matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Jak podpiąć Winder?
Z jednej strony WInder ME II, drugiej ME. I teraz jak to zgrać, żeby działało - znaczy, żeby to winder robił za pstryczka?
Utrudnienie jest takie, że w aparacie znajduje się film.. A wtedy wedle instrukcji to jakieś coś trzeba zrobić - tylko co? Bo nie bardzo rozumiem, albo u mnie nie działa :-P
I jeszcze jedno - mniemam, że Winder za batery packa niekoniecznie robi? Znaczy w aparacie bateryjka być musi, żeby światłomierz czy te ledy działały?

Dancer  Dołączył: 04 Wrz 2006
przykręcić od spodu

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
matb napisał/a:
Znaczy w aparacie bateryjka być musi, żeby światłomierz czy te ledy działały?

Musi.

Bardzo śmieszne :-P
Tu: http://butkus.org/chinon/...meii/body08.jpg jest co na ten temat mówi instrukcja. Ale mnie w szkołach uczyli, że cock to kogut, ewentualnie "kogucik" :evil:

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
To chyba znaczy, żebyś sprawdził, czy migawka nie jest naciągnięta.

matb napisał/a:
cock to kogut

A dostales kiedys w mordę za "ssij koguta"? :-P

[edit]

ehehehehe znalazlem fajna definicje czasownika "cock":

Cytat
cock –verb (used without object)
15. to cock the firing mechanism of a firearm.

...no i wszystko jasne... prawie jak z koniem co jaki jest kazdy widzi ;-)

... a tak serio, to "nakręcić", albo w tym przypadku naciągnąć migawkę.

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
jeśli można się podepne pod wątek - czy jest jakaś możliwość, aby przy podpiętym meII i za jego pomocą wyzwolić migawkę, ale żeby film nie przesunoł się do następnej klatki?

sołtys napisał/a:
jego pomocą wyzwolić migawkę, ale żeby film nie przesunoł się do następnej klatki?

a probowales wyjac baterie?

No fajnie. Rozumiem znaczy się, że jedna klatka w plecy?

alkos napisał/a:
a probowales wyjac baterie?

no ale bez baterii nie wyzwoli migawki bo niby jak :roll: ... poza tym meII kiedyś miałem, ale sprzedałem po tym jak mnie jeden stary, krakowski serwisant postraszył, że takie windery to niszczą naciąg filmu ii przy intensywnym użytkowaniu mogą się zacząć klatki nakładać. Mówił, że widział takie przypadki :roll:

sołtys napisał/a:
no ale bez baterii nie wyzwoli migawki bo niby jak

No jak nie? Wydawalo mi sie kiedys, ze zwarlem te trzy piny na spodniej stronie korpusu i wyzwolil... panie, tozto elektronika...

alkos napisał/a:
No jak nie? Wydawalo mi sie kiedys, ze zwarlem te trzy piny na spodniej stronie korpusu i wyzwolil... panie, tozto elektronika...

no to jeśli tak to jestem kapuściany głąb :oops: ....... taki fajny uchwyt miałem do SuperPrograma :-( :roll: :cry:

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
sołtys napisał/a:
jeśli można się podepne pod wątek - czy jest jakaś możliwość, aby przy podpiętym meII i za jego pomocą wyzwolić migawkę, ale żeby film nie przesunoł się do następnej klatki?

mozna tez nacisnac poprostu spust w aparacie, w ME jest to calkiem wygodne

zy napisał/a:
mozna tez nacisnac poprostu spust w aparacie, w ME jest to calkiem wygodne

no na to to akurat udało mi się wpaść .. tylko, że jeśli naciskac spust w aparacie to po co winder? :-P

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
sołtys napisał/a:
to po co winder? :-P

Sprawdź sam.
Podepnij do ME/MES cięższe szkło. ;-)

Cytat
Sprawdź sam.
Podepnij do ME/MES cięższe szkło.

ależ nie chodziło mi w ogóle o sens zakładania windera jako taki, tylko, że jeśli miałbym mieć założony winder, ale używać spustu nie windera tylko spustu aparatu to wtedy to troche bez sensu

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
sołtys napisał/a:
no na to to akurat udało mi się wpaść .. tylko, że jeśli naciskac spust w aparacie to po co winder? :-P

jak to po co, a czy Ty widziales jak wyglada czarny me super z podpietym winderem ?!
szpan przede wszytskim ;-)

a pozatym, moim zdaniem, i tak latwiej sie trzyma, nawet naciskajac spust w korpusie

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
zy napisał/a:
a czy Ty widziales jak wyglada czarny me super z podpietym winderem ?!
Nie tylko widział, miał w ręce.
Nawet z eMką 28/2.0.

Skocz do: