Arti75  Dołączył: 11 Maj 2007
Dwie 50 ASAHI
Witam Panowie :-B

Który z wymienionych obiektywów będzie lepszy wg znawców tematu:
SMC PENTAX M 1:2 50 czy SMC PENTAX-M 1:1,7 50.
Jakie posiadają wady i zalety ? Czy może odpuścić sobie je całkowicie a zainteresować się czymś innym ?
Sprawa pilna :) Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie opinie

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Jak pilna, to skorzystaj z szukajki. Była o tym nieskończona liczba postów.

Diamond32  Dołączył: 20 Sie 2007
Re: Dwie 50 ASAHI
Arti75 napisał/a:
Witam Panowie :-B

Który z wymienionych obiektywów będzie lepszy wg znawców tematu:
SMC PENTAX M 1:2 50 czy SMC PENTAX-M 1:1,7 50.
Jakie posiadają wady i zalety ? Czy może odpuścić sobie je całkowicie a zainteresować się czymś innym ?
Sprawa pilna :) Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie opinie

1,7 troszkę lepszy, ma jedną soczewkę więcej, i jest o jedną podziałkę zaśniejszy, ja posiadam 1:2 i nie narzekam, jest sporo tańszy od 1:7 na aukcjach.

Pozdrawiam

Arti75  Dołączył: 11 Maj 2007
Dzięki serdeczne za wyjaśnienie Diamond32 :-B
Wszystko stało się jasne :)
Pozdrawiam

Diamond32  Dołączył: 20 Sie 2007
Arti75 napisał/a:
Dzięki serdeczne za wyjaśnienie Diamond32 :-B
Wszystko stało się jasne :)
Pozdrawiam

Mogę jeszcze dodać że 1:2 ostry jest od ok 2,8 a od 3,5-4 bardzo ostry, pozdrawiam :->

sajko  Dołączył: 21 Paź 2007
Cześć.

To może ja też z pytankiem bo słabo mi idzie szukanie, tzn szukam ale ciężko znaleźć.

Mam ochotę zakupić: pentax m 50 f1.4.

Jak się ma jakość jego zdjęć BOKEH'u itp... w stosunku do wyżej wymienionych: SMC PENTAX M 1:2 50 czy SMC PENTAX-M 1:1,7 50.

Do jakiej ceny warto kupić? tak na oko? 300PLN to za dużo? bo nowy FA łazi na ceneo po 900PLN.

A wracając do kwestii szukania. Na forum znalazło mi tylko jakieś posty o 50 ale nie Mki tylko FA :/// wiec zwracam się tutaj z prośbą.

Dzięki za wszelkie rady, oraz opinie o obiektywie :).

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
sajko napisał/a:
Jak się ma jakość jego zdjęć BOKEH'u itp... w stosunku do wyżej wymienionych: SMC PENTAX M 1:2 50 czy SMC PENTAX-M 1:1,7 50.

bokeh bardzo ładny. Lepszy od ciemniejszych modeli.

sajko napisał/a:
Do jakiej ceny warto kupić? tak na oko? 300PLN to za dużo? bo nowy FA łazi na ceneo po 900PLN

pewnie do 400 zł za bdb stan

A jak jest z podpięciem tego oldskoola (pentax m 50 f1.4) do k10d?

Rozumiem za ostrość należy ustawić w aparacie na MANUAL, przesłoną kręcimy na obiektywie i ostrością tez...

A co z potwierdzeniem punktu ostrości? Będzie chociaż działał centralny???

dzięki za pomoc

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
sajko napisał/a:
A co z potwierdzeniem punktu ostrości? Będzie chociaż działał centralny???

Poczytaj instrukcję obsługi aparatu i poszukaj na forum - było o tym.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006

Zanim napisałem ten pościk wylazłem z wanny właśnie z instrukcją od aparatu. Cos tam niby było ale jakoś tak napisane mało wyraźnie.

Najpierw zdanie że z tym aparatem można używać obiektywów: DA i FA J itp... czytaj str 208 i tam nie ma słowa o Mkach... Dopiero na str. 210 jest jakaś tabela z informacjami. niestety jedyne po czym mogę się domyślać że Mki są obsługiwane to jakiś wpis w tabelce...

Tylko jak dla mnie informacje na stronach 208 i 210 się wykluczają.

Więc proszę mi nie zarzucać zadawania głupich pytań bez uprzedniego czytania instrukcji.

A w kwestii wyszukiwarki na forum to trochę ona słabo działa bo co bym nie wpisał w wyszukaj to i tak znjaduje mi masę postów, więc równie dobrze mogę otwierać każdy na forum po kolei.

No i dzięki za linka :).

p.s. poprostu podczas relaksującej kąpieli nagle naszła mnie myśl że założę to cudo na aparacik i już nie będę mógł zdjąć grrr.

Skocz do: