lux  Dołączył: 04 Gru 2007
Zoomik jako manual w zakresie 70-200
Niestety w temacie starych obiektywów jestem zielony. Wiem tylko że potrzebuje na początek jakiś zoom w zakresie 70-200 gdyb było więcej może też być
Mozna wiedzieć czy warto się pakować w Cosinon-z Zoom Multi Coated 80-200mm F4.5 , Obiektyw MIRANDA 70-210 1:4 Macro MC
Wiem narazie z pobieżnie oglądanych wątków na tym forum że dobre są pentaxy w tym zakresie ;)
Wogóle jakie polecacie obiektywy w tym zakresie

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
SMC A 70-210/4 - uchodzi za jeden z najlepszych zoomów manualnych Pentaxa.

dzięki. Chodzi mi o nie tylko manual dla starszych lustrzanek ale wszystko co manualnie będzie pracować na moim gx-1s
Dzięki za wątek PENTAX - oznaczenia obiektywów już przynajmniej kapuje z oznaczeń :-D

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
lux napisał/a:
Cosinon-z Zoom Multi Coated 80-200mm F4.5 , Obiektyw MIRANDA 70-210 1:4 Macro MC
Ja bym sobie darował podobne wynalazki, miałem Tokinę 80-200/4.5 i nie byłem z niej do końca zadowolony. Sądzę (ale moja opinia nie jest poparta testami, wykresami MTF, itp) że większość manualnych zoomów 80-200 lub 70-210 mało znanych marek jak Miranda, Hoya, Sunagor, Polar, itp. jest kiepska.

Jeśli szukasz czegoś taniego to SMC-M 80-200/4.5 powinien być tani i dobry.

dzięki więc napewno tego nie kupię. Dzięki za kolejną propozycję o to właśnie chodzi żeby wiedzieć czego szukać :-D Im więcej propozycji tym może być jeszcze lepiej ;-)

[ Dodano: 2008-01-13, 13:40 ]
a tak właściwie na przyszłość to jakie marki obiektywów do pentaxa polecacie

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Mały i dobry, kilka razy już polecałem to Tokina SD 70-210. Bywa nawet dość często na Allegro w całkiem znośnych cenach.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
lux napisał/a:
a tak właściwie na przyszłość to jakie marki obiektywów do pentaxa polecacie

Pentax. Zwłaszcza te SMC.

lsnk  Dołączył: 23 Lis 2007
Ostatnio na Allegro bywają Vivitary 70-210 series 1 .

np. ten Vivitar 70-210mm f4.5-5.6 Macro Pentax KA

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
lsnk napisał/a:
Ostatnio na Allegro bywają Vivitary 70-210 series 1 .
Trzeba wiedzieć z której serii, są świetne, trochę gorsze i całkiem badziewne (te plastikowe z AF). http://www.robertstech.com/vivitar.htm.

czyli co ten powyższy vivitar to z pewnością nie z pierwszej serii. Właściwie to nie muszę dużo wiedzieć na temat różnych obiektywów ;-) po prostu chce kupić jakiś dobry i bazuje na waszej wiedzy za co z góry dzięki :-)
A jak już tak dobrze idze w tych zoomach to może polecicie jakąś stałkę w zakresie 70 i powyżej do 85 nie musi być super jasna jeśli będzie 2 i trochę powyżej nie będzie źle.

[ Dodano: 2008-01-19, 19:12 ]
a taki zoomik REVUENON 75-205 1:3.5 na M42 ktoś może poleca. Wogóle REVUENON to jakaś uznana marka

Akai  Dołączył: 06 Sty 2008
Chcialem przy okazaji mowy o manualnym 70-210 pentaxa zapytac o pewna przypadlosc, na jaka cierpi oferowany mi do kupna wlasnie taki SMC 70-210 Pentaxa.Jak poinformowal mnie sprzedawca szklo jest wspaniale, ale..... ma luz na zumie i to taki, ze jak opusci sie szklo pionowo potrafi sam sie wysunac.Czy odznacza to poczatek konca tego szkla i czy warto sie w to w ogole pakowacTwierdzi on ,ze te zumy tak maja, co zbudzilo moje najglensze podejrzenia.Czy slusznie, czy one rzeczywiscei z czasem sie troche luzuja, i nie ma to wplywy na fiszki?

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W ogólnym ujęciu, samoczynne wysuwanie zooma po skierowaniu w dół jest dość powszechne. Mam tak w swojej Tokinie 70-210. O ile pamietam, strasznie mnie to zbulwersowało, gdy zauważyłem, ale nie zauważyłem, żebym później, robiąc zdjecia, to zauważał :-D

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
zorzyk napisał/a:
O ile pamietam, strasznie mnie to zbulwersowało, gdy zauważyłem, ale nie zauważyłem, żebym później, robiąc zdjecia, to zauważał :-D
Trafnie to ująłeś .

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
Mam to samo z Hanimex MC 70-210 MC wszak ze jest to pompka , to jeździ jak
podczas stosunku :mrgreen:

Czyli jak rozumiem skoro nie ma innych luzow jest to szklo jak najbardziej godne nabycia (do Kadyszki)?

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
Baaa, w Tamronach, a właściwie w większości większych (wagowo) zoomów stosuje się wręcz mechaniczną blokadę zapobiegającą samoczynnemu wysuwaniu się lufy.

a szukam czegos klasy SMC M-135/3.5>Czy ten zoom to optycznie podobna "polka"?

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Akai napisał/a:
a szukam czegos klasy SMC M-135/3.5>Czy ten zoom to optycznie podobna "polka"?

Akai, bez obrazy, ale musisz doczytać, co to jest zoom.
SMC M 135/3.5 to jest krótki teleobiektyw stałoogniskowy, dość dobry optycznie.

Jako nowicjuszowi przez mysl mi nie przeszlo sie obrazac :-)
acz i owszem rozrozniam, stakle , krotkie tele czy dlugie itd.Wlasnie mialem okazje skonftontowac ZOOM o podobnym zakresie (Sigma 75-300 DL)ego kita, 50-SMC-A 1.7 i SMC 135.35 i wrazenia sa jednoznaczne- szklo bije plastik,wiec zapytanie dotyczy kategorii, czy SMC-A 70-210 jest blizej do tego pierwszego, czy drugiego?

Skocz do: