Wajcha  Dołączył: 09 Sty 2008
  Gdzie kupić szkiełka pod Pentax'a
Proponuje stworzenie tematu zbiorczego o miejscach w sieci, czy sklepach na terenie Polski, gdzie można kupić szkła pod Pentax'a.

Wszyscy wiemy jak ciężko są one dostępne, każdy z nas szuka ich namiętnie, proponuje więc umieszczać tu wyniki tych poszukiwań ażeby inni tez mogli skorzystać.
Wiem, ktoś zaraz powie że jest ceneo i inne tego typu usługi, ale tam bardzo często wyniki wyszukiwania nie uwzględniają bagnetu, nawet jak sie zaznaczy jego rodzaj.

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
był już taki temat , post.

stopka napisał/a:
myśle nad lufą i czymś do macro

typowy początkujący :mrgreen: ,pózniej ci przejdzie i bedziesz szukał
stałek

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
Grizley napisał/a:
typowy początkujący :mrgreen: ,pózniej ci przejdzie i bedziesz szukał
stałek

powiem szczerze, że najchętniej kupiłbym 3 zoomy:
1.coś do zakresu 16(20)mm
2.coś z zakresu 16(28)-50(70)mm
3.coś z zakresu 70(100)-200(300)mm

jeżeli te szkła byłyby jasne i dające dobrą jakość, to brakowałoby mi tylko stałki do portretu pokroju Zeiss 85/1.4

piszę bo także można powiedzieć, że z czasem mogą i stałki "przejść"

Hej, każdy był kiedyś początkującym. Przy moich umiejętnościach i możliwościach finansowych na teraz liczy się nauka za nieduże pieniądze.
ja wiem, że stałki są lepsze pod wieloma względami, ale po pierwsze sporo kosztują, a po drugie trzeba ich mieć sporo, żeby mieć szeroką gamę ogniskowych, co dodatkowo zwiększa koszt takiej inwestycji.

g70104sm  Dołączył: 25 Cze 2007
Jeśli szukasz lufy i czegoś do macro, to proponuję Sigmę 70-300 bez APO. Kosztuje 500-600 PLN, jest dostatecznie dobra na początek, za APO IMHO nie warto dopłacać 300 PLN, ma jakieś tam makro, a jak Ci się odwidzi to sprzedasz ją z niewielką stratą. Moim zdaniem warto zapłacić parę złotych więcej i kupić u lokalnego autoryzowanego dystrybutora Sigmy - jak będziesz miał problem z BF/FF, to masz do kogo pójść.
We Wrocławiu będziesz miał możliwość wypożyczenia obiektywu na 3 dni za 39 PLN - nie spodoba się, to jesteś tylko 40PLN w plecy, spodoba się i kupisz, to anulują Ci opłatę za wypożyczenie.
A jak się wahasz, to się powahaj jeszcze ze 2-3 miesiące i zobacz czy dalej chcesz lufę :)

g70104sm napisał/a:
jak będziesz miał problem z BF/FF,

co oznacza BF/FF??
i właśnie dlatego bardziej skłaniam się na sigme niż tamrona, ale o tym motywie z wypożyczeniem i pózniejszym oddaniem bądz kupieniem nie wiedziałem

przypominam że w temacie chodzi mi ogólnie o ciekawe i dostępne oferty zakupu szkiełek na P, nie koniecznie pode mnie

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
Wajcha napisał/a:
przypominam że w temacie chodzi mi ogólnie o ciekawe i dostępne oferty zakupu szkiełek na P, nie koniecznie pode mnie

czytaj post nr.2

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
Wajcha napisał/a:
co oznacza BF/FF??

Próbuj korzystać z tego co już zgromadzono na forum.
SŁOWNIK pojęcia fotograficzne

wiem
Grizley napisał/a:
był już taki temat , post.

były posty ale ostro rozrzucone po forum, poza tym nie oszukujmy się, tego typu informacje szybko się dezaktualizują

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006

maniownik  Dołączył: 28 Mar 2007
g70104sm napisał/a:
We Wrocławiu będziesz miał możliwość wypożyczenia obiektywu na 3 dni za 39 PLN
... serdeczna prośba a można by adres lub "namiarki" na tę wypożyczalnię ?

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
Cytat
... serdeczna prośba a można by adres lub "namiarki" na tę wypożyczalnię ?

Sklep na Odrzańskiej
http://www.sigma-foto.pl/?q=node/36

maniownik  Dołączył: 28 Mar 2007
djack, wielkie dzięki :-B

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Wajcha napisał/a:
Proponuje stworzenie tematu zbiorczego o miejscach w sieci, czy sklepach na terenie Polski, gdzie można kupić szkła pod Pentax'a.
Wątek-dobra cena na Pentaksa.

Zamykam.

Skocz do: