gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
P K10d + DA 16-45 vs. N D80 lub C 30D + Tamron 17-50
Witam serdecznie,

Jestem nowicjuszem na tym forum i chciałbym podzielić się moimi dylematami w kwestii zakupu pierwszej lustrzanki cyfrowej (z krótkim zoom'em na początek). Po długiej analizie ( okrutnie męczącej dla mnie, rodziny ...) testów i rozmaitych dyskusji na forach foto, przymierzyłem się do Pentaxa K10. Jednak wątpliwości pozostały i cały czas zastanawiam się nad alternatywą ze stajni "wielkiej dwójcy" (jak w temacie). Poniższe argumenty za i przeciw, obrazują moje dylematy:

Za zestawem - Pentax + DA 16-45 i systemem Pentaxa przemawiają, jak dla mnie:

1. Bardziej funkcjonalny, uszczelniony korpus, ze stabilizacją, czyszczarką i największym wizjerem w stosunku do konkurencji.
2. Współpraca ze starszymi obiektywami (lepsza niż u konkurencji).
3. Oryginalność systemu ;-) (niektórzy wolą np. Saaba niż BMW). Bardzo mi się spodobała seria szkieł Limited (to tak na przyszłość).
4. B. dobra jakość zdjęć z K10.
5. Ciekawe forum użytkowników - nie chodzi mi o podlizywanie się, ale po prostu na stronach nikoniarzy i kanonierów, z racji popularności systemów, znaczna część osób na forum to ludzie pytający czy w lustrzankach można wymieniać obiektywy, albo dlaczego nie ma podglądu na żywo w D80. Na tym forum, widać, że większość ludzi zna się na rzeczy i łatwiej znaleźć potrzebne informacje.
Ciemna strona zakupu Pentaxa:
1. Mniejsza niż u konkurentów pewność i szybkość działania w praktyce (ponoć wolniejszy AF, wysokie iso mniej użyteczne niż u C, problemy z balansem bieli). Choć ja tam ślubów nie robię, więc chyba nie będzie to dla mnie odczuwalne.
2. Mniejsza dostępność do szkieł i akcesoriów (choć jak czytam ostatnie tematy na forum, jest już lepiej?).
3. Opanowanie K10 może być dla mnie trudniejsze niż N lub C - jak dotąd używałem analogowego Eosa 300 i jakieś hiprekompakty w pracy.
4. Ciemniejszy obiektyw na starcie.
5. Wątpliwości co do przyszłości Pentaxa - jak czytam, że coraz więcej obiektywów robi Tokina czy Tamron, to zastanawiam się co dalej z tą firmą. Jak odpuszczają sobie optykę (jak przy okazji tej wpadki z 16-50) to co mają do szukania w branży foto - Pentax nie jest przecież gigantem elektronicznym.
6. W koło pełno użytkowników C i N, co daje pewne możliwości - np. do N mógłbym sobie pożyczać lampę z pracy; mój szwagier fotograf ma C i zapewne służył by mi pomocą, w razie problemów z opanowaniem sprzętu.

Biorąc pod uwagę powyższe, bardzo proszę o wasze uwagi. Nie oczekuję, że ktoś podejmie za mnie decyzję, ale wiem, że są na tym forum osoby, które traktują sprawy sprzętowe obiektywnie i jestem ciekaw ich opinii.

Dancer  Dołączył: 05 Wrz 2006

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
WD40

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
gin z tonikiem napisał/a:
2. Mniejsza dostępność do szkieł i akcesoriów (choć jak czytam ostatnie tematy na forum, jest już lepiej?).

Jest ich na tyle wiele, że mało kto pozwoliłby sobie kupić wszystkie.

3. Opanowanie K10 może być dla mnie trudniejsze niż N lub C - jak dotąd używałem analogowego Eosa 300 i jakieś hiprekompakty w pracy.

Bez przesady. Wszystkie aparaty mają w zasadzie takie same funkcje, a po menu oprowadzi Cię instrukcja.

4. Ciemniejszy obiektyw na starcie.

Wystartuj z Sigmą 17-70/2.8, przecież do C lub N zamierzasz kupić Tamrona -znaczy nie zależy Ci, aby obiektyw był od producenta aparatu.

5. Wątpliwości co do przyszłości Pentaxa - jak czytam, że coraz więcej obiektywów robi Tokina czy Tamron, to zastanawiam się co dalej z tą firmą. Jak odpuszczają sobie optykę (jak przy okazji tej wpadki z 16-50) to co mają do szukania w branży foto - Pentax nie jest przecież gigantem elektronicznym.

Jakieś tam szkła będą wychodzić. Nowe puszki też. Zresztą, przyszłość zostawmy specjalistom od przyszłości. Kupujesz aparat dziś i nie zepsuje się tylko dlatego, że Pentaxowi nie udał się jeden obiektyw. Poza tym niektórzy wolą Saaby niż BMW. :mrgreen:

6. W koło pełno użytkowników C i N, co daje pewne możliwości - np. do N mógłbym sobie pożyczać lampę z pracy; mój szwagier fotograf ma C i zapewne służył by mi pomocą, w razie problemów z opanowaniem sprzętu.

To inna sprawa. Ale zapewniam Cię, że w Krakowie zapewne znajdziesz także kilku pomocnych właścicieli Pentaxa.

Ale jeśli się wahasz... hm... kup D40x :evilsmile:

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
gin z tonikiem, mam K10d i 30D, zdjęcia dużo wygodniej robi mi się Pentaxem, wszystko jest intuicyjne i "pod ręką". Canon ma za to przewagę w różnorodności szkieł, szybkości AF i znacznie mniejszych szumach przy ISO1600. Co do jakości obiektywów, amatorskich nie porównuję, ponieważ ich nie mam, ze słyszenia wiem, że przewagę ma tu Pentax. Natomiast szkieł profi nie ma co porównywać, w tym segmencie, żaden system nie ma czego się wstydzić. Należy także wspomnieć o stabilizacji: porównując stabilizację matrycy (Pentax) i najnowszej generacji w obiektywie (Canon), w moich rękach minimalnie lepsze rezultaty daje Pentax. O pentaxowym czyszczeniu matrycy możesz zapomnieć i przyjąć, że oba aparaty nie mają tej funkcji. :-/

lipalipski, chyba zapomniałeś o "4.5" w tej Sigmie. ;-)
i raczej nie jest to ta klasa co Tamron ze stałym światłem 2.8 :->

gin z tonikiem, piszesz też o problemach z balansem bieli w Pentaxie, moim zdaniem, są dokładnie takie same jak w Canonie. Do tej pory, z aparatów które miałem, najlepiej radził sobie z tym problemem D200, ale naprawdę to nic wielkiego. Natomiast przyszłością bagnetu K nie masz co się przejmować, nawet gdyby, abstrahując od rzeczywistości, firma Pentax splajtowała, obiektywów z tym bagnetem jest na tyle dużo, że szybko znalazłaby się inna firma, która to wykorzystałaby (np Samsung). Poza tym na ten bagnet wychodzą coraz to nowsze szkła producentów o bardzo dobrej renomie. Na szczęście dla nas :->

[ Dodano: 2007-11-06, 04:14 ]
widzę, że słowo "a b s t r a h u j ą c" komputerkowi się nie spodobało i gwiazdki wstawił ;-)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
gin z tonikiem, - na tym forum dowiesz sie ze najlepszym wyborem jest d40 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
A na serio :
ten 16-45 f4 optycznie jest bardzo fajny - mechanicznie ......eee no jak dla mnnie slaby
co do jego "ciemnosci" roznice do kita sa pomijalne....
Wada K10D - (mojego) sa pionowe pasy przy 1600ASA - banding choc jak mi sie wydaje po zmianie firmwaru na 1.3 jest poprawa....
Balans bieli? To co na jednym slubie wypluwal canon 20D vs pentax k10D :-P :-P - strasznie duuuzo trzeba bylo canonowe poprawiac.....

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
nie chodzi mi o podlizywanie się
no jasne, lepiej się podmywać :-P

No, jestem pod wrażeniem :shock: Czy wy pracujecie na nocnej zmianie :-) Wiedziałem, że nie obejdzie się bez D40 :-) Fajny aparat, ale do niego jest chyba jeszcze mniej obiektywów niż do Pentaxa, no i brakuje w nim funkcji, z których chciałbym korzystać. Za tę cenę to już bym wolał C 400D (Boże, ależ on jest plastikowy). Chyba jednak się zdecyduję na K10 - a co mi zależy, jak nie będę zadowolony to sprzedam na allegro i kupię ten wymarzony :-) aparat większości użytkowników tego forum i jeszcze mi na kilka skrzynek "Balsamu pomorskiego" zostanie.

gin z tonikiem, grunt to poczucie humoru, ale czas podjąć męską decyzję, wybierz się na sprzętomacanko. Jakikolwiek z tej trójki kupisz i tak na początku będziesz niezadowolony (no chyba, że wybierzesz D40), ale stopniowo zaczniesz odkrywać walory sprzętu. Najważniejsza jest radość z robienia zdjęć, a czym - sprawa drugorzędna.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Czy wy pracujecie na nocnej zmianie

Aby dyżurować przez cała dobę mamy emisariuszy w Stanach i Japonii

I specjalnego wysłannika w Moskwie, choć dawno go nie było (może zwiedza Łubiankę)

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Pentagram, rzeczywiście, ale raczej pomyliłem z Sigmą 28-70/2.8. Poza tym zawsze można kupić 18-50/2.8

No więc rozgrywka pomiędzy P, N i C została roztrzygnięta... Zadecydowały tzw. odczucia subiektywne. Gdy zakładałem ten wątek skłaniałem się do Pentaxa ale bardzo zainteresował mnie również C 40 D (to już prawie jak D40 :-) ). Szczerze powiedziawszy Canon pod względem polityki marketingowej jest moim zdaniem nie do pobicia (Olympus też jest niezły) - nowy model aparatu semipro za poniżej 4000 zł to naprawdę dobra oferta. Wlaściwie, po ponownej lekturze tematu - testów, wypowiedzi na forach, byłem już coraz bardziej przekonany do Canona. W rezultacie postanowiłem podejść do krakowskiego Saturna i dokonać próby organoleptycznej. Na stoisku foto spotkałem wyjątkowo kompetentnego sprzedawcę, który pozwolił mi do woli popróbować interesujące mnie aparaty. Wziąłem Canona 40D, podpiąłem Sigmę 17-70, myślę sobie - no kawał sprzętu (jest większy od N D80 i K10D). Zaglądam przez wizjer :-| , co to... mój nos dotyka warstwy tłuszczu, jaki zostawili na megawielkim LCD-ku poprzedni oglądacze. Ja wiem, że taka p***** nie powinna decydować o ocenie aparatu, który na pewno jest świetny jako instrument do robienia zdjęć. Jak projektanci z Canona mogli wpaść na taki beznadziejny pomysł. Może chodzi o to, że Azjaci mają małe nosy i nie smyrają nimi po monitorkach (przypomniała mi się taka łyżwiarka Midori Ito, z idealnie płaską twarzą - można by rzec - twarz z papierową GO :-) ). Choć z drugiej strony w nowej Sony A700 też jest taki duży LCD i nie ma czegoś takiego jak w C 40D. Jednym słowem zraziłem się i tyle jeśli chodzi o C 40D. Natomiast jeśli chodzi o K10d, to pan z Saturna, bardzo go zachwalał, że zacytuję - "nie można niczego złego powiedzieć o tym aparacie", pomimo tego, że nieświadomie uraziłem jego uczucia (stwierdziłem, że nie podobają mi się kolory z Nikona a okazało się, że ma N D80). Za jedyną wadę uznał mniejszą dostępność sprzętu, ale jednocześnie stwierdził, że od przyszłego roku w Saturnie będą w ofercie obiektywy Pentaxa (jak byłem przedwczoraj, była dłuższa * za 3600). W krakowskim MM sprzedawca również zachwalał K10d, nawet o dziwo zachwycał się 22 bitowym - czymś tam co podobno nic nie daje :-) Koleżanka z pracy, minolciara weteranka (dorabia sobie w jakiejś agencji fotograficznej), którą zapytałem o A700, odradziła mi ten aparat ,natomiast jej koledzy z agencji polecili K10. No więc nolens volens, kupiłem w końcu Pentaxa i chciałem podkreślić, że nikt w żadnym sklepie :!: nie polecał D40 :-)

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
kupiłem w końcu Pentaxa
Wspieramy Cię :evilsmile:

nikt w żadnym sklepie nie polecał D40 :-)

niekompetentni

No i gitara, teraz leć robić zdjęcia. Powodzenia na nowej drodze życia

.... którą zapytałem o A700, odradziła mi ten aparat ,natomiast jej koledzy z agencji polecili K10.

Pewnie Canonierzy albo Nikonowcy polecajacy K10D tak jak my NikonaD40 :-P

lukasz b  Dołączył: 22 Maj 2007
Dancer napisał/a:
.... którą zapytałem o A700, odradziła mi ten aparat ,natomiast jej koledzy z agencji polecili K10.

Pewnie Canonierzy albo Nikonowcy polecajacy K10D tak jak my NikonaD40 :-P

phiiiiii... lol8 hahaha rotfl17 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Skocz do: