szkiełkiem i muszę przyznać, że jest rewelacyjne
oczywiście jak na moje amatorskie oko ;-)

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
Skoro mowa o kicie II. Ostatnio zauważyłem, że we wrocławskim MM leży w gablocie K20D z uszkodzonym kitem tzn. brakuje tego kółka z opisem obiektywu wokół przedniej soczewki. Ciekawe, upadł im czy co? Samo by przeciez nie odpadło.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
A może to k20 z innym obiektywem niż SMC 18-55/3.5-5.6?

[ Dodano: 2008-05-15, 21:47 ]
Na przykład 16-50/2.8

Nie, widziałem też ten obiektyw i tam jest wyraźnie odklejony ten plastik...

stereo  Dołączył: 17 Maj 2008
zamiast kita - k10d
Witam, przymierzam się do kupienia czegoś w zastępstwo kitowego obiektywu...no i co tu wybrać? Wstępnie rozważam to:

http://www.optyczne.pl/72...X_DG_Macro.html
http://allegro.pl/item376...r_di_ld_p_.html
(oba modele raczej bez MACRO - bedzie troszke taniej, a tego nie potrzebuje,a szeroki kat zastąpie kitem)
http://www.fotostrada.pl/...3-42110006.html

Ogniskowe troche bardziej pasuja mi w sigmie/tamronie ale na pentaxową nie będę narzekał. I właśnie pytanie - czy lepsze szkło systemowe (chociaż troche ciemniejsze) czy zamiennik? Co do sigmy - to i tak chyba trzeba przymknać do f/4 żeby było ostro, serwis u tamrona to nieporozumienie....a pentax? A no i właśnie - sporo ludzi narzeka na FF/BF w zamiennikach....w pentaxie chyba to nie będzie występować, nie? dzieki z góry za odp:)

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Używam Tamrona 28-75 i nie narzekam. Bardzo ostre szkło i nie mam BF/FF.
Zerknij też na Tamrona 17-50 f2.8.

jungli
[Usunięty]
Stereo

Ktorego nie wybierzesz z w/w bedziesz zadowolony, sprecyzuj moze dokladnie jakie ogniskowe?

Jesli zamiennik kita bralbym jeszcze pod uwage Sigme 17-70 macro albo Sigme 28-70 2.8, w niedalekiej przyszlosci bede sie ktoregos z tych pozbywal bo mi sie za duzo szkiel uzbieralo:)
oczywiscie to zadna reklama acz dobra alternatywa wydac 60% ich ceny?

pozdroofka

jungli napisał/a:
acz dobra alternatywa wydac 60% ich ceny?

Sprzedajesz 17-70 za siedem stówek? :-) Bo może się zainteresuję...

jungli
[Usunięty]
dsk napisał/a:
Sprzedajesz 17-70 za siedem stówek? :-) Bo może się zainteresuję...

Z dobrym filtrem bedzie niewiele wiecej, natomiast kiedy i czy akurat ten czy 28-70 2.8 dam znac w gieldzie

pozdroofka

desinger  Dołączył: 12 Paź 2007
jungli napisał/a:
Z dobrym filtrem bedzie niewiele wiecej, natomiast kiedy i czy akurat ten czy 28-70 2.8 dam znac w gieldzie

Oj będzie ostra rywalizacja :-P

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Zgodnie z zasadami giełdy - kto pierwszy ten lepszy :-)

Skocz do: