rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Uwaga na buractwo na Allegro
Chcę się podzielić z Wami informacją o jednym z użytkowników Allegro.
Otóż w opisie aukcji:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=251412874
sprzedawca zamieścił tabelę opisującą serię "M" Pentaxa. Na moją uwagę, że powinien zamieścić informację skąd tabela pochodzi, stwierdził, że sam zrobił, na co rzuciłem linkiem skąd rzeczywiście pochodzi i że mi się jego podejście nie podoba. Na to otrzymałem taką oto odpowiedź:
cyt.:
Poinformuj :-) Ciekawe co mi zrobią za tak niecny wystepek:-) ale Ty smieszny jestes! Pamietaj ze ja nie sprzedaje tej tabeli tylko aparat! Ciekawe czy masz swoja teczke w IPN bo wygladasz mi na typowego smierdzącego kapusia!
Won żałosny cieniu człowieka!

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
zamiescil...

milo napisał/a:
zamiescil...

Wystraszył się mojej opasłej teczki :mrgreen:

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
Zamieścił też, że sprzedaje ale może nie sprzedaje, i może się rozmyślić ale zaprasza wszystkich, którzy chcą sprawdzić czy czy sie rozmyśli.....

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
fotonyf napisał/a:
Zamieścił też, że sprzedaje ale może nie sprzedaje, i może się rozmyślić ale zaprasza wszystkich, którzy chcą sprawdzić czy czy sie rozmyśli.....

jako weteran na allegro śpieszę wyjaśnić główne znaczenie hasła:
"zastrzegam sobie prawo do zakończenia aukcji przed czasem"

Otóż piszesz że proponujesz mu za całość 200 zł. Gość się zgadza, ty licytujesz ilekolwiek żeby tylko przelicytować osobę która dała najwięcej (np 130 zł) i w tym momencie facet kończy aukcję.
Sprzęt oficjalnie poszedł za 130 zł, ale płacisz mu tyle, na ile się ugadaliście (te przykładowe 200 zł).

On płaci mniejszą prowizję do Allegro, ty masz sprzęt troszkę taniej niż jest w rzeczywistości warty i wszyscy są hepi.

z wyjątkiem przypadku, który mi się zdarzył, że prowadziłem w aukcji i miałem duże a nawet bardzo duże szanse wygranej, a człowiek się wycofał.
Dla mnie to jest niepoważne. Są inne możliwości, są aukcje prywatne, są inne giełdy. A tak, nie wiesz na czym stoisz.
Przynajmniej taki jest mój pogląd.

Żeby było uczciwie, to ja po wygraniu też powinienem mieć możliwość zrezygnowania z zakupu. Żebym mógł powiedzieć właśnie wtedy wtedy - rozmyśliłem się.

samber  Dołączył: 28 Cze 2007
fotonyf napisał/a:
Są inne możliwości, są aukcje prywatne, są inne giełdy. A tak, nie wiesz na czym stoisz.

rożne rzeczy się trafiają na Allegro. ja miałem taki manewr, że zadzwoniłem nawet do gościa i spytałem, czy dotrzyma aukcję do końca bo chcę kupić sprzęt i możemy się dogadać. zapewnił, że aukcja będzie przebiegała bez problemu, no i ją wycofał.
ALE nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, bo dzięki temu mam kasetkę - chciałem od niego kupić soniaka (z sentymentu do minolty). tak więc nie ma co żałować nieudanych aukcji :mrgreen:

fotonyf, jeśli ktoś odwołał twoją ofertę masz prawo zgłosić to do Allegro... chyba że podał powód dopuszczalny przez regulamin allegro

a ten mówi:

Regulamin Allegro napisał/a:
8.5. Oferty złożone w czasie aukcji są ważne aż do momentu zamknięcia aukcji lub wycofania ich przez Sprzedającego (dopuszczalne powody: prośba Licytującego; brak kontaktu z Licytującym, np. z powodu niepoprawnych danych; duża liczba komentarzy negatywnych Licytującego lub inna uzasadniona przyczyna, dla której nie budzi on zaufania Sprzedającego; kradzież lub zniszczenie przedmiotu).

jeśli podał jakiś bzdurny powód to śmiało możesz zgłaszać .... facet dostanie punkt karny (3pkt karne i konto wisi)

Wiesz, dla mnie, to oprócz straty nerwów, jest jeszcze strata czasu.
Jak ktoś chce, zawsze poda powód typu: zalałem kawą, upadło i się stłukło i nic mu nie zrobisz. Co z tego, że na 20 aukcji stało mu się to 7 razy....
Dlatego wolę kupować na naszej giełdzie a na allegro, tylko od sprawdzonych ludzi.
Nie daje to 100% gwarancji ale z 90....

samber  Dołączył: 28 Cze 2007
perl napisał/a:
fotonyf, jeśli ktoś odwołał twoją ofertę masz prawo zgłosić to do Allegro...

ja raczej nie lubię :-/ donosić, ale ten jeden raz to zrobiłem. tylko jakie to ma znaczenie? jeszcze więcej straconego czasu bo trzeba wysłać zgłoszenie. no ale... może czasem warto

samber, akurat tutaj nie chodzi o takie donosicielstwo, za jakie swego czasu w Polsce golono głowę ;-)

W takim serwisie jak Allegro, moim zdaniem, konieczne jest zgłaszanie takich przypadków. Dzięki temu zawsze będzie jakiegoś jednego wrzoda mniej.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
samber napisał/a:
ja raczej nie lubię donosić
To nie jest donosicielstwo, tylko sankcja za nieprzestrzeganie zasad.

o! dobrze ujęte. Miałem to na końcu języka, o tutaj :P

perl napisał/a:
On płaci mniejszą prowizję do Allegro, ty masz sprzęt troszkę taniej niż jest w rzeczywistości warty i wszyscy są hepi

Tak są, ale do momentu, kiedy się okazuje, że zmuszony jesteś reklamować towar, a sprzedawca reprezentuje poziom jak w moim cytacie.

nie sposób się nie zgodzić...

Skocz do: