gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
  test 3 zoomów
W chwili obecnej jestem w posiadaniu 3 zoomów:
1. FA 28-70/2.8
2. Sigma EX 28-70/2.8
3. Tokina ATX PRO 28-70/2.6-2.8

W zwiazku z powyzszym, iz dwa z nich ida na sprzedaz (oczywiscie nie musze dodawac ktore dwa), chcialbym w celach dydaktycznych zrobic test w/w szkiel.

Swojego czasu ogladalem test 50-tek Jarka Dąbrowskiego, i chcialbym zrobic cos podobnego. I tutaj kilka moich pytań:

1. czy jest wogole sens tracic 1-2 dni ?
2. co focic ?, w dzien ?, przy sztucznym swietle ?, jakie ustawienia (od 2.8 do 5.6 przy 28, 35,50 i 70)? (nie posiadam statywu, tylko monopod)
3. prosze o jakieś wskazowki, gdyz chcialbym to zrobic jak najlepiej, a nigdy nie bawilem sie w testy.
4. Z uwagi na to iz nie mam czasu na zabawe z www, a wstawianie sampli na forum o rozm. 640x480 raczej mija sie z celem przy takim tescie (chyba ze crop-y), moze ktos moglby je umiescic gdzies u siebie ?

Planowany termin testu to przyszly weekend.

Czekam na komentarze i ewentualne za lub przeciw. Dzieki

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
gator napisał/a:
Swojego czasu ogladalem test 50-tek Jarka Dąbrowskiego
To nie były 50-tki, tylko różne szkła. Tak, wstyd się przyznać, ale praktycznie pierwszą rzeczą, którą zrobiłem po kupieniu deesa był ten "test". No i nie miałem jeszcze wtedy żadnej wprawy w wołaniu rawów.
gator napisał/a:
i chcialbym zrobic cos podobnego.
mogę Ci podesłać tablicę do rzutek (rzutków?), no do dartów. :) - dwie zimy wisiała na podwórku, więc pewnie tylko do testów foto się nadaje.
gator napisał/a:
Nie. Ale to moje osobiste, spaczone zdanie. Tzn. nie - dla testów. Tak - dla zwykłych zdjęć, plenerowych, ew. conieco pod światło, bokeh, portret, te sprawy.
gator napisał/a:
4. Z uwagi na to iz nie mam czasu na zabawe z www, a wstawianie sampli na forum o rozm. 640x480 raczej mija sie z celem przy takim tescie (chyba ze crop-y), moze ktos moglby je umiescic gdzies u siebie ?
Picasa.
A, i rawy swoją drogą dobrze by było udostępnić. Jakby co, to mogę położyć u siebie.

Cytat
To nie były 50-tki, tylko różne szkła. Tak, wstyd się przyznać, ale praktycznie pierwszą rzeczą, którą zrobiłem po kupieniu deesa był ten "test". No i nie miałem jeszcze wtedy żadnej wprawy w wołaniu rawów.

ale np ja np po wynikach testu kupilem FA50/2.8 macro, ktorego chyba nigdy nie sprzedam.

Cytat
A, i rawy swoją drogą dobrze by było udostępnić. Jakby co, to mogę położyć u siebie.

no to problem skladowania mamy zalatwiony

Cytat
Tzn. nie - dla testów.

Test ma sluzyc przede wszystkim temu, aby pokazac roznice (jezeli takowe będą) pomiędzy tokiną i sigmą oraz temu czy warto kupic zoom-a FA*. Ja np bardzo chwalę sigme, ale kupilem tokine, gdyz naczytalem sie ze lepsza itd. Okazalo sie ze przy sztucznym swietle na pełnej dziurze tokina bardziej mydli niz sigma. Swoją drogą sigma EX 28-70/2.8 oraz tokina atx pro 28-70/2.6-2.8 sa jednymi z lepszych zoom-ow w Naszym systemie, i pewnie wiele osob waha sie (lub nie) nad ich wyborem, tak jak mialo to miejsce w moim przypadku.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
zrób test !!
ale - nie tablice testowe czy byle płot pod domem..

weź na przykład kobietę na spacer kiedy jest ładne światło i znajdź ładny kadr. podepnij jakie kolwiek szkło i rób zdjęcia.i jak wyjdzie jakieś b.fajne, to wtedy powtórz tą sytuację dla wszystkich szkieł, dla przesłon 2.8 / 4/ 8 . taki test będzie dużo lepszy niż tablice dla wszystkich ogniskowych.. a do tego - ładny plenerek, tzn jakiś widoczek budynek czy cokolwiek - i to samo, tylko dla szerokiego końca.

i będzie w końcu solidne porównanie
(ekspozycja w manualu, AWB , RAW , bez ostrzenia, identyczne korekcje np. w ACR dla wszystkich zdjęć)

fajnie gdyby do tego dorzucić 28-70/4. byłby kompletny test zoom'ów pelnoklatkowych wartych zainteresowania. i wszystkich pytających by się do niego odsyłało :)

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Cytat
to zależy tylko od Ciebie. Ja zrobiłem taki teścik/porównanie tanich tele zoomów i miło mi było że komuś się on przydał. IMHO warto.

Cytat
2. co focic ?, w dzien ?, przy sztucznym swietle ?, jakie ustawienia (od 2.8 do 5.6 przy 28, 35,50 i 70)? (nie posiadam statywu, tylko monopod)
Tablice testowe sobie daruj, to nie ma sensu. W domu przy sztucznym świetle można jakiś motyw z bliska obfocić dla porównania plastyki szkieł i ostrości. Tak jak pisałeś 28, 35, 50, 70, dla wartości przysłony f2.8, f3.2, f4 no i f5.6 (to niestety jest dość sporo zdjęć i dużo pracy potem). Plener mocno wskazany np. taki jak proponuje guerilla. Tylko bardzo wskazny jest statyw :!: Bez niego cała zabawa jest mocno dyskusyjna, może pożycz od kogoś statyw?

Cytat
Tablice testowe sobie daruj, to nie ma sensu.

Co do tablic testowych to nawet nie mialem ich w planach.

Cytat
W domu przy sztucznym świetle można jakiś motyw z bliska obfocić dla porównania plastyki szkieł i ostrości.

Przy sztucznym swietle tez przydalo by sie cos pstryknąć, gdyz sa roznice miedzy tymi szklami na pelnej dziurze.

Cytat
Tak jak pisałeś 28, 35, 50, 70, dla wartości przysłony f2.8, f3.2, f4 no i f5.6 (to niestety jest dość sporo zdjęć i dużo pracy potem). Plener mocno wskazany np. taki jak proponuje guerilla. Tylko bardzo wskazny jest statyw :!: Bez niego cała zabawa jest mocno dyskusyjna, może pożycz od kogoś statyw?

Wlasnie dlatego ze jest to dosc spora liczba zdjec moja kobieta nie da sie namowic na plener i moje 4 godzinne marudzenie. Czyli plener jak najbardziej - tylko dokladnie co ?
Co do statywu to postaram sie cos znalesc.

gator zdaj się na swoją inwencje. Ja fotografowałem zabytkowy mur, jabłoń i jabłko na gałęzi. Idź w jakieś fajne, a najlepiej nowe miejsce coś znajdziesz :-) na pewno :-D

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
gator napisał/a:
Czyli plener jak najbardziej - tylko dokladnie co ?

Zakład wulkanizacyjny?... :->

Cytat
Zakład wulkanizacyjny?... :->

bynajmniej nie bede musial focic arabow.

:?:

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
gator, stadnina koni też ok. ;-)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
jaad75 napisał/a:
Zakład wulkanizacyjny?...
Dobry pomysł. :mrgreen: Ostatecznie na oponach najlepiej ocenić zdolnośc rozdzielczą, pomijając fakt kultowości tematu. :evilsmile:

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Tak do pełni szczęścia jescze by się Tamron 28-75 2.8 przydał. Mógłbym użyczyć swojego gdyby z Poznania do Lubina nie było tak daleko :-(

Skocz do: