pawica2  Dołączył: 08 Sie 2007
Lampa błyskowa wbudowana
Witam Serdecznie. Mam kłopot z lampą błyskową, tą wbudowaną. Nie wiem czy to normalne ale nie aktywuje sie kiedy ja podnosze. AQparat był przez jajis czas uzywany przez inna osobe wiec moze cos zostało pomieszane w menu o ustawianiu lampy błyskowej. prosze o pomoc ,czy jak sam podnise lampe to ona zawsze powinna sie włączyć.Pozdrawiam

Mowa jest o aparacie Pentax K100D

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
pawica2 napisał/a:
nie aktywuje sie kiedy ja podnosze
czy to oznacza, że nie zapala ci się w wizjerze piorun?

PaweleS  Dołączył: 06 Mar 2007
Może jest po prostu wyłączona?Sprawdź pod przyciskiem Fn ustawienia lampy.

lampa błyskowa
Na wizjerze zapala się piorun, ale nie aktywuje się??
W Fn wydaje mi się ze tez jest wszystkook. Mam pytanie, czy lapma powinna zawsze sie zapalic jesli jest podniesiona do góry, czy tylko w słabych warunkach oświetl. ona sie uaktywnia.

Z tego co mi wiadomo to zależy od ustawień.Czy jest ustawiona na Auto czy manual.Jeśli na auto błyska w słabycch warunkach oświetleniowych ,jesli manual to wtedy gdy jest otwarta.

Wydaje się ze w takim razie jest popsuta, i muszę dac ją do reklamacji?

Ustaw lampę w Fn na manual i sprawdzaj.Albo Auto i do ciemnego pomieszczenia.Ewentualnie spróbuj zresetować wszystkie ustawienia aparatu etc....

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
Re: lampa błyskowa
pawica2 napisał/a:
Na wizjerze zapala się piorun, ale nie aktywuje się??
W Fn wydaje mi się ze tez jest wszystkook. Mam pytanie, czy lapma powinna zawsze sie zapalic jesli jest podniesiona do góry, czy tylko w słabych warunkach oświetl. ona sie uaktywnia.

załóż kit obiektyw , ustaw pokrętło na M kliknij na ten guziczek na korpusie z piorunem
wtedy sie podniesie lampa zrób zdjęcie lampa musi błysnąć jeżeli nie tzn
ze masz awarie wtedy do serwisu. (Lub ewentualnie zmień akumulatory i spróbuj jeszcze
raz z naładowanymi do pełna

Prosze powiedziec mi bo zauważyłem takie coś. W dzień kiedy pisałem ten temat było jasno w pokoju i wtedy nie działała, a spróbowałem teraz tzn. jak jest juz ciemno na dworze i w pomieszczeniu przy zapalonym świetle - zadziałałan na manualu i na auto. Czy to jest normalen, ze aktywuje sie przy gorszym swietle. ?? Ale wydaje mi się ze jak sam podnosze lampe i chcę wyumusic błysk to powinna tez sie aktywowac, prawda??

pawica2 napisał/a:
Czy to jest normalen, ze aktywuje sie przy gorszym swietle.
to jest normalne, tak działa automat, jeżeli uzna, że światła wystarczy lampa nie odpala.

a np jak chcę oswietlic np dany obiekt pod słońce to chyba powinna zadziałać jak podniosę lampę?

pawica2, a masz instrukcję obsługi aparatu, tam jest to dość szczegółowo opisane i nazwane

pawica2, obojętnie kiedy byś nie robił , gdy podniesiesz lampę ręcznie
to musi błysnąć. A wieczorem (tzn jak jest ciemno) to dodatkowo daje
kilka błysków na podstawie których mierzy światło i dobiera odpowiednio parametery.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Grizley, proponuję najpierw trochę poczytać.

kurcze przepraszam za pomyłkę faktycznie nie zawsze błyska
np na stronie 54.przyp. Błysk Automatyczny jest opisane

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Poza tym, te kilka błysków, to wspomaganie AF, pomiar jest zawsze (w PTTLu) jednym przedbłyskiem.

PT  Dołączył: 13 Wrz 2006
Re: Lampa błyskowa wbudowana
pawica2 napisał/a:
Witam Serdecznie. Mam kłopot z lampą błyskową, tą wbudowaną. Nie wiem czy to normalne ale nie aktywuje sie kiedy ja podnosze. AQparat był przez jajis czas uzywany przez inna osobe wiec moze cos zostało pomieszane w menu o ustawianiu lampy błyskowej. prosze o pomoc ,czy jak sam podnise lampe to ona zawsze powinna sie włączyć.Pozdrawiam

Mowa jest o aparacie Pentax K100D

Krótko - w trybach "kreatywnych" (M, Av, Tv, P) lampa działa w trybie manualnym i aby jej użyć trzeba ją samemu podnieść stosownym przyciskiem. W trybach automatycznych (program "zielony" i programy tematyczne) lampę można ustawić w tryb automatyczny i wtedy w kiepskich warunkach oświetleniowych lampa sama się podniesie. W trybie manualnym lampy aparat sugeruje jej użycie stosowną ikoną w wizjerze i na górnym wyświetlaczu. A tak bez złośliwości - wszystko jest w manualu :-) .

martinoo  Dołączył: 05 Lip 2007
Chcę się podłączyć do tematu, ale trochę w innej sprawie. Jak ustawić w K100 błysk na drugą kurtynę (tak się to chyba nazywa) że najpierw naświetla a później błyska. Pomożecie..:-)

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
martinoo napisał/a:
Jak ustawić w K100 błysk na drugą kurtynę
raczej się nie da

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Lampa wbudowana nie ma opcji błysku na drugą kurtynę, można włączyć tą opcję w lampie zewnętrznej (jeśli ją posiada).

Skocz do: