Ice  Dołączył: 25 Sie 2007
Szybka piłka
Mam obiektyw kitowy 18-55mm i 1500-2000 PLN na coś lepszego - pytanie co?
Chcę fotografowac wszystko co w nadchodzącą jesień i zimę fotografowac mozna.
Co byście kupili w podobnej sytuacji?

pozdrawiam

Cobretti  Dołączył: 06 Lut 2007
ja bym na Twoim miejscu kupił np. DFA 100mm, do fotografowania owadów:-)

psyt  Dołączył: 19 Kwi 2006
Witaj Ice!

Chyba lepiej żebyś możliwie szybko doprecyzował, co chcesz fotografować (np. jesień pozwala na bardzo wiele tematów, od makro po polowania na żubry, gdziś na horyzoncie). W innym przypadku nie bedzie to "szybka pilka", tylko akcja złożona z bardzo wielu podań zanim padnie "strzał" o który Ci chodzi.

Cobretti napisał/a:

Świetna rada! many thanks! Dokupię sobie jeszcze grabie i łopatę do wykopywania tych owadów spod śniegu i liści i będzie git :-P

Cobretti  Dołączył: 06 Lut 2007
Ice, dobry jest scyzoryk, trzeba delikatnie podnosić ściółkę, aby nie uszkodzić grzybni lub zimujących tam owadów, kopanie łopatą jest zbyteczne. Możesz też poszukać ich w korze przy powalonych pniach. Sporo owadów jest widocznych bez rozgrzebywania gleby... Grzyby są extra, więc spoko możesz penetrować dno lasu aż do zimy.

Cobretti napisał/a:
Ice, dobry jest scyzoryk, trzeba delikatnie podnosić ściółkę, aby nie uszkodzić grzybni lub zimujących tam owadów, kopanie łopatą jest zbyteczne. Możesz też poszukać ich w korze przy powalonych pniach. Sporo owadów jest widocznych bez rozgrzebywania gleby... Grzyby są extra, więc spoko możesz penetrować dno lasu aż do zimy.

A ja myślałem, że się nabijasz :mrgreen:

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Nie nabija się, niektóre owady można fotografować też zimą. A obiektyw do makro bardzo przydatny bywa...

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
można pchły fotografować albo pająki w piwnicy

mumonzan  Dołączył: 23 Kwi 2007
Ice napisał/a:
A ja myślałem, że się nabijasz

Nic a nic się nie nabijał. Zobacz sobie jego strony, on jest trochę maniak w tym temacie i wierzę, że gdyby miał nadmiar kasy, to kupiłby sobie kolejny obiektyw do makro, i że może robić robaczki przez okrągły rok :-D

Jak nie jesteś bardzo zaawansowany, to na twoim miejscu nie wydawałbym teraz takiej kasy, tylko kupił sobie 50-200 Pentaxa (750-900zł) i cieszył się z robienia zdjęć.
Ja się bawię od kwietnia, na razie najwięcej co wydałem to ponad 300 za A 50/1,7 i też jestem zadowolony.

Dodano:
Ale jak tak sobie popatrzyłem na to szkiełko... też bym takie chiał:))

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
To też jest/może być ciekawe. Ale mi chodziło akurat o skoczogony.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
MZ5n, do tego SMC FA 28-70/4 AL. SMC A 70-210/4 i reszta na slajdy, czy ewentualnie co tam będziesz chciał jeszcze ;-)

Cobretti napisał/a:

Ok - Macro. Ale teraz czemu wersję D-FA a nie P-Fa? - ponoć lepsza?
Albo dlaczego wogóle nie przyoszczędzić 500PLN i nie zaopatrzyć się w Tamrona 90mm?

pozdrawiam

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Ice napisał/a:
Albo dlaczego wogóle nie przyoszczędzić 500PLN i nie zaopatrzyć się w Tamrona 90mm?
Bo to forum Pentaxa :-P . A poważnie, możesz Tamrona, bo to bardzo przyzwoity obiektyw( mam to szkiełko)

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Tak. I lepszy od Sigmy (też mam tego Tamrona).

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
Michu, ale od której Sigmy?

Ty masz Sigmę Macro, więc statutowo musisz pisać, że to jednak Sigma jest lepsza.

Michu, jestem od tego bardzo daleki... choćby dlatego, że nie miałem okazji wypróbować Tamrona. W moim pytaniu chodziło mi raczej o to czy według Ciebie Tamron jest lepszy od "mojej" Sigmy czy od 105/2,8. Na co dzień sprzedaję Sigmę i stąd mój "sentyment" do niej, którego wcale nie kryję, ale bez przesady, nie będę nikomu wmawiał, że Sigma jest the best. Ja ze swojej 70/2,8 jestem bardzo zadowolony.
A po za tym jestem ciekaw czy Ty przetestowałeś którąś z tych Sigm i na tej podstawie twierdzisz, że Tamron lepszy?

deniel  Dołączył: 15 Kwi 2007
Ice, najlepszy bedzie Tamron AF 18-250mm, uniwersalne i calkiem niezle szkllo. Do uzytku wewnetrznego jak i zewnetrznego., czyli imprezka jak i wypadzik do lasu na grzyby :-)

Czesiu...
Przykro mi, ale nie masz nic do gadania. Obligatoryjnie zmuszony jesteś pisać, że Sigma jest lepsza. To tak, jak z oponą. Nikonem D40. To forum jest żywym tworem, pastwiącym się naszym wolnym czasem i wymagającym od nas specyficznych zachowań.

Michu, właściwie to chciałem Ci powiedzieć, że nie masz racji ponieważ Sigma jest lepsza!

Skocz do: