domwar  Dołączył: 13 Wrz 2006
dyfuzor uniwersalny - jaki wybrać ???
Panowie poradźcie coś,

na allegro bywa tego trochę ale trudno dokonać wyboru oczywiście za rozsądną cenę.
Poniżej przytoczyłem kilka linków takich ustrojstw (nadmieniam, że nie mam z poniższymi aukcjami nic wspólnego -jestem tylko potencjalnym kupującym):

http://www.allegro.pl/ite..._lampy_waw.html

http://www.allegro.pl/ite...ik_uniwer_.html

http://www.allegro.pl/ite...iekczajaca.html

Czy ktoś używał może takiego uniwersalnego dyfuzora lub piłki rozpraszającej i może podzielić sięwrażeniami?

Nie znalazłem nigdzie oryginalnych nasadek na AF540 FGZ ale podejrzewam, że cena może być z lekka chora, patrząc na inne tego typu gadżety.

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
Mam coś podobnego do tego z pierwszego linka... daje rade, próbowałem też dyfuzora z "danio" popularnego na CF i efekty podobne, znaczy dobre... oryginalny stofen ma tę zalete, że najlepiej się prezentuje i jest sztywny, w przeciwieństwie do "wynalazków jogurtowych" ;-)

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
Mam dyfuzor z pierwszego linka, ale ostatnio rzuciłem go w kąt i nie używam. Często lepiej sprawdza się zwykły biały kartonik niż to ustrojstwo. Może w dużych pomieszczeniach gdzie nie można wykorzystać naturalnego sufitu ten patent jest lepszy, ale na razie dałem sobie spokój. Biały kartonik tez jest OK.
Najlepiej wypróbuj odbijanie od sufitu i kartonika ... i tak dyfuzorem z pierwszego linku IMO nie osiągniesz lepszych efektów, co najwyżej porównywalne. Pozostałe dwa dyfuzory też bym sobie darował.

domwar  Dołączył: 13 Wrz 2006
PiotruśP napisał/a:
Najlepiej wypróbuj odbijanie od sufitu i kartonika ... i tak dyfuzorem z pierwszego linku IMO nie osiągniesz lepszych efektów, co najwyżej porównywalne. Pozostałe dwa dyfuzory też bym sobie darował.

Co prawda Af 540 FGZ ma wysuwaną namiastke białego kartonika ale wg mnie jest to zdecydowanie za małe.
W starej lampie po prostu mocowałem na gumkę recepturkę trochę większy biały kartonik i było nienajgorzej.

Pomyślałem sobie, że skoro dorobiłem się porządnej lampy ( he he z póki co zblokowanym zuuumem - ale to temat na inną historię) to sprawię sobie porządny dyfuzor.
Ale dobrze, że mnie uświadomiłeś.

Hm, a co myślicie o plasticzanym dyfuzorze Sto-Fen???
Cena za kawałem plastiku ok 80 zł tak trochę chora, ale może warto. ???

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
domwar napisał/a:
Co prawda Af 540 FGZ ma wysuwaną namiastke białego kartonika ale wg mnie jest to zdecydowanie za małe.
Nie wiem jak duży jest ten odbłyśnik w 540-stce, ale z moich dotychczasowych zabaw lampą wynika, że do zdjęć w pomieszczeniach odbłyśnik powinien być mniejszy. Wtedy scenę w większość oświetla światło odbite od sufitu, a odbłyśnik ma za zadanie lekko doświetlić od frontu. Odbłyśnik o wymiarach 10x7 cm (szer.x wys.) jest np za duży do pomieszczeń - scena w większości oświetlana jest przez odbłyśnik i powstają cienie za postaciami.
Karton niestety szybko się niszczy i jest niewygodny - trzeba się męczyć z gumką recepturką. Dlatego zamierzam zrobić odbłyśnik z tworzywa montowany do lampy na rzepy z "regulowaną" powierzchnia odbijania światła.

Nie przejmuj się uszkodzonym zoomem. Może się samo naprawi, a nawet jeśli nie to przy odbijaniu światła zoom jest i tak zbędny. Na przykład przy stosowaniu kombinacji odbłyśnik i sufit mam ustawiony zoom na minimum, czyli 28 mm w mojej sigmie. Natomiast przy samym odbłyśniku wyciągam wbudowany rozpraszacz, który zapewnia pokrycie dla 17 mm - dzięki temu więcej światła odbija się od kartki.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
domwar, weź lampę, idź do jakiegoś sklepu z drogerią, przypasuj flaszkę (o zabarwieniu mlecznym) po płynie do kąpieli lub szamponie. Efekt taki sam, jak sto-fen, a znacznie taniej, no i jeszcze masz szampon gratis

Skocz do: