K10D | MZ-5n | MZ-M
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
Postęp będzie zauważalny, kiedy bezlusterkowce staną się bezmigawkowcami i przytulą wszystkie technologie, które dzisiaj podbijają efektowność zdjęć ze smartfonów. Całe to przysłowiowe AI jak wejdzie do Sony Alfa to przeskoczą na kolejny, nieznany nam dzisiaj poziom.PiotrR napisał/a:Apogeum? Nie. Ale dla przeciętnego użytkownika-amatora postęp będzie coraz mniej zauważalny i coraz mniej będzie w jego odczuciu zmieniał.
Ja takim zarabiam na życie. Dbam o niego, liczę że jeszcze trochę posłuży.PiotrR napisał/a:Obecnie pracuję na komputerze, który ma z 8 lat i wszystko działa płynnie.
*ist DS | K20D | K-5II | 17 | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
Ryszard napisał/a:Postęp będzie zauważalny, kiedy bezlusterkowce staną się bezmigawkowcami i przytulą wszystkie technologie, które dzisiaj podbijają efektowność zdjęć ze smartfonów.
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
To właśnie rozumiem przez "pracuję".Ryszard napisał/a:Ja takim zarabiam na życie.
K10D | MZ-5n | MZ-M
Ryszard napisał/a:ale ja mówię o składaniu zdjęcia z 20 zrzutów matrycy, nie z jednego
szpajchel napisał/a:ależ Wy zasmucacie księgowych w firmach komputerowych i fotograficznych!
No właśnie tak, ale jednak nie tak. Powinieneś dobierać te najnowsze, prosto z półki, prosto z fabryki, prosto z kataloguEnzo napisał/a:A to nie tak, że dobieramy sobie po prostu odpowiednie narzędzie?
Ten wątek jest po to, żeby ustalić kto nie pije, chociaż posiada Pentaksa. Możecie mnie dopisaćEnzo napisał/a:Chyba, że to kolejny wątek pt.: Panie, kiedyś to aparaty były, teraz nie ma aparatów.
Ryszard napisał/a:Powinieneś dobierać te najnowsze, prosto z półki, prosto z fabryki, prosto z katalogu
Ryszard napisał/a:p.s. Tylko komu będzie potrzebne ISO 16 miliardów? Albo 30s naświetlania z ręki? Albo automatyczne usuwanie ludzi ze zdjęć? Albo podmiana nieba na nudnym landszafcie? Albo portrety z rozdzielczością 4000MPix?
pozdrawiam
k-S2 GR Fuj
GrzegorzD napisał/a:Dobry wieczór,
...
Myślę sobie jednak tak – ktoś, załóżmy dziesięć lat temu kupił cyfrowy aparat fotograficzny, dajmy na to lustrzankę APS-C. Ówcześnie był to hit nad hity, drogie nowoczesne urządzenie. Dzisiaj posiadacz tego aparatu jest utwierdzony w przekonaniu, że ma archaiczny zabytek no bo przecież są nowe konstrukcje, hiper super, o których można poczytać w prasie branżowej, forach tematycznych i w kilku innych miejscach. Może też sobie spojrzeć na cenę tego starego sprzętu na rynku wtórnym. I może zrodzić się frustracja, że wydał 4000PLN a teraz kosztuje to 350PLN na przykład. Zrobił on jednak zdjęcia ówcześnie i były one fajne. I pojawiają się z mojej strony pytania prowokacyjne:
Czy mając nieograniczone fundusze i chęci do zakupu taki fotograf amator powinien się wstydzić tych wcześniejszych zdjęć i kupić kolejny, nowoczesny aparat? Czy gdyby to zrobił, jego zdjęcia będą jeszcze lepsze? Czy taka na przykład pani Martyna Wojciechowska swego czasu agresywnie reklamująca w mediach DSLR pewnej marki powinna mieć kompleksy na tle swoich prac z jakże ciekawych podróży?
...
A jakie jest Państwa zdanie na ten temat?
MX, ME i same stare manuale.
Polecam www.tomaszmichalski.com
Z szufladkowaniem to bym uważał. Pro / hobby / sztuka / dziadersi - wszędzie grząski gruntWhite napisał/a:Te funkcje są potrzebne ludziom zarabiającym na zdjęciach. Są tacy odchyleńcy. Co innego hobbyści, artyści i ci co się jarają przedmiotami/narzędziami.
Ta grupa docenia obcowanie z, i "magię" urządzeń (nic w tym złego, ja się napawam rowerami).
A wiesz, to by się nawet mogło przydaćWhite napisał/a:Ja bym chciał 30 s naświetlania z ręki :)
Ryszard napisał/a:za parę lat będzie dostępne.
YM124G, MX, Mz-5n, K-5II, K-3II
Ryszard napisał/a:I spokojnie, za parę lat będzie dostępne.