Dave  Dołączył: 01 Cze 2006
Obiektywy Sigma AF,a analogowy MZ 5n
Witam. Spotkałem się z różnymi opiniami na temat obiektywów firmy Sigma i ich współpracą z body. Bardzo często ponoc występuje u nich BF lub FF przy podpięciu pod lustrzanki cyfrowe. Czy tak samo będzie sie zachowywac z ostrzeniem potencjalna Sigma przy podpięciu pod MZ 5n? Wiem,że różnica w jakości poszcególnych egzemplarzy jest dośc rozpięta, ale zakładam,że kupię właśnie ten "nowy-trefny". :-?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Dave napisał/a:
często ponoc występuje
Mam kilka Sigm, mam MZ5n, mam DS-a. Nie wiem, co to jest BF i FF, nie szukałem, nie stwierdziłem, a zdjęcia mam ostre tam gdzie chcę ( chyba że je sam sknocę ).

:-/ Przeczytałem spostrzerzenia w wątku o Sigmie 30 1.4 EX, którą nabył kolega Pumpernikiel i od nowości załapał w niej FF( front focus-chyba tak to sie nazywa) stąd moje niepokoje... Wielu "canoniarzy" także sygnalizuje kłopoty z tymi szkiełkami,ale podobno Canon wyjątkowo się z nią nie lubi. Dlatego interesuje mnie czy także Pentaxy z AF dostają z Sigmą czkawki? Pozdrawiam

Niektóre dostają, ale nie tylko z Sigmą. Ciekawe jest to że nie znam nikogo, kto narzekałby na BF/FF z Pentaxem DS, lub DL, natomiast w K10 i K100 czasami to się zdarza, zwłaszcza z jasnymi obiektywami, Pentaxa też. Sądzę, że jest to bardziej przypadłość korpusu, niźli obiektywów.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
hmmmm :evilsmile:
To chyba ty Dada, napisales ostatnio ze powinienem miec zakaz kupowania szkiel sigmy :mrgreen: ?

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
FF/BF to przypadłość fotografii cyfrowej a nie analogowej. Teoretycznie nie jest to wina ani szkła, ani korpusu, a po prostu błąd w komunikacji pomiędzy jednym a drugim.

[ Dodano: 2008-01-14, 08:46 ]
Fafniak, aż taki masz niefart?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Cześ napisał/a:
FF/BF to przypadłość fotografii cyfrowej a nie analogowej
- no.....nie tak do konca....

Fafniak napisał/a:
ze powinienem miec zakaz kupowania szkiel
Chyba nie tylko szkieł, przecież Tobie wszystko się psuje :-P

[ Dodano: 2008-01-14, 08:55 ]
Cześ napisał/a:
błąd w komunikacji pomiędzy jednym a drugim.
Nie tak całkiem- w przypadku AF ta komunikacja jest oparta na śrubokręcie.

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
To analogi tez cierpią na tę przypadłość???
To ja już głupi jestem ;-)

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Dada napisał/a:
Dave napisał/a:
często ponoc występuje
Mam kilka Sigm, mam MZ5n, mam DS-a. Nie wiem, co to jest BF i FF, nie szukałem, nie stwierdziłem, a zdjęcia mam ostre tam gdzie chcę ( chyba że je sam sknocę ).

a mi się parę razy wczoraj istD z podpiętym tamronem pomylił sromotnie - zwiodły go fugi na ścianie za śpiewającym chórem i nie wyostrzył ani na ścianę ani na chór ;)... Ale parę fajnych fotek udało mi się ustrzelić.

Hmm... To inaczej... Czy ktoś z Was- posiadaczy K100D/ K10D ma w swoim arsenale szkieł obiektyw Sigma EX 24-70 f2.8 i zanotował z nim problemy typu FF/BF (lub inne) z ww. body? A w ogóle jak spisuje się ten obiektyw przy współpracy z cyfrakami? I fakycznie na f2.8 70mm trochę mydli?

Skocz do: