asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
Carl Zeiss Planar 50/1,4
Czekałem na niego 2 tygodnie, ale w końcu dotarł. Tak się złożyło, że znajoma akurat była w Stanach i zamówilismy w B&H i przywiozła. Tak, że cena wyszla niecałe 500$.
Otworzyłem kartonik, a tam na pierwszym planie karteczka kto sprawdzał obiektyw, z podpisem własnoręcznym testera.
Wyciągam obiektyw. Pierwsze wrażenie, bardzo ciężki i duży. Super klasyczny wygląd, a praca pierścieni to po prostu bajka.
Miałem wszystkie 50mm Pentaxa ale tu przeżyłem emocjonalny szok. Wszystko płynnie pracuje, żadnych absolutnie luzów. Dopasowana osłonka metalowa przeciw słoneczna. No po prostu do tej pory jestem w szoku.
Wieczorkiem wstawię fotki jak tylko z pracy przyjadę. I coś więcek dla zainteresowanych tematem dopiszę.

No to do wieczora.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
asklop, - wstawiaj je natychmiast !!!!! :-P
i tylko przy 1.4
jezeli masz FA 1.4 to zrob porownanie... :roll:
Ja ze swojej 50 jestem optycznie bardzo zadowolony ale mam klopot mechaniczny z pierscieniem przeslon.......i strasznie mi sie marzy ten zeiss :roll:

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
asklop, ty ... ty ... ty ... szczęściarzu

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
asklop, - wstawiaj je natychmiast !!!!!

Koniecznie. Życzę sobie kilka @1.4, w różnych sytuacjach i odległościach :-D

MvA  Dołączył: 29 Kwi 2006
asklop napisał/a:
Tak, że cena wyszla niecałe 500$.

fiu fiu, taniocha:)

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
nie całe 1200 zł jak za dobre optycznie , nowe szkło to chyba nie
dużo :->

Alek  Dołączył: 20 Kwi 2006
Re: Carl Zeiss Planar 50/1,4
asklop napisał/a:
Czekałem na niego 2 tygodnie, ale w końcu dotarł. Tak się złożyło, że znajoma akurat była w Stanach i zamówilismy w B&H i przywiozła. Tak, że cena wyszla niecałe 500$.
Otworzyłem kartonik, a tam na pierwszym planie karteczka kto sprawdzał obiektyw, z podpisem własnoręcznym testera.
Wyciągam obiektyw. Pierwsze wrażenie, bardzo ciężki i duży. Super klasyczny wygląd, a praca pierścieni to po prostu bajka.
Miałem wszystkie 50mm Pentaxa ale tu przeżyłem emocjonalny szok. Wszystko płynnie pracuje, żadnych absolutnie luzów. Dopasowana osłonka metalowa przeciw słoneczna. No po prostu do tej pory jestem w szoku.
Wieczorkiem wstawię fotki jak tylko z pracy przyjadę. I coś więcek dla zainteresowanych tematem dopiszę.

No to do wieczora.

Kurde a tez mialem zakupic na Swieta.... :evil: W sadzie za FA 50mm 1.4 i K 1.4 bylby takowy ale czy jest roznica w jakosci optyki....?? No i mam 43mm wiec chyba najlepiej byloby kupic i samemu sprawdzic. No ale przede wszystkim nie ma....FF do tego Planara a jako portret mnie nie interesuje. Gdzie jest FF ? :evil:

[ Dodano: 2008-01-10, 10:37 ]

Jak mozesz to porownja dla roznych przeslon nie tylko dla 1.4, jak dasz rade to dla nieskonczonosci tez. Mysle ze gdybys zapodal RAWy ztego to nasza spolecznosc byla by zadowolona wielce.

[ Dodano: 2008-01-10, 10:44 ]
Asklop
Obejrzalem sobie Twoja galerie zdjec z Krymu, niektore sa b fajne. Bylem tam 2 kilka lat temu z Zona i mam z 5 rolek slajdow, czesc kadrow mam zblizona... :mrgreen:
Swietne sa zdjecia jakie robilem na Kara Dagu, w parku o niezwykle scislej ochronie, wejscie raz dziennie z przewodnikiem tylko kolo 8 rano. Bajeczne krajobrazy, woda, skaly itd. Mnie sie b podobala tez Jalta i okolice, niestety nie dotarlismy juz do Alupki i Aj Petrii. W Sudaku bylismy z 8 dni - super twierdza. Ehh, wczoraj wlasnei sobie robilem pokaz slajdow z Krymu...

Fafniak, zaraz to mogę wstawić tylko fotki robione w domu, bo u nas jóż ciemno.

Fafniak napisał/a:
strasznie mi sie marzy ten zeiss

mi też się marzył, ale jak to się mówi marzenia się spełniają. Oprócz obiektywu zamówiłem ten wizjerek powiększający OM coś tam, o którym mowa w innym wątku.

A mi się maży generalnie szeroki kąt od Zeissa, może 28/2, albo 25/2,8

alkos napisał/a:
Życzę sobie kilka @1.4, w różnych sytuacjach i odległościach

sprawy nie ma, ale może lepiej fotki zrobić w dzień przy świetle naturalnym

MvA napisał/a:
fiu fiu, taniocha:)

taniocha to to nie jest, ale ceny na ten obiektyw w Polsce oscylują w granicach 2000zł, a i to pewnie na zamówienie.

Alek napisał/a:
Kurde a tez mialem zakupic na Swieta.... W sadzie za FA 50mm 1.4 i K 1.4 bylby takowy ale czy jest roznica w jakosci optyki....?? No i mam 43mm wiec chyba najlepiej byloby kupic i samemu sprawdzic. No ale przede wszystkim nie ma....FF do tego Planara a jako portret mnie nie interesuje. Gdzie jest FF ?

Alek, jak zwykle marudzisz. Ja do końca nie byłem pewien tego zakupu, ale po wzięciu do ręki wątpliwości mineły od razu.

Ja też czekam na ten FF. Do tego czasu kompletuje optykę. W końcu się pojawi.
Alek napisał/a:
Obejrzalem sobie Twoja galerie zdjec z Krymu, niektore sa b fajne. Bylem tam 2 kilka lat temu z Zona i mam z 5 rolek slajdow, czesc kadrow mam zblizona...
Swietne sa zdjecia jakie robilem na Kara Dagu, w parku o niezwykle scislej ochronie, wejscie raz dziennie z przewodnikiem tylko kolo 8 rano. Bajeczne krajobrazy, woda, skaly itd. Mnie sie b podobala tez Jalta i okolice, niestety nie dotarlismy juz do Alupki i Aj Petrii. W Sudaku bylismy z 8 dni - super twierdza. Ehh, wczoraj wlasnei sobie robilem pokaz slajdow z Krymu

Tak, Krym jest super. Byłem tam kilka razy. Zawsze jeżdzę jesienią, bo i ceny niższe i ciągle ciepło, no i jesień jest piękna. Zwłaszcza tam.
Chciałbym tam zimą pojechać.

[ Dodano: 2008-01-10, 16:07 ]
Fafniak napisał/a:
jezeli masz FA 1.4 to zrob porownanie...

nie mam FA 50/1,4, mam za to SMC-A 50/1,4, no ale została w Polsce i idzie na sprzedaż. Chociaż i ona jest w super wizualnym stanie to jednak Zeiss jest o klasę co najmniej lepszy.

kaes  Dołączył: 23 Wrz 2006
A ja poproszę o kilka fotek samego obiektywu , jesli to mozliwe ...

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
kaes napisał/a:
A ja poproszę o kilka fotek samego obiektywu , jesli to mozliwe ...
Popatrz sobie tutaj.

Jarko  Dołączył: 23 Lip 2007
Ja czekam na Zeissa 50/2, a może skuszę się na 1,4. ciekawe, jak z ręcznym ostrzeniem tych 50.

Jarko napisał/a:
ciekawe, jak z ręcznym ostrzeniem tych 50.

Nie ma innego ;-)

Obstawiam, że nawet lepiej niż w manualnych pentaxach...

argawen, na żywo wygląda dużo lepiej.

alkos napisał/a:
Obstawiam, że nawet lepiej niż w manualnych pentaxach...

miałem kilka Pentaxów manualnych z różnych serii, i szczerze, mimo, że uwielbiałem te oiektywy, to miodnośc ostrzenia nawet sie nie zbliża do Planara. A Ale może to dlatego, że Planar jest nowy, a tamte obiektywy miały po kilka ładnych lat.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
asklop napisał/a:
argawen, na żywo wygląda dużo lepiej.
Nie wątpię :mrgreen:

Dancer  Dołączył: 04 Wrz 2006

dancer, :-B :-B :-B :-D

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
NIENAWIDZE CIE ASKLOP :evil:

Pzdr :mrgreen:
Spinner

costa  Dołączył: 11 Maj 2006
mówi się: я тебя ненавижу!

Spinner, Dancer, nie przesadzajcie. Przecież sami możecie go nabyć. Jak znajoma pojedzie jeszcze raz do stanów, to możecie składać zamówienia.
Ja się józ podjarałem na 28/2 Distagonem. Zbieram na niego.

A może sie orientujecie, czy Zeiss produkuje coś powyżej 100mm??? Nawet do innych systemów.

costa, poliglotka z ciebie

tilt  Dołączył: 10 Maj 2006
asklop napisał/a:
A może sie orientujecie, czy Zeiss produkuje coś powyżej 100mm??? Nawet do innych systemów.

Oczywiście, sam miałem Sonnara T*135/2.8 - wybitne szkło!
Ale są i inne:
http://tnij.com/WnTs

pozdrawiam,
Marcin

Skocz do: