wino  Dołączył: 10 Gru 2007
Szerokokątny
Potrzebne jakieś szkiełko M42(z automatyka przysłony) lub jakiś manual Pentaxa, Szeroki kat, Tanio !. Co polecacie ?? Aaaa i bym zapomniał Potrzebny do krajobrazów...

Co powiecie na WEITWINKEL 1:2,8 f=28 ??

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
wino napisał/a:
Potrzebny do krajobrazów...

Cytat

Do cyfrowego czy manualnego?

Cyfra

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
wino napisał/a:

Ciężko nazwać go szerokokątnym, dla APSC jest to standard. Ciężko chyba będzie znaleźć coś szerokiego na m42. Tak na marginesie - weitwinkel to nie jest nazwa, to tylko szeroki kąt po niemiecku (tylko dla małego obrazka).
Jeżeli masz obiektyw kitowy, to chyba będzie lepszym rozwiązaniem.
Napisz, ile chcesz przeznaczyć kasy na ten cel, to może cośznajdziemy.

no właśnie z kasa jest trochę krucho bo kupiłem ostatni tele, ale tak z 300 mogę dać, może mniej, A i właśnie może być coś pod bagnet pentaxa - wtedy będę w stanie dać coś więcej, marucha, - aaa jaki polecasz szeroki ?? 18mm??

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
wino napisał/a:
aaa jaki polecasz szeroki ?? 18mm??

Na pewno coś poniżej 28mm. To jest niestety wada aparatów z APS - kłopoty z szerokim kątem. Właśnie na szybko przejrzałem allegro i znalazłem tylko 1 szkło szersze od 28mm - 24mm. M42 nawet nie przeglądałem.
Ja używam DA 16-45 - jak dla mnie wystarczy...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Obawiam się, że za 300 zł to możesz kupić jedynie kita.

Twoje obawy mogą sie sprawdzić P:)

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Moze moje pytanie spasuje do watku "Szerokokatny".
Mianowicie nigdzie nie moge znalezc katu widzenia dla m28/3.5 (dla k10d). Forum przeszukalem jako tako, w googlach tez nie ten tego.

Jak cos to smialo mozna ten post usunac, za pare tyg sprawdze wlasnoaparatnie, ale nie zaszkodzilo by wiedziec.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
ggdh, wejdź na fotografuj.pl tam masz kalkulator kątów widzenia wpisujesz rodzaj szkła i wielkość matrycy. Programik sam ci policzy.

To troche zawiedziony jestem. Mniej niz 40*. Widze, ze jeszcze nic nie wiem.
Dzieki Żaba.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
ggdh się polecam

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
Dostaniesz na allegro zenitara 16/f4 na M42. Ten obiektyw nawet w cyfrze trochę "szerokokąci". Cena jego to minimum 300 zeta i nie wiem czy go w tej cenie dostaniesz. Rynkiem allegro - rządzi popyt a ten jest spory - co nieco winduje (niesłusznie) jego cenę. Pozdro ;-)

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
A dokładnie zgłoś się do użytkownika "janekr" ma tego zenitara do sprzedania, myślę że nie za 300zł ale nie więcej niż 350, miałem od niego kupić ale napaliłem się na portretówkę i nic innego teraz nie widzę.

Chyba poczekam troche i kupie cos konkretniejszego (Sigme 10-20, Pentaxa 12-24, moze fisheye, hmm?). Juz mam dosc klejenia panoram z kompakta.

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
Z Zenitarem trzeba będzie potem prostować dystorsję. Manual M42 z 300 zł to chyba tylko Mir 20/3,5.

Który na cyfrze daje 35... Ja polecam pentaxa 10-17 ! Dwa dni zabawy i musze miec to szkielko :evil:

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
sunshine, to rób zdjęcia analogiem :-P Tam masz FF jako opcję stadardową, więc w czym problem? ;-)

matb, ależ robię, robię ;-) Generalnie rozmowa była a propos cyfry - to podzieliłem się refleksją ;-) Mój Zenit-E (Edycja Olimpijska :mrgreen: ) jeszcze nie poszedł w odstawkę ;-)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Pojawiły się >> sample << z noewj Tokiny AT-X 116 PRO DX.
Szeroki kąt z takim światłem to fajna sprawa, ale jak zobaczyłem te zdjęcia to jakoś odechciało mi się pentaxowej wersji. Do aberracji chromatycznych w Tokinach już przyzwyczaiłem się, więc tylko westchnąłem jak je zobaczyłem. Natomiast spadek jakości w rogach jest tragiczny. :-/ Szkoda

Skocz do: