kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
Pentax 50mm/1.7 AF
Hello, chcialem sie od Was dowiedziec, co myslicie o takim sobie obiektywie:
OBIEKTYW
Jaka jest roznica miedzy nim a na przyklad smc M 50mm/1.7?
Pozdrawiam

[ Dodano: 2007-09-22, 17:16 ]
Wiem, ze M nie ma AF ani stykow :mrgreen: , chodzi mi o roznice przede wszytkim w optyce, o solidnosc wykonania itp.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
kierdel napisał/a:
Jaka jest roznica miedzy nim a na przyklad smc M 50mm/1.7?
Podstawowa, to AF, obiektywy z serii F, to pierwsze z AF

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Ja mam taką uwagę do kolorowych - może by tak dział "Obiektywy" i przy okazji też "Korpusy cyfrowe" zamknąć? Choć na jakiś czas? ;-)
kierdel, czy myślisz, że na temat tego szkła można powiedzieć coś więcej, niż już zostało powiedziane (napisane) na tym forum? Albo napisano u Stana? Choć faktycznie - o tym obiektywie u Stana akurat niewiele :-/

matb napisał/a:
czy myślisz, że na temat tego szkła można powiedzieć coś więcej, niż już zostało powiedziane (napisane) na tym forum?

Mysle, ze mozna na temat tego szkla powiedziec duzo wiecej niz mozna znalezc na tym forum "w skonczonym czasie". Forumowe szukaj daje gorsze wyniki nich googlowe po tym portalu!
A TUTAJ mozna sobie go nabyc, pewnie o tym juz wiesz, wiec lepiej powiedz dlaczego warto go nabyc, bo raczej nie powstrzymasz nikogo od zakladania tematow w tym dziale.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Z szukaniem to jest tak, że dużo zależy od wybranego sposobu szukania. Na przykład wpisując w googlu

pentax af 1.7/50 site:pentax.org.pl

dostajemy wiązkę odpowiedzi, pomijam to, czy w treści wynalezionych postów będzie dużo, czy mało o tym obiektywie.

W pierwszym rzędzie trzeba używać poprawnej (złe słowo) konwencji nazewnictwa obiektywu. Anglosasi powszechnie stosują _nazwa_max_przysłona/ogniskowa. Oczywiście, jeżeli ktoś będzie używał innej konwencji, np. Pentax 50mm/1.7 AF , to jest jasne, że znaleźć taki ciąg znaków będzie trudno, ergo jak nie wpadniemy na taki wzorzec, to go nie znajdziemy.

[ Dodano: 2007-09-22, 19:32 ]
W szukajce forumowej też nie jest źle: po wpisaniu np. af 1.7/50 i zaznaczeniu opcji "szukaj z wszystkimi słowami" też dostajemy wiązkę znalezionych postów.

Zmieniając następnie wzorzec wyszukiwania (tu nasza inwencja może oddać niocenione usługi, bo trzeba sobie wyobrazić, jak mógł o tym obiektywie napisać piszący ;-) ) wykonujemy ponowne szukanie, poszerzając obszar odkrytej wiedzy :mrgreen:

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
kierdel, warto nabyć, bo.... kurde, po co się ma obiektywy? :-P
Standardowe szkło, to się przydaje po prostu i tyle. Pytanie ile za nie dać. Bo za 80zł to warto, żeby sobie na półeczce stało. Za 1000zł to raczej nie warto. Bo i czemu, skoro za <200USD jest nowsza i jaśniejsza wersja w sklepie dostępna?

kierdel, na niemieckim ebay'u krążą w okolicach 130-140€

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Tylko, że przesyłka z niemieckiego ebaya kosztuje często drugie tyle. Licytowałem obiektyw za ~30 euro, zostałem przebity, ale takie stawki tam chodzą czasem.. a przesyłka 20 euro - drugie tyle? przydrogo

Marooned, ja mu nie każę tam kupować, tylko daję porównanie ceny w nawiązaniu do tego, co napisał matb, żeby wiedział po ile takie coś chodzi

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
Re: Pentax 50mm/1.7 AF
kierdel napisał/a:
Wiem, ze M nie ma AF ani stykow :mrgreen: , chodzi mi o roznice przede wszytkim w optyce, o solidnosc wykonania itp.
Z serii M miałem tylko 50 1,4, natomiast 1,7 miałem w wersji A. Obecnie mam szkło o które pytasz, czyli F 50 1,7 i jestem bardzo z niego zadowolony. Jeśli chodzi o wykonanie to się nie wypowiem, nie zwracam na to uwagi :) ... no może jedynie porównując do smc-A 50 1,7 powiem, że wersja F ma lepszy pierścień przysłon - w A czasem ciężko się kręcił, w F chodzi lepiej. Optycznie nie widzę różnicy między 1,7 A i 1,7 F.
Szkło działa tak jak chcę żeby działało i tyle :).

PiotruśP napisał/a:
Optycznie nie widzę różnicy między 1,7 A i 1,7 F

Super! Znaczy, ze to bardzo ciekawa opcja jest ten sloiczek, ma AF (styki tez chyba nie? :roll: ) wiec mozna sobie oszczedzic ciaglego krecenia pierscieniem ostrosci.

Jeszcze zostaly 4 dni do konca aukcji a juz mamy prawie 200 PLN.
piotr_luk napisał/a:
kierdel, na niemieckim ebay'u krążą w okolicach 130-140€

Ja to jakos nigdy nie kupie za granica bo... sam nie wiem, boje sie ze jak mnie ktos oszuka to nic na to nie poradze. 130-140 Jurkow to jest ponad 500 PLN, wiec pewnie ten obiektyw jeszcze sporo poszybuje do gory na naszym allegro :-/

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
piotr_luk - a to zwracam honor :)
ale fakt faktem, takich jak tam na rodzimym allegro ze świeczką szukać :-/ coś za coś

Marooned, ja się nie obrażam :-B , ale jest faktem, że wysyłka do Polski kosztuje ok. 20€, ale niekiedy i tak się opłaca.

[ Dodano: 2007-09-23, 08:58 ]
aktualnie jest jeden, ale cena już powyżej 140€, a do końca jeszcze trochę. Jak chcesz możesz poobserwować, zobaczysz, za ile pójdzie
http://cgi.ebay.de/PENTAX...1QQcmdZViewItem

olgierd  Dołączył: 06 Cze 2007
Za pięć stów to osobiście uważam, że z pocałowaniem ręki. Mam takie urządzenie i mogę je porównać np. do Canona EF 50 mm f/1,8 II - niebo a ziemia.

To ja jeszcze pociagne ten watek, takim glupim pytaniem:
Obiektyw z AUKCJI ma troszke kurzu w srodku, znaczy w tym okienku.
1. Jak myslicie, czy moze to tez oznaczac ze optyka/mechanika jest troche przybrudzona?
Podejrzewam, ze budowa jest bardzo podobna do SMC FA 50/1.4. Czy ktos z posiadaczy tego typu szkielek zaobserwowal tendencje do "nabierania kurzu pod plastik"?
2. Zeby pozbyc sie tych pylkow trzeba by oddac go do specjalistycznego zakladu?

:-B

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
moj FA 1.4 ma starszy numer seryjny (od 51 sie zaczyna) i nie ma żadnych kurzykow ani pod okienkiem, ani w optyce. Podejrzewam, ze w rzeczonym kurz jest tylko pod okienkiem skoro sprzedawca twierdzi, ze optyka czysta

Skocz do: