Dołączył: 03 Lip 2007 Najbardziej idealnie byłoby zobaczyć przykładowe zdjęcie, które jest niedoświetlone.
  Najbardziej idealnie byłoby zobaczyć przykładowe zdjęcie, które jest niedoświetlone. 

F75 D80 50 1.8+ 18-50 F2.8 + 70-200 f2.8
http://picasaweb.google.pl/grohuWROCLAW
Albo nawet matrycowy.grohu napisał/a:spróbuj dać pomiar światła centralnie
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Za Fafniakiem: Nie dla leniiii !!!!!!!!!!
Moje pstryki
 . Poza tym, przegladajac testy porownawcze lustrzanek tez mam takie wrazenie, ze Pentax robi "ciemniejsze" zdjecia w tych samych warunkach oswietleniowych - wiec wrazenie chyba normalne.
  . Poza tym, przegladajac testy porownawcze lustrzanek tez mam takie wrazenie, ze Pentax robi "ciemniejsze" zdjecia w tych samych warunkach oswietleniowych - wiec wrazenie chyba normalne.| Samsung GX-1S | Nikon D300 | mała szklarnia | statyw GoldPhoto YH-324 | Kata 3N1-30
czarekk napisał/a:Tryb pomiaru mam ustawiony na punktowy (SPOT). Pomiar za pomocą środkowego punktu
Nawet, jeżeli pomiar ekspozycji będzie trafiony na 100%, to wystrarczy, że minimalnie przekadrujesz, a automatyka dokona reszty dewastacji - znowu coś zmierzy, bo punkt pomiarowy (centralny) widzi co innego, niż widział przd chwilą..... Dlatego nie używam trybów automatycznych.CytatRobie zdjęcia w trybie A głównie
Ż jest P... p.

Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
Stare stałki,kilka zomów,fiszka,lampa.
Moja galeria na 500px :
http://500px.com/oxygenum
K10D + kit +Pentacon 50 1.8, Pentacon 135 2.8 Nikon
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
Tutaj masz link, może ci pomoże.czarekk napisał/a:Są jakies zasady kiedy należy stosowac punktoey pomiar światła a kiedy matrycowy lub centralnie wazony
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki
PiotrR napisał/a:Jeśli chodzi o matrycowy, to wiele osób tutaj twierdzi, że jest nieprzewidywalny i lepiej nie włączać.
 ale wszystko zależy od sytuacji. Do fotografowania widoczków pomiar matrycowy jest jak najbardziej ok, natomiast przy fotografowaniu np. pod światło bez pomiaru punktowego wyjdzie kiszka. Wszystko zależy od tego co chcesz sfotografować, mówiąc w skrócie co ma być na zdjęciu jasne a co może być ciemne. Nie pozostaje nic innego niż kontrolować obraz na wyświetlaczu, sprawdzać histogram i wprowadzać odpowiednie zmiany. Wymaga to trochę więcej pracy niż wciśnięcie spustu ale efekty będą bardziej zadowalające.*
   ale wszystko zależy od sytuacji. Do fotografowania widoczków pomiar matrycowy jest jak najbardziej ok, natomiast przy fotografowaniu np. pod światło bez pomiaru punktowego wyjdzie kiszka. Wszystko zależy od tego co chcesz sfotografować, mówiąc w skrócie co ma być na zdjęciu jasne a co może być ciemne. Nie pozostaje nic innego niż kontrolować obraz na wyświetlaczu, sprawdzać histogram i wprowadzać odpowiednie zmiany. Wymaga to trochę więcej pracy niż wciśnięcie spustu ale efekty będą bardziej zadowalające.*

Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
Pozdrawiam
Krzysiek

ME-F; Z-20; K-1
AF 35-70/2.8; DA 10-17/3.5-4.5; FA 24-70mm f/2,8 ED SDM; FA PZ 28-105/4-5.6; T 70-200/2.8; FA 80-320/4.5-5.6; FA 31/1.8; Helios 85/1.5; D-FA 100mm f/2.8 macro
AF-540FGZ, AF160, Winder ME-II
zorzyk napisał/a:Nawet, jeżeli pomiar ekspozycji będzie trafiony na 100%, to wystrarczy, że minimalnie przekadrujesz, a automatyka dokona reszty dewastacji - znowu coś zmierzy, bo punkt pomiarowy (centralny) widzi co innego, niż widział przd chwilą..... Dlatego nie używam trybów automatycznych.

Ż jest P... p.
K10D + kit +Pentacon 50 1.8, Pentacon 135 2.8 Nikon
Akurat w K10D wystarczy nacisnąć jeden guzik. Przecież warunki nie zmieniają się tak szybko. Właśnie używam tego trybu, gdy chcę przekadrować i mieć dobrze ustawioną ekspozycję na głównym motywie.czarekk napisał/a:Zresztą nidy nie używałem tego trybu. Może pora sie nauczyć. :)
To spróbuj zapamiętać korekcje, jaką trzeba dać przy konkretnych kolorach . To było w linku Zdano.czarekk napisał/a:ale to szukanie kolorów średnio szarych jest jakieś dziwne.
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki