Stanislaw B.  Dołączył: 22 Kwi 2007
Aberacje w smc-m 135mm
Witam kolegów

Mam problem,mianowicie kiedys (jakos rok temu) moje smc-m135mm 3.5 nie aberowalo prawie wogule, bardzo malo, natomiast z biegiem czasu zaczelo coraz bardziej, a teraz aberacje sa juz bardzo duzo.Obiektyw uzywany caly czas z tym samym body, co moze byc przyczyna takich zachowan ? Fotografuje od tamtego czasu ciagle te same tematy, zawsze zwracalem na aberacje duza uwage.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Moze ci sie jakas soczewka rozkręca... albo poziom wrażliwości ci wzrósł :-P

Stanislaw B.  Dołączył: 22 Kwi 2007
No wlasnie poziom wrazliwosci pewnie wzrósł,ale patrzac na foty dochodze do takiego wniosku,ze jest zle/inaczej.

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
Stanislaw B., to jak poziom wrażliwości wzrósł to masz winowajce. Już sama świadomość wszytko zmienia. Mi raz zdarzyło się z tego obiektywu włączyć powiększenie 100% i na chwile mnie zatkało... patrze aberacje z każdej strony inne. Ale za chwilę się puknąłem w czoło. Zrobiłem fit to screen i tyle oglądałem aberacje :) Tak samo jak nie jestem szumofobem, nie jestem anty aberomaniakiem itd. A co to za tematy, że tak baczną uwagę zwracasz na AC ?

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
mialem kilka egzemplarzy i wszystkie rownomiernie bardzo aberrowaly (to tez pojecie wzgledne).

wrzuc jakies przyklady (najlepiej z wczesniej i z teraz)

zy, to pojęcie bardzo względne. Zdjęcia na których ja przechodzę obok aberacji nie korygując jej bo wg mnie jest ok. Dla innych to porażka i zdjęcie nie do przyjęcia

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
negocjatorek napisał/a:
zy, to pojęcie bardzo względne. Zdjęcia na których ja przechodzę obok aberacji nie korygując jej bo wg mnie jest ok. Dla innych to porażka i zdjęcie nie do przyjęcia

no dokladnie. najlepiej znalezc jakies stare zdjecie, ktore mozna zrobic jeszcze raz i porownac czy rzeczywiscie cos sie pogorszylo.

Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
mój czasami aberruje dwukolorowo :-)
przed płaszczyzną ostrości na purpurowo, za - na zielono

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Effendi napisał/a:
przed płaszczyzną ostrości na purpurowo, za - na zielono

To akurat norma...

alkos napisał/a:
Effendi napisał/a: