BAN gucio-59  Dołączył: 24 Lut 2007
  Pentac SMC FA 1:3,5-5,6 28-80 mm
Co sądzicie o tym obiektywie, wart jest 100,-PLN... :?:

Tymeq  Dołączył: 17 Sie 2007
Jeśli nie masz pokrytej tej ogniskowej to wart ;-)
Są lepsze (i ciut droższe) - vide: FA 28-70/4 AL

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Palstikowy, na cyfrze pole krycia jest jak 42-120, więc średnio fajne, ale zależy czego się oczekuje. Optycznie nie jest rewelacyjny, ale nie jest też zły! Klasa kita. Ja takim zrobiłem sporo fotek i nie narzekałem. Inna sprawa, że to w dobie analoga było, nie wiem jak się na matrycy będzie spisywał. Wiem, że powinien być szybki, bo ma lekką konstrukcję. Z K100 powinien śmigać AF. 100PLN? Jeśli zależy Ci na AF, na nie dźwiganiu [możesz nosić w plecaku o ile masz miejsce i nie odczujesz, że go tam masz] możesz brać. Jest wiele lepszych szkieł tylko podwójnie, czy potrójnie droższych.
Nie wiem jak mam doradzić, pomyśl o tym co napisałem. Jeśli nie masz problemu z kasą i stać Cię na test organoleptyczny - kup i sam się dowiesz.
:-D

tref, Jest na alegor 2 sztuki mnie interesuje coś do 70mm, Ale nie widzę nic na alegor może pomożecie coś kupić... no i musi mi przysłać do Niemiec
http://www.allegro.pl/ite...6_28_80_mm.html
http://www.allegro.pl/ite...x_af_35_80.html

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
gucio-59, a co to za pytanie?
100zł to dużo nie jest. Być może wartość "rynkowa" takiego obiektywu jest nawet nieco większa. Ale - ten obiektyw to jakiś szczyt marzeń nie jest. Ja osobiście pewnie bym się nie zdecydował (choć jakiś czas temu ok. 100zł dałem za nowego FA Ja 28-80, który z pewnością lepszy nie jest). Moim zdaniem lepiej jest kupić za 300-350zł SMC 28-70/4 AL. Albo trochę więcej i kupić cenionego standard zooma tzw. "niezależnych" producentów o świetle 2,8 (Tokiny, Sigmy, Tamrona).
Jeśli jednak liczy się niska cena a jakość ma mniejsze znaczenie - to brać można ;-)

Z tych dwóch bym jeden kupił...?Ale jeśli wiecie coś o lepszym i niewiele droższym to chętnie zakupię...Dzięki i pozdrawiam z Gauting...

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Nie wiem jak ma się jakość optyki F35-80 do FA28-80. Ten szerszy ma zaletę, bo szerszy. Ale droższy i nie wiadomo za ile pójdzie, a ten tańszy zaraz się skończy licytować i będzie coś wiadomo. Nie potrafię powiedzieć jednoznacznie - weź ten lub ten. Przepraszam. Jeśli miałbym celować to chyba w tę 28kę, ale jak się sprzeda za dużo większą sumę niż ten [póki co] tańszy, to ja umywam ręce :-D

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
O ile się nie mylę, to latem kupiłem taki dla DeMii za jakieś 120PLN. Po podpięciu do DLa okazało się, że jest po prostu rewelacyjny jak na tę kwotę. No ale fakt - to mocno amatorska konstrukcja i to czuć w dotyku.

Mam SMC F 35-80. Jakby komuś bardzo zleżało, to mogę podpiąć do kasetki i coś dla przykładu pstryknąć. Mam też FAJa 28-80. On optycznie jest taki sam jak FA 28-80 czy też nie? Bo ewentualnie też mogę podpiąć i coś dla przykładu pstryknąć.
Acha - tylko FAJa mam srebrnego, a ten FA z aukcji jest czarny. A w sumie wiadomo, że czarne robią lepsze zdjęcia, więc trzebaby poprawkę brać ;-)

matb, Zrób coś tym 35-80 bo tylko już został ten do kupienia Pentac SMC FA 1:3,5-5,6 28-80 mm, będę wdzięczny na razie jest do kupienia za 76,-PLN

gucio-59, proszę bardzo: http://picasaweb.google.p...aszczyk/SMC3570
Bez lampy i z lampą. "Czyste" jotpegi *** na 4mpixli. Na pełnej dziurze i przymknięty do F8. Na długim oraz krótkim końcu i jeszcze w okolicach 50mm - dane w exifie. WB na "auto", więc kolory wypada poprawić. Z takiego słabego raczej statywu, więc nawet wstępne uniesienie lustra mogło nie pomóc!
http://picasaweb.google.p...aszczyk/SMC3570
- po ściągnięciu na dysk, będą pliki jak z aparatu.

matb, Dzięki, jeśli nie przekroczy 100,-PLN to go biorę, fotki podobają mi się jak na takie szkła... i za taką kasę... :-B

gucio-59, ja pamiętam, jak na allegro to szkło było za jakieś 50-70 zł ;-)

Pentac SMC FA 1:3,5-5,6 28-80 mm poszedł za 122,50,-PLN nie dopadłem go :cry: widocznie nie dla mnie jeszcze... Dzięki matb, za okazaną pomoc i wkład pracy, może coś się trafi jeszcze w tym stylu... (70mm) :lol:

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
gucio-59, a taki Cię nie interesuje?
http://manufactura.home.p...768ffcce69481a6

Kurcze... za taką kasę to bym się może swojego pozbył? :evilsmile:

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
gucio-59, właśnie na e-bayu wisi 28-70mm F4 AL za max 38 GBP + 11 EUR wysyłki do Niemiec. Polecany mi przez wszystkich na tym forum, po czym nabyłem taki 2 tygodnie temu.

szczypiorrr, Wcale nie taki tani sam obiektyw wychodzi 191,00,-PLN + przesyłka :shock: Za taki obiektyw mogę dać góra 100 do 120,-PLN

gucio-59, tylko że SMCP-FA 28-70/4 AL to jest inna klasa obiektywów, niż te, coś je pokazywał. I cena ok. 250 zł (z przesyłką) to naprawdę niedużo (jak na to szkło). Gdybym nie miał, to sam bym je kupił ;-)

matb, I taki chcę kupić 250,-PLN dam, czy taki masz do sprzedania :?:

Skocz do: