Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Kolejna lampa z P-TTL - Soligor DG-420Z
Witam!
Nie wiem, czy już czasem nie było, ale dostałem dziś linka z opisem lampy Soligora z dedykacją Pentaxa P-TTL - https://secure.soligor.com/index.php?id=5&backPID=567&L=1&tt_products=10716&L=1
Na liście dyskusyjnej *istD pisali, że w USA można ją kupić za 109$. Wygląda na to, ze mamy kolejną w miarę tanią alternatywę.

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
wg. wyszukiwajki to 535zł http://www.ceneo.pl/366414

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Ta lampa była już dość dawno tylko Rudimex jakoś nie potrafił jej sprowadzić. To jest dokładnie to samo co Tumax DPT386AFZ-P.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
a ile ma dla 50 mm ktoś wie..?

i naiwne pytanie - czy LP powinno się liczyć dla ogniskowej PRZED cropem czy PO cropie?:))

swoją drogą nawet fajna zabawka, z tym dzieleniem mocy ..

jack  Dołączył: 25 Mar 2007
guerilla napisał/a:
naiwne pytanie - czy LP powinno się liczyć dla ogniskowej PRZED cropem czy PO cropie?:))

Z mojego oglądania instrukcji i opisów lamp wydaje mi się, że LP jest podawana dla małego obrazka, czyli przed cropem.

Nie wiedziałem, że ten Soligor to to samo co Tumax.

Marek Wyszomirski napisał/a:
Nie wiedziałem, że ten Soligor to to samo co Tumax.

Tumax ma max.lp 38 a Soligor 42 więc jest różnica.

jack
no tak..
ale to w sumie nic nie zmienia, i tak kąt widzenia jest po cropie taki jak lp lampy :)
wszystko się zgadza..

Tylko pytanie, czy liczby pzrewodnie dla Tumaxa i Soligora podawane są w taki sam sposób - czyli przy tym samym kącie świecenia i dla tej samej czułości filmu/matrycy...

Marek Wyszomirski napisał/a:
Tylko pytanie, czy liczby pzrewodnie dla Tumaxa i Soligora podawane są w taki sam sposób - czyli przy tym samym kącie świecenia i dla tej samej czułości filmu/matrycy...

teoretycznie dla iso100 i 85mm ..
ale tak naprawdę to nie wiadomo;)

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
guide no. 24 to 42 at ISO 100
pozycje głowicy zoom: ustawienie dla ogniskowych 24/28/35/50 i 70 mm
maksymalny zasięg ISO 100 przysłona 2 wynosi 21 m.

A z tych danych zebranch ze stron podlinkowanych wyżej nie da się określić LP dla 50mm???

ironizujesz czy pytasz..?

c.a. 34 lp /50mm

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Tak tylko pytam, bo zasięg 21m dla iso 100 i przysłony 2 jest z innej strony niż zakres lp od 24 do 42, więc może być liczony dla innej przysłony (standardowo to chyba dla 2,8?).

Skocz do: