jarekch11  Dołączył: 22 Lut 2007
problem z plikami RAW
po kliknięciu na plik komputer zawiesza sie totalnie lub operacja trwa z godzinę po czym pojawia się komunikat o błędzie i zamyka przeglądarkę, przy próbie skopiowania na płyte lub do innego folderu (co też trwa w nieskończoność) zawiesza się lub pojawia sie komunikat o błędzie dostępu CRC. Dzieje się to tylko z plikami RAW, poza tym komputer śmiga jak trzeba. Czytałem troche w internecie o tym błędzie CRC ale to tylko mi pomieszało w głowie. Prawdopodobnie, ale to tylko jedna z hipotez, coś sie popierniczyło z moim dyskiem twardym i jego partycjami i zalecają formatowanie, co chyba oznacza utratę wszystkich danych, czyli niestety moich zdjęć. Niektórzy piszą coś o jakichs programach co to odzyskuja takie niby uszkodzone pliki. Szacuje że około 20% RAW-ów nie chce sie otworzyć, nie wiem dokładnie bo jak trafię na taki to to tylko zostaje zresetowac komputer, bo potrafi zawiesic sie na parę godzin po czy najczęściej sam sie wyłącza. Może miał kto taki problem, coś doradzi.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
To co piszesz ma sens. Nie chodzi tu o RAWy konkretnie, ale ze dysk nie radzi sobie z duzymi plikami. Sprobuj uzyc windowsowego naprawiacza bledow? Moze pomoze?

dz.

szadok  Dołączył: 12 Kwi 2007
dzerry napisał/a:
To co piszesz ma sens. Nie chodzi tu o RAWy konkretnie, ale ze dysk nie radzi sobie z duzymi plikami. Sprobuj uzyc windowsowego naprawiacza bledow? Moze pomoze?
Gdzieś mi się obiło, że chkdsk z konsoli to inne i skuteczniejsze narzędzie, niż ten okienkowy sprawdzacz. Jeśli tak ma być, to zaleca się:

Start>uruchom>cmd
chkdsk ?
a potem użyc wszystkich możliwych opcji (piszę z pamięci)*
chkdsk c: /x/f/r/v
edit: wszystkich możliwych uszczegóławiających naprawę/sparwdzanie. Te opcje, które coś opuszczają pomijamy ;-)

dzerry napisał/a:
Nie chodzi tu o RAWy konkretnie, ale ze dysk nie radzi sobie z duzymi plikami.

jeżeli to problem wielkości plików, to jak wytłumaczyć fakt że inne zdjęcia, wcale nie mniejsze otwierają się szybko i bezproblemowo
szadok napisał/a:
Gdzieś mi się obiło, że chkdsk z konsoli to inne i skuteczniejsze narzędzie, niż ten okienkowy sprawdzacz.

zrobiłem sprawdzenie partycji z konsoli i tak dla partycji gdzie jest Windows wynik jest pozytywny, żadnych problemów, ale dla partycji gdzie są przechowywane te ferelne pliki skanowanie (dwa razy próbowałem) nigdy nie zakończyło się, po około 3 godzinach skanowania i wykonaniu około 15% zadania komputer się restartował i odzyskiwał sprawność po niby to jakimś poważnym błędzie. To samo się stało gdy skanowałem ta partycję specjalnym programem do sprawdzania dysków. Czyżby to oznaczało uszkodzenie twardego dysku, nie wiem nie znam sie na tym. Co mam teraz zrobić, szkoda trochę tych zdjęć.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
jarekch11 napisał/a:
Czyżby to oznaczało uszkodzenie twardego dysku

Być może padł dysk, ale najpierw:
1. Posprawdzaj kable w kompie
2. Spróbuj zainstalować / przeinstalować sterowniki do płyty głównej
3. Spróbuj załadować ustawienia domyślne biosu.

krzychu  Dołączył: 30 Sie 2006
Witam,
odpal to pudło z jakiejś dystrybucji live linuksa, podmontuj dysk, jeśli się da to zgraj na płytki/inny dysk/itp. Możesz też otwierać z ufraw jeśli będzie w dystrybucji. Jeśli się nie da to problem sprzętowy.

Krzychu

bEEf napisał/a:
1. Posprawdzaj kable w kompie

sprawdzone, w porządku
bEEf napisał/a:
2. Spróbuj zainstalować / przeinstalować sterowniki do płyty głównej

sterowniki - w porzą
bEEf napisał/a:

3. Spróbuj załadować ustawienia domyślne biosu.
dku
to dla mnie zatrudne, zresztą nigdy nic nie kombinowałem z BIOS-em, mogło sie tak cos samo z siebie zmienić?

krzychu napisał/a:
odpal to pudło z jakiejś dystrybucji live linuksa

nie za bardzo rozumiem
krzychu napisał/a:
Możesz też otwierać z ufraw

ufraw - a co to jest

odkryłem jeszcze jedno, nie mozna przywrócic komputera do poprzedniego stanu, zawsze wywala że przywracanie niekompletne, poza tym komputer śmiga jak należy

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
jarekch11 napisał/a:
krzychu napisał/a:
odpal to pudło z jakiejś dystrybucji live linuksa

nie za bardzo rozumiem

Dystrybucja linuksa uruchamiana z płyty CD

próbowałem wielu rzeczy i nic to nie dało, wydaję sie że to jednak powazny problem z twardym dyskiem i niewiele sie da zrobić, dziękuje wszystkim za pomoc

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
może te rawy leżą na jakiś bad sectorach i dlatego..?

Skocz do: