Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
  ZUS radzi
Jako że pracuję, gdzie pracuję i podobnie jak redakcji pewnej gazety nie jest mi wszystko jedno informuję: Zakład Ubezpieczeń Społecznych ma prawo dochodzenia należności z tytułu składek do 10 lat wstecz - mówi o tym art. 24 ust. 4 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych. Więc jeśli prowadzicie działalność gospodarczą pilnujcie tych dokumentów i nie wyrzucajcie ich po 5 latach jak to robi większość (niestety). Jeśli macie wątpliwości czy w przeciągu ostatnich 10 lat ZUS lub Wy czegoś nie przeoczyliście - piszcie do Wydziału Rozliczeń Kont o rozliczenie Waszego konta. Gdyby ktoś z Was miał odpowiadać za zadłużenie z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenie zdrowotne to pamiętajcie że składki te za okres do 05/1999 uległy przedawnieniu, o ile nie dostaliście wcześniej żadnego pisma w sprawie ich nie zapłacenia.
Są to informacje powszechnie dostępne, jednak niewiele osób prowadzących działalność zdaje sobie z nich sprawę.
Temat ten ma być tylko informacją/przypomnieniem pewnych obowiązujących regulacji prawnych. Jak ktoś chce sobie pobluzgać to przypominam również że był już wątek z ZUSem w tle ;-) Na wszelki wypadek dodam jeszcze że powyższe regulacje nie są wymysłem głupiego urzędnika lecz mądrego posła :-P
Pozdrawiam :-)

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Dodam, że ZUS do nieopłaconych składek doda oczywiście odsetki ustawowe -które jednak nie trafią na konto emerytalne. I wsiądzie bez pytania na wszystkie znane mu konta, jeśli zajdzie tak potrzeba.

lipalipski napisał/a:
ZUS do nieopłaconych składek doda oczywiście odsetki ustawowe -które jednak nie trafią na konto emerytalne

Tak. Te odsetki wynikają m.in. z odsetek które ZUS musi zapłacić od nie przekazanych składek do OFE. Jeśli zadłużenie powstało z winy płatnika - płaci dodatkowo odsetki. Co do odsetek - często spotykamy się z reakcją: zapłacę tylko kwotę należności głównej a odsetki proszę mi umorzyć. Nie umarzamy odsetek - możemy tylko ze względu na bardzo trudną sytuację materialną płatnika umorzyć całość zadłużenia. Ale robimy to tylko w bardzo wyjątkowych sytuacjach. Rozwiązaniem jest często wystąpienie o układ ratalny (można rozłożyć kwotę zadłużenia na 6 lat).
lipalipski napisał/a:
I wsiądzie bez pytania na wszystkie znane mu konta, jeśli zajdzie tak potrzeba

Wsiądzie jeśli już używać takich określeń tylko na konta które wykazują zadłużenie. Często bywa tak że płatnik ma kilka kont w ZUS (np. na NIPie spółki i NIPie swoim) i tylko jedno z nich (najczęściej spółki) wykazuje zadłużenie. Taką sprawę jest łatwo wyjaśnić - należy złożyć wniosek o rozliczenie kont i poprosić o przeksięgowanie wpłat.

Enzo napisał/a:
Tak. Te odsetki wynikają m.in. z odsetek które ZUS musi zapłacić od nie przekazanych składek do OFE.

ZUS do OFE przekazuje niecałą 1/3 składki, a odsetki ściąga od całości, czyli reszta odsetek to zysk dla budżetu.

Enzo napisał/a:
Wsiądzie jeśli już używać takich określeń tylko na konta które wykazują zadłużenie. Często bywa tak że płatnik ma kilka kont w ZUS

Chodziło mi o konta bankowe "dłużnika".

lipalipski napisał/a:
czyli reszta odsetek to zysk dla budżetu

Co nas cieszy - może powstanie kolejne 0,5 km autostrady A1 ? ;-)

Was może to cieszy. ;-)

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Mnie osobiście najbardziej by ucieszyła obwodnica wokół Łodzi [tak sprzed Tuszyna, aż do Ozorkowa], bo ostatnio to miasto spędza mi sen z powiek ;-)

mygosia, pierwszy minister obiecał, to pewnie będzie. ;-)

Ale nie powiedział kiedy :mrgreen:

Jak najszybciej, oczywiście. :mrgreen:

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
mygosia napisał/a:
bo ostatnio to miasto spędza mi sen z powiek ;-)

mygosiu, Tobie też? :->

screwdriver  Dołączył: 22 Mar 2007
Enzo, a mnie Twoja ostatnio Twoja firma przysłała pismo z informacją o zajęciu zarobków na poczet nie zapłaconej składki zdrowotnej za czerwiec z prowadzonej działalności. Dodam że składkę zapłaciłem w terminie, ale boruta była, bo pracodawca przynosi mi pisemko i pyta czy mam jakieś kłopoty finansowe :) Dopiero po wykonaniu telefonu okazało się że ktoś gdzieś czegoś nie dopatrzył i przepraszają :-/
Najbardziej wnerwiającą rzeczą w ZUS jest to, że muszę płacić dwie składki na ubezpieczenie zdrowotne. Jedną płacę w miejscu gdzie jestem zatrudniony, a drugą z własnej działalności. Gdy zapytałem sympatyczną panią w okienku co mam z tego że płacę podwójnie, z rozbrajającym uśmiechem odpowiedziała: NIC!
:evil:

Tok'Ra  Dołączył: 10 Lip 2006
Re: ZUS radzi
Enzo napisał/a:
Jako że pracuję, gdzie pracuję i podobnie jak redakcji pewnej gazety nie jest mi wszystko jedno informuję: Zakład Ubezpieczeń Społecznych ma prawo dochodzenia należności z tytułu składek do 10 lat wstecz - mówi o tym art. 24 ust. 4 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych. Więc jeśli prowadzicie działalność gospodarczą pilnujcie tych dokumentów i nie wyrzucajcie ich po 5 latach jak to robi większość (niestety).

No i znowu sie zestresowalem...
Te ich palace niech ktos w koncu zburzy, a 21 glosuje na UPR!!! Na jedyna partie, ktora chce likwidacji tej organizacji w swietle ustaw i demokratow oszukujacej obywateli tego panstwa..., a przynajmniej ograniczenia jej okrucienstwa! Prawie 9 stow co miesiac buja sie za nic... Co miesiac prawie obiektyw... :roll:

screwdriver, mi kiedyś ściągnęli z konta prawie 3000 za, rzekomo, niepłacone składki. Po kilku pismach i wizytach sprawa się wyjaśniła i oddali. Ale trwało to miesiąc, oczywiście żadnych odsetek nie dostałem -miałem nawet ochotę zaskarżyć ich za to, ale za leniwy jestem.

[ Dodano: Sob 29 Wrz, 2007 11:33 ]
Tok'Ra napisał/a:
a 21 glosuje na UPR
startujący w koalicji z LPR i oszołomami od Jurka. Dziękuję bardzo.

Oczywiście pomijając poronione pomysły samego JKM.

[ Dodano: Sob 29 Wrz, 2007 11:36 ]
Zorzyk, jakby co, to nie ja zacząłem o polityce. :-)

Pentagram, no niestety ostanio zdarza mi się przebijać z południa na północ, a potem odwrotnie ;-) Ale nawet sama Łódź [czyli ta aleja Włókniarzy] nie jest najgorsza. Gorzej jest tuż pod miastem.

Tok'Ra  Dołączył: 10 Lip 2006
lipalipski napisał/a:
screwdriver, mi kiedyś ściągnęli z konta prawie 3000 za, rzekomo, niepłacone składki. Po kilku pismach i wizytach sprawa się wyjaśniła i oddali. Ale trwało to miesiąc, oczywiście żadnych odsetek nie dostałem -miałem nawet ochotę zaskarżyć ich za to, ale za leniwy jestem.

[ Dodano: Sob 29 Wrz, 2007 11:33 ]
Tok'Ra napisał/a:
a 21 glosuje na UPR
startujący w koalicji z LPR i oszołomami od Jurka. Dziękuję bardzo.

Oczywiście pomijając poronione pomysły samego JKM.

Czy tak bardzo poronione? Oczywiscie - JKM to oszolom - ale jesli ma obowiazywac "normalnosc" w wydaniu obecnym - to ja jestem za oszolomstwem w najbardziej skrajnym wydaniu ;-)
Dlaczego? Bo nie trawie papki z TVN-u oraz tego, jak ktos odwraca mi kota ogonem i na sile "robi mi dobrze" a wychodzi jak zawsze.
Wole brydz i szachy od pasjansa. I nie znajduje falszu w http://tinyurl.com/yplugy
Z konsomolskim pozdrowieniem ;-)

screwdriver napisał/a:
Najbardziej wnerwiającą rzeczą w ZUS jest to, że muszę płacić dwie składki na ubezpieczenie zdrowotne. Jedną płacę w miejscu gdzie jestem zatrudniony, a drugą z własnej działalności. Gdy zapytałem sympatyczną panią w okienku co mam z tego że płacę podwójnie, z rozbrajającym uśmiechem odpowiedziała: NIC!

Niestety jako pracownicy tej instytucji nie możemy nic poradzić na to że ktoś namieszał na Wiejskiej. Musimy stosować się do obowiązujących ustaw. Proponuję postawić się w sytuacji pracownika ZUS który próbuje wyjaśnić wnerwionemu klientowi zawiłości prawne zaserwowane przez rządzących. Staramy się jak możemy ale nic nie poradzimy na takie a nie inne zapisy. Przykro mi.
Tok'Ra napisał/a:
Te ich palace niech ktos w koncu zburzy

Zapraszam do obejrzenia pałaców w Bielsku-Białej. Od roku czekam na komputer. W biurze działa jeszcze komp z 1992r. Ale jak ktoś lubi czytać Fakt i oglądać Uwagę to jego sprawa i jego stres ;-) Poza tym - jak przypominałem wyżej - był już odpowiedni wątek.
Cytat

Szkoda że nie skarżyłeś. Często obliguje to Centralę ZUS do wydania odpowiedniej instrukcji dotyczącej procedur postępowania. Zanim jednak ściągnęli Ci te pieniądze - powinieneś zostać o tym poinformowany. Nie egzekwujemy należności zanim nie wezwiemy płatnika (KPA się kłania). Jeśli nie otrzymałeś wezwania przed ściągnięciem tych pieniędzy z konta - powinieneś skarżyć. Jeśli odebrałeś pismo i nie zareagowałeś - Twój błąd.

Tok'Ra napisał/a:
Wole brydz i szachy

I grę w go :-)

Ale skończmy juz o polityce - każdy wie, jak jest.

Cytat
Te ich palace niech ktos w koncu zburzy, a 21 glosuje na UPR!!!

Tak, tak... staram się na politykę nie wsiadać.

Za to powiem Ci, że mój człowiek prawdopodobniej zostanie po wyborach posłem, więc jeśli masz jakieś dobre i realne (nie jak JKM) pomysły zapraszam na PW.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
mygosia napisał/a:
Ale skończmy juz o polityce - każdy wie, jak jest.
O właśnie! Dzieki, mygosia i lipalipski.

Skocz do: