^mmm^  Dołączył: 04 Paź 2006
K10D a obiektyw manualny
Stałem sie szczęśliwym posiadaczem obiektywu 75-260/4,5 firmy Mitsuki (prawie Yakumo ;-) ) i mam problem.
Mianowicie nie działa mi w nim przymykanie przysłony. Tzn na nieprzypiętym do korpusu działa. Korpus napęd do przymykania uruchamia przy naciśnięciu podglądu GO, natomiast w trakcie kombinacji kiedy zapięty do korpusu miałem tylko bagnet z dźwigienką bez reszty obiektywu, zaobserwowałem, że po zwarciu styków na bagnecie napęd przestaje funkcjonować. Obiektyw nie posiada pozycji A na pierścieniu przysłon oraz żadnych styków.
Tak ma być, czy coś jest uszkodzone ?

pzdr
Marek

PilowBox  Dołączył: 09 Lut 2007
A próbowałeś popracować w trybie 'M'. miałem tak samo z obiektywem Tamron Adaptal II. Tam też nie ma styków ani pozycji 'A'. Obiektyw działał w każdym programie, ale na pełnej dziurze, dopiero jak dałem aparat na pozycję 'M' udało mi się sterować przesłoną...
Tak wiem, wiem - trzeba było poczytać instrukcję :mrgreen: Ale ja jestem "I'M PENTAXIAN. A LOYALIST. A DIEHARD." :->

Acha no i słynna pozycja w Menu z ustawieniem pracy z obiektywami bez automatyki :-D ale to pewnie wiesz :evilsmile:

Pozdro

PilowBox napisał/a:
A próbowałeś popracować w trybie 'M'. miałem tak samo z obiektywem Tamron Adaptal II. Tam też nie ma styków ani pozycji 'A'. Obiektyw działał w każdym programie, ale na pełnej dziurze, dopiero jak dałem aparat na pozycję 'M' udało mi się sterować przesłoną...

Masz rację :-) . Tak działa. Jakoś w instrukcji nie mogłem się tego doczytać :evil:
Forum jest wielkie !!! Dzięki :-)

^mmm^ napisał/a:
Forum jest wielkie !!! Dzięki :-)

HEHEHEHE - nio :evilsmile:

pozdro :-B :-B :-B :-B :-B

Chociaż jedna rzecz jest zastanawiająca. Z obiektywem manualnym korpus dopuszcza tylko tryb Av M lub B. Niezrozumiałe dla mnie jest, dlaczego w trybie Av nie chce przymykać przesłony ? Pomiar i ustawienie ekspozycji w trybie M jest upierdliwe i tryb Av byłby znakomitym ułatwieniem. Chyba pozostaje mi tylko wymontowanie popychacza przesłony :-|

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
^mmm^ napisał/a:
Niezrozumiałe dla mnie jest, dlaczego w trybie Av nie chce przymykać przesłony
Bo wszystkie pentaksowskie DSLRy nie mają w korpusie mechanicznego sprzęgła przesłony (podobnie jak kastraty MZ-30, 5-, 60 i *ist).
^mmm^ napisał/a:
Pomiar i ustawienie ekspozycji w trybie M jest upierdliwe

O ile wiem to w Kadyszce jest kwestia wciśnięcia zielonego guzika.

tapirek  Dołączył: 14 Wrz 2006
Upierliwe? Hmmm...

Nastawiam ostrość, nastawiam przysłonę, cyk zielony guzik i poprawka na kółeczku (z racji używania punktowego pomiaru). Idzie się przyzwyczaić :)

Upierdliwe przez te kombinacje z kółeczkiem właśnie.
W tym momencie MUSZĘ złapać aparat drugą ręką.
Przecież swobodnie mogłoby to działać tak, że w trybie Av po naciśnięciu zielonego przycisku jest domykana przesłona i mierzony oraz ustawiany czas. Taki tryb Av-M.

^mmm^ napisał/a:
Przecież swobodnie mogłoby to działać tak, że w trybie Av po naciśnięciu zielonego przycisku jest domykana przesłona i mierzony oraz ustawiany czas. Taki tryb Av-M.

Takie rzeczy to tylko w Erze ;-)

Ale da się przeżyć - nawet jak miałem długie i ciężkie manualne szkło dało się przyzwyczaić. A Tamron Adaptall 70-300 Macro - swoje waży i nie jest malutki :mrgreen:
Ech kochane stare pompki :lol:

Pozdro :-B :-B :-B :-B

PilowBox napisał/a:
Takie rzeczy to tylko w Erze ;-)

Eee no, kadyszka to podobno wszystkomający korpus ;-)

:-B :-B :-B

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
^mmm^, kwestia przyzwyczajenia. Masz na pewno rację, że mogłoby to być prostsze - pewnie by mogło. Uważam jednak, że wszystko jest kwestią przyzwyczajenia od dłuzszego czasy używam wyłącznie elicara 28/2 bez styków i sobie chwalę ostatnio czasem podpinam 35/2.8 M i też jest pieknie. Jak się człowiek perzywyczai to jest to wygodne. Przy okazji jak potrzebuje focić na otwratej przysłonie to focę w Av z obiektywem bez styków i też jest dobrze :-D

Pewnie masz rację, to mój pierwszy obiektyw manualny z bagnetem i muszę poćwiczyć ;-)

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
^mmm^ napisał/a:
to mój pierwszy obiektyw manualny z bagnetem i muszę poćwiczyć
no to rozumiem Twoje utyskiwania. Spokojnie pstrykniesz trochę zdjęć w plenerach i się przyzwyczaisz. Jak przywykniesz to niezbędne czynności wykonujesz w sposób naturalny wręcz automatycznie. Problem jest zawsze gdy człowiek długo nie używa szkieł bez styków, a potem zacznie - wiem bo tak miałem :mrgreen:
Życzę dużo miłej zabawy :-)

wowa  Dołączył: 30 Wrz 2007
Witam!
Własnie dotarł do mnie obiektyw SMC PENTAX-M 1:1,7 50 mm, założyłem go do korpusu i... kicha, chyba czegoś nie wiem... Ostrzyć - ostrzy, ale to wszystko. Jak ustawić i co, by urządzenia zadziałały?
Może ktoś wie to coś, czego nie wiem ja? Będę ogromnie wdzięczny.
Pozdrawiam!

[ Dodano: 2007-11-21, 15:20 ]
Witam ponownie!
Zastosowałem się do starej amerykańskiej zasady RTFM (read this fuckin manual) i - patrzcie państwo! - działa! ;o) I to jak! Fajne szkiełko!!!
Pozdrawiam wszystkich!
:o)

ina  Dołączyła: 29 Mar 2007
To forum czasem wyzwala w człowieku zdolności, jakich by się po sobie najmniej spodziewał i pokłady zaskakującej samodzielności oraz kreatywności w poszukiwaniu na gnebiace nas pytania...

A taka refleksja mnie naszła OT...

;)

Pozdrawiam, wowa! :)

Skocz do: