tomek969  Dołączył: 21 Paź 2007
Księżyc i MTO 1000
Zrobiłem dziś zdjęcie księzyca radzieckim MC MTO 11/1000.W sumie jestem mile zaskoczony .Co prawda widziałem lepsze,ale też i dużo gorsze.Co o tym sądzicie?

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Dla mnie w porządku...

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Dla mnie za wolno się obraca.

Dzięki za miłe słowa.Ustawienie tym ostrości to koszmar,zwłaszcza że statyw waży 1/3 obiektywu...

flying  Dołączył: 13 Sie 2007
Dołóż do tego jeszcze konwerter i wrzuć parę jeszcze ;-)

z konwerterem (oryginalnym!) x2-niestety klapnięcie migawki prowadziło do trzęsienia ziemi

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
a samowyzwalacz 2s z wstępnym podniesieniem lustra?:-) może zamiast na statywie to na jakimś stabilnym meblu +poduszka/ki + pilot(np od telewizora) lub wężyk :-P

był samowyzwalacz i wężyk, tylko mebel pod księżyc nie podchodził...Po prostu statyw beznadziejny,ale mam widoki na lepszy,drewniany po niwelatorze Zeissa.
http://strony.aster.pl/as...ksiezyc_prv.jpg
tym samym obiektywem...

[ Dodano: 2007-11-20, 01:02 ]
oczywiście to nie moje zdjęcie

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
Chłopie, dobrze jest !

tomek969 napisał/a:

http://strony.aster.pl/as...ksiezyc_prv.jpg
[ Dodano: 2007-11-20, 01:02 ]
oczywiście to nie moje zdjęcie

Zauważ że on składał z dwóch zdjęć.
Mógł też mieć wychłodzony sprzęt, a to bardzo ważne w tego typu fotografii. Inaczej jakbyś ostrości nie ustawiał to nie wyjdzie.

Chłodził się 15min.,zalecane jest przynajmniej 1 godzinę.Będę próbował!

baksiq  Dołączył: 15 Maj 2006
A to ciekawosta z tym chłodzeniem. Nigdy o czymś takim nie słyszałem. Możecie coś więcej na ten temat powiedzieć? Rozumiem, że to dotyczy obiektywów lustrzanych.

Pozdrawiam kłapnięciem lusta.

Chyba chodzi o to, że ciepłe powietrze wewnątrz teleskopu powoduje turbulencje i psuje obraz.Może jeszcze rozszerzlność cieplna lustra gra jakąś role?Poszukaj na Astro-Forum.org-bardzo duże forum astronomiczne i wiele ciekawych tematów.

Skocz do: