dan  Dołączył: 11 Sie 2006
  Darmowe systemy CRM oparte o PHP
Witam,

Uswiadomilem sobie, ze przydalby mi sie do pracy prosty CRM. Na razie chcialbym sprobowac czegos darmowego i przygladam sie vtigerowi (www.vtiger.com). W FAQ-u przeczytalem, ze mozna go zainstalowac na zewnetrznym serwerze z PHP i mySQL.

W zwiazku z tym mam kilka pytan:
Czy zwykle konto hostingowe wystarczy do zainstalowania takiego CRM-a?
Co z baza danych? Czy bedzie bezpieczna na zewnetrznym serwerze?
A moze ktos z Was ma doswiadczenie z prostym, lecz niekoniecznie darmowym CRM-em, ktory moglby polecic? A moze jakas ksiazka na poczatek? :-)

Bede wdzieczny za wszelka pomoc! :-)

TLu  Dołączył: 25 Gru 2006
vtiger jest Ok. Korzysta z bazy MySQL.
vtiger bazuje na sugarcrm, może on Ci przypadnie do gustu.
Praktycznie na każdym koncie hostingowym możesz go zainstalować - mysql jest praktycznie zawsze.
Chcesz trzymać CRM na serwerze publicznym? Odważne podejście.

Z nie PHP to jest jeszcze oparty crm o Zope, ale tu już tak słodko nie ma, tu będzie wymagany własny serwer - nie spotkałem hostingu z zope.
Z niedarmowych to raczej nie ma tanich, może taki: LINK

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Dzieki TLu! :-)

Sęk w tym, ze jeszcze nie wiem czego chce ;-)

Dla mnie prosciej jest wykupic hosting, niz kupowac kompa i konfigurowac go pod CRM. Poza tym na taki serwer tez sie moze ktos wlamac, nie? :->

TLu  Dołączył: 25 Gru 2006
dan napisał/a:
Dla mnie prosciej jest wykupic hosting, niz kupowac kompa i konfigurowac go pod CRM. Poza tym na taki serwer tez sie moze ktos wlamac, nie? :->

Wtedy baza klientów idzie w świat...
Ponadto będąc objęty ustawą o ochronie danych osobowych ze względu na bazę danych osobowych będziesz podejrzany o jej złamanie z powodu zbyt słabych zabezpieczeń :-(
Systemy PHP nie są jakoś szczególnie zabezpieczone, bo pracują zwykle w sieciach intranetowych.

Przede wszystkim przemyśl czego Ci potrzeba, bazy klientów, historii kontaktów, worklfow, dostępności online zewsząd. Potem szukaj narzędzia spełniającego Twoje potrzeby.

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
2 lata (ponad) się zajmuję /zajmowałem vtigerem i mam go dość... Autorzy głównego kodu olewają moje sugestie, co skończyło się idotycznymi problemami z tłumaczeniem wersji powyżej 5.0.1. Firma dla której pracuję zafundowała sobie właśnie porządnego 'made in Poland' crma ale jeśli w Twoim przypadku nie trzeba raportowania aktywności userów, proponuję sugarcrm.

Skocz do: