Cargo  Dołączył: 11 Lip 2007
Podrabiane gripy do K10D i K20D.
Witam! Czy ktoś z Was praktykuje podrabianego gripa takiego jak na tej aukcji:
http://allegro.pl/item441..._zam_d_bg2.html
i tej aukcji...
http://allegro.pl/item435..._k20d_w_wa.html

Jak sie maja do oryginalnych, czy podobnie sie trzyma w reku?
Pozdrawiam

studentmibm  Dołączył: 29 Mar 2008
ja nie mam, ale napewno bym czegos takiego nie kupil.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
ja tez.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
No tak.. mezalians straszny by był, prawdziwy dres w podróbkach nie chodzi :-P

Ja tam gripa kupiłem głównie dla uchwytu i spustu, aku. mi trzymają tydzień prawie ciągłego focenia więc mi bateria dodatkowa nie potrzebna, a za to lekki jest przynajmniej, poprawia uchwyt a nie zwiększa ciężaru zestawu. Chociaż pewnie gdyby był dedykowany grip do kasetki to bym się nie zastanawiał. Może K-m będzie miał dedykowanego gripa, to by była ciekawa alternatywa, jeszcze mniejsze body z gripem hmm.. ;-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
ja też bym tego z podanego linka nie kupił, bo brak mu pewnych funkcji, a nie dlatego że nie ma napisu Pentax :-P

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Niestety brak kółka sprowadza te gripy praktycznie do roli uchwytu i pojemnika na dodatkowe zasilanie.

Ja sobie radzę bez kółka całkiem dobrze. Na prawdę wszyscy używacie hyper programu? Jakoś mi się nie chce wierzyć, a jeśli chodzi o np. zmianę przysłony w trybie Av to dla tego dodatku nie zapłaciłbym 3x więcej za gripa.

Mam grip Dicaina przy DL-u i pełni tylko rolę uchwytu i pojemnika na wężyk spustowy. Z chwytu do zdjęć pionowych praktycznie nie korzystam bo jak podniosę aparat do oka to nic nie mogę zmienić. Trzeba ustawić wszystko trzymając w poziomie, potem przejść do chwytu pionowego aby tylko nacisnąć spust - dla mnie bez sensu.

Eldred napisał/a:
jeśli chodzi o np. zmianę przysłony w trybie Av to dla tego dodatku nie zapłaciłbym 3x więcej za gripa

ja zapłaciłem z wysyłką z Chin parę złotych mniej niż ta delta z allegro kosztuje, i mam wszystko to, co ma oryginał (oprócz uszczelnień ofkorz)

Właśnie dlatego interesuje mnie ten nowy K-m, bo kiedy ustawiam przysłonę i korekcję to patrzę na górny wyświetlacz a potem dopiero łapię pionowo i przystawiam oko do wizjera. Jeśli K-m miałby dedykowany grip z pokrętłem i +/- wtedy móglbym ustawiać wszystko nie korzystając z górnego wyświetlacza i miało by to wszystko sens. Wtedy może bym się skusił na takie mniejsze body z szybszą elektroniką, uszczelnieniem, większym wyświetlaczem i większą matryca z ISO100.

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
plwk, zachęcam do wypowiedzenia się o tym gripie w odpowiednim temacie: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=15077 głównie o spasowanie, jakość wykonania mi chodzi.

Cypis aka Piotr  Dołączył: 16 Cze 2008
Eldred napisał/a:
Ja sobie radzę bez kółka całkiem dobrze. Na prawdę wszyscy używacie hyper programu? Jakoś mi się nie chce wierzyć, a jeśli chodzi o np. zmianę przysłony w trybie Av to dla tego dodatku nie zapłaciłbym 3x więcej za gripa.

Grip-klon z kółkiem nie kosztuje 3x199 = 597pln, tylko $85.
Świeży, pachnący jeszcze melaniną, z Chin oczywiście.

Cypis aka Piotr napisał/a:
pachnący jeszcze melaniną
z mlekiem ci się pomyliło :-P
i ten grip wcale, ale to wcale mlekiem nie pachnie

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Eldred napisał/a:
No tak.. mezalians straszny by był, prawdziwy dres w podróbkach nie chodzi :-P
znaczy prawdziwy Pentaxiarz nie dopina szajstwa do puszki, tylko kupuje oryginal.
Ale jak sie uparles... to tak jakbys ozdabial jakis kamien szlachetny brokatem ;]

eeee tam
ja mimo wszystko wolę MIEĆ grip za który dałem 180zł (tańszy dolar był niż teraz), niż NIE MIEĆ gripa za 600zł o identycznej dla mnie funkcjonalności (uszczelki pomijam - i tak nie mam uszczelnianych obiektywów :-P )

bo po prostu za 600 bym nie kupił, za 180 kupiłem

wot różnica

pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
O jakie kółko chodzi ?

Takie sobie kółeczko co to niektóre body mają jedno a inne dwa ;-)

pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
:-) ale podany w linku grip ma kółeczko jedno.
Znaczy się o jedno za mało ?

pancurski, podany w linku grip ma o 2 kółka za mało

bo to co widać na zdjeciu, to jest przedłużenie śruby statywowej, a nie kółko funkcyjne

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Cytat
pancurski, podany w linku grip ma o 2 kółka za mało

A Ty za te 180 zł kupiłeś grip z kółkiem i taką samą funkcjonalnością jak oryginalny? Podaj namiary - gdzie to można nabyć?

P.S.: a co sądzicie o tym:
http://allegro.pl/item442...ip_ze_spus.html

Skocz do: