sebcz  Dołączył: 16 Wrz 2006
Pocket Wizards a Pentax - możliwe?
Jest sobie takie fajne urządzonko Pocket Wizard. Jeden wędruje na korpus, drugi do lampy, drogą radiową jeden wyzwala drugi. Wiem, ze działa to pięknie dla posiadaczy N. Czy jest możliwe, że zadziała dla Pentaxa? Obojętnie czy k10d czy k100d. A moze będzie mozliwe w k1d ?

Ma ktoś może wiedzę na ten temat?

A czemu mnie to zainteresowało: mogę wyzwalać Sigmę EF 500 Super za pomocą wbudowanej, ale są ograniczenia:
1. Nie mogę błyskać mocniej niż 1/4 mocy lampy (p-ttl problem, dłuzsze tłumaczenie)
2. Gdy błysk lampy wbudowanej nie dociera do czujnika na Sigmie, ta nie błysnie. Czyli np gdy lampa jest ukryta za fotografowanym obiektem.

Komunikacja radiowa rozwiązałaby ten problem.

[ Dodano: 2007-09-22, 17:30 ]
Update:
Podrążyłem trochę temat, i jest chyba mały problem, bo wyzwalana lampa powinna mieć gniazdo do kabelka, który pójdzie od PWizarda. Także moja Sigma odpada, bo nie ma takiego.

Tu link to tego cudeńka: http://www.pocketwizard.com/HTML/plus2.asp

No i ostatnia niewiadoma - czy założony PW na body będzie przy nacisnięciu spustu generował sygnał. Jeśli tak, to dalej już z górki.

zenza  Dołączył: 22 Kwi 2006
sebcz, możesz mi napisać jak ustawić (lampę, body), aby moja Sigma 500 DG SUPER wyzwalała za pomocą lampy wbudowanej, bo jakoś nie umiem tego ustawić:)

Jasne:
1. podnieść lampę wbudowaną
2. na lampie przejść w tryb manulny. to jest ten tryb PRZED tym, jak lampa pokazuje ISO.
na wyswietlaczy masz M ZOOM CO SL i ikonkę z takimi dwoma blyskawicami - lampa w tym trybie miga czerwonym z przodu.
3. blyskasz lampą wbudowaną - błyska Sigma (błysk musi docierac do czerwonej fotoceli Sigmy)
4. aby efekt byl widoczny na zdjeciu musisz ustawic moc lampy na 1/4 lub mniej . W 1/1 i 1/2 lampa błyska co prawda, ale nie widac tego na zdjeciu. Omawialismy ten problem tu kiedys, wyglada na to ze pierwszy pomiarowy blysk wyzwala Sigmę, a kiedy robi sie wlasciwe zdjecie, lampa nie zdąża się załadować.
Z moich dosiwadczen wynika, ze na 1/2 RZADKO, ale czasem mozna zlapac blysk w kadrze, na 1/1 - nigdy. Od 1/4 w dół - zawsze.

[ Dodano: 2007-09-22, 20:11 ]
Update:
Coś mnie tknęło i zrobilem test - własnie zrobiłem ładne zdjęcie z off-camera flash za pomocą małpki Kodaka (DX7440) - on też wyzwala Sigmę swoim flaszem.

Pytanie:
Czy jest taka stopka do lampy (tejże Sigmy) która to stopka miałaby gniazdko do podłaczenia kabla, który by lampę odpalił? Zgaduję, że jest (powinno) być coś takiego. A jesli jest, to.... fajnie moze być!

dennik  Dołączył: 11 Lis 2006
Posiadam coś takiego www.allegro.pl/item243693...a_pc_4k_fv.html .Używam z K10 i prostymi lampami sieciowymi.Sprawdza sie b.dobrze.Z opisu wynika ,ze powinien działać z sigma.

O własnie, i na dodatek odbiornik ma tez stopkę, czyli odpada kwestia kabla PC i dodatkowej kostki. Faktycznie działa do tych 30 metrów? Jak ze skutecznością pracy? Zdarza się, że nie błysnie ?

dennik  Dołączył: 11 Lis 2006
Skuteczność 100% _0) .Odległość jutro sprawdzę.

[ Dodano: 2007-09-23, 17:30 ]
sebcz napisał/a:
Faktycznie działa do tych 30 metrów?
W ustawieniu standardowym (prostopadłym,nadajnik względem odbiornika) błysk jest wyzwalany z około 10m.W ustawieniu równoległym,błysk jest wyzwalany z około 30m.

Nabyłem, działa bardzo fajnie, w końcu mam 1/2 i 1/1 mocy! Dzięki za wskazówkę, to dokładnie to, czego szukałem.

Skocz do: