dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
M40/2.8 a DA40/2.8
Czy te obiektywy roznia sie optycznie? Ktos je kiedykolwiek porownywal?

dz.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
dzerry, czytalem gdzies (chyba na photo.net), ze to jest prawie ta sama konstrukcja optyczna.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Fajny temat!

M40/2.8

źródło: KPM.de

DA40/2.8

źródło: KPM.de

Parametry i konstrukcja są podobne. Co do jakości optyki chciałbym zrobić test. Jest to możliwe, bo za kilkadziesiąt godzin powinienem mieć oba. :-D Jakieś sugestie? Klisza/cyfra?

tref napisał/a:
Fajny temat!
Wiem, wiem ;-) Niby DA ma w nazwie AL, wiec pewnie jedna soczewka sie rozni. Czuje, ze roznice beda symboliczne.

Kurde, a w moim nalesniku jest plesn. Gdyby przyjechal do mnie z Francji, to jeszczy bym zrozumial, ale on z UK jest ;-)

dz.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
dzerry napisał/a:
Kurde, a w moim nalesniku jest plesn. Gdyby przyjechal do mnie z Francji, to jeszczy bym zrozumial, ale on z UK jest

Ciągłe mgły, wilgoć, nigdy nie jest zimno ;-)

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Elemelek - różnicę, to pewnie będzie widać na cyfrze z większą rozdzielczością. Strzel symbol onanistów: gałązki na tle nieba i ceglastą ścianę. Dodatkowo gdybyś mógł kilka swoich aktów (test na rozdzielczość)...

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Michu napisał/a:
Strzel symbol onanistów: gałązki na tle nieba i ceglastą ścianę.
ROTFL normalnie tekst tygodnia idem, wstawiem, umieszczem, w odpowiednim wątku :mrgreen:

nichiren  Dołączył: 18 Lis 2006
Ja tam się nie znam za bardzo ale po wnikliwym przestudiowaniu tych rysunków, sądzę, że M40 będzie miał żółty zafarb od soczewek... ;-)

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
To pewnie ze starości. Zaczynają już czernieć...

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Cytat
Elemelek - różnicę, to pewnie będzie widać na cyfrze z większą rozdzielczością. Strzel symbol onanistów: gałązki na tle nieba i ceglastą ścianę.

Eeee.... mam ceglaną ścianę:
http://codziennosc.matb.n...php?showimage=4

Czyżbym był onanistą :shock: :?: :oops:

Znalazlem watek na bratnim forum. Pisza, ze DA jest duzo lepszy.

http://www.pentaxforums.c...php?product=143

Fajne te sample...

dz.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
To szklo ma cudowny bokeh jak dla mnie! :-o

[ Dodano: 2007-12-11, 23:08 ]

Bokeh gladki, jak Mascarpone z Lodi :-o

Eustachy  Dołączył: 20 Paź 2007
Orientuje się może ktoś czy M40/2,8 pojawia się na naszej giełdzie lub na allegro i ile jest warty ten obiektyw w dobrym stanie?

Eustachy, co rozumiesz pod pojęciem "pojawia się"? Bo ja swojego kupiłem na naszej giełdzie, tylko że jakiś już czas temu. Rok? Ale od tego czasu widziałem kilka razy. Nieczęsto, ale jednak.
A wart jest tyle, ile ktoś zdecyduje się za nie zapłacić ;-)

No właśnie nie obserwowałem nigdy giełdy i nie wiem czy ten obiektyw bywa na giełdzie i w jakiej cenie. Po prostu przydałby mi się taki płaski obiektyw, ale jak jest dużo droższy od M35 lub pojawia się bardzo sporadycznie (raz na pół roku) to nie będę zawracał sobie nim głowy.

Rzecz w tym, że z uwagi na stosunkowo niską podaż takich obiektywów ceny mają dość duży rozrzut - i nie wiadomo za bardzo od czego zależą. Więc trudno powiedzieć, jak się trafi. Za M40/2,8 swego czasu dałem OIDP znacznie więcej, niż za M35/2,8 - ale to M35 to kupiłem w cenie raczej okazyjnej. Choć (jeśli braki lecytyny nie zaburzają mi znacząco postrzegania rzeczywistości) widywałem też M40 w cenach niższych, niż żądano za 35-tki. Ot, życie.

Dzięki za wyjaśnienie. Teraz już wiem nieco więcej. Czyli warto zaglądać na giełdę, a nuż coś się trafi.

Diamond32  Dołączył: 20 Sie 2007
dan napisał/a:
To szklo ma cudowny bokeh jak dla mnie! :-o

Bokeh gladki, jak Mascarpone z Lodi :-o

To też zasługa listków przysłony M-ka ma 5 a DA 9 :-)

lRem  Dołączył: 07 Lip 2007
Zdaje się M-ka 40mm była sprzedawana jako szkło z dolnej półki. To może rozjaśnić co nieco w kwestii porównania z Limitedem. A niska podaż co nieco z ceną.

wawer1  Dołączył: 20 Kwi 2006
Wszystko pięknie, ale i tak jestem skazany na m40, bo DA40 nie ma pierścienia przysłony, a 60mm na cyfrze jest nie dla mnie. A Voytek 40/2.0 jeszcze nie jest w moim zasięgu.

Skocz do: