Serafion  Dołączył: 01 Gru 2007
Wersja A lub FA proszę o pomoc
Mam drobny dylemat, zamarzyła mi się 50/1,4 dedykowana i nie wiem czy ciułać na wersje z af czy zostawić sobie pare stówek w portfelu i szukać wersji A. Generalnie jestem przyzwyczajony do manualnego ustawiania ostrości i raczej to preferuje nad AF, chociaż z drugiej strony dobre jasne szkło z AF też człowiek nie pogardzi. Moim jednak największym pytaniem od którego w głónej mierze zależy mój wybór to: czy z modelami A obiektywów w pełni współpracują lampy błyskowe najlepiej w pttl. Wnerwia mnie to, że jak zakładam dowolne manualne szkło do kadyszki to wypala nie martwiąc się niczym, rozumiem że aparat ma dobre chęci bo scena może być trudna jednak chciałbym żeby współpracował z obiektywem, zwłaszcza przy takim ubytku funduszu.

Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
P-TTL działa z obiektywami A i nowszymi. Do szkieł manualnych z ery przed-A polecam jakąś lampkę z własną automatyką (np. Metz). Należy tylko upewnić się, że napięcie na stopce lampy nie przekracza kilku voltów.

czyli nawet wbudowany flash bedzie działał znośnie mam rozumieć? po co wtedy starsza lampa skoro nowsze teoretycznie też współpracować będą.

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
Gdzieś pod koniec instrukcji masz taką tabelkę ze szkłami Pentaxa kompatybilnymi z flashem... nie wiem jak w Twojej, ale u mnie nie ma nic o szkłach A, są wymieniane tylko FA, DA i pochodne. Sam nie miałem w ręce A więc nie wypowiam się :)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Szkła A są kompatybilne z lampą.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Serafion napisał/a:
czyli nawet wbudowany flash bedzie działał znośnie mam rozumieć? po co wtedy starsza lampa skoro nowsze teoretycznie też współpracować będą.

nowy flash albo wbudowany będzie ze szkłami starszymi od A walił z pełną mocą. więc jak nie masz w nim automatyki własnej (czego nowe flashe już często nie mają) to jest problem- jesli do tego flash nie ma regulacji mocy błysku - to klops:) trzeba używać wedy tabelki jak w zenicie

dziekuję za odpowiedzi, teraz pozostaje zdobyć fundusz na wersje A :evilsmile:

Serafion napisał/a:
dziekuję za odpowiedzi, teraz pozostaje zdobyć fundusz na wersje A :evilsmile:

daj sobie spokój z A ,zbieraj na FA , różnica jest mała, 400-500 pln a 700-800 ..

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
guerilla napisał/a:
różnica jest mała, 400-500 pln a 700-800
Hehe, tylko 2x. :-P

Gwiazdor napisał/a:
guerilla napisał/a:
różnica jest mała, 400-500 pln a 700-800
Hehe, tylko 2x. :-P

no, ale
w cenie różnica 2x a w komforcie używania - conajmniej x4 :)

zwłaszcza,że kiedyś będzie FF i 50 1.4 FA będzie podstawowym fajnym szkłem do niego spowrotem. nie warto się bawić wg mnie w wersje M czy A jeśli się myśli długofalowo o zdjęciach z pentaxem..

ale na początek M 1.4 jak najbardziej, tak samo do body manualnego pasuje ekstra :)

MvA  Dołączył: 29 Kwi 2006
a jaką 50kię ty masz guerilla? 8-) :mrgreen:

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
MSZ FA 50/1,4 jest na tyle dobrym i na tyle tanim obiektywem, że (mając korpusy AF) nie bardzo jest sens stosować substytuty w postaci szkieł A czy M. Ewentualnie można jako zastępnika brać pod uwagę SMC-P F 50/1,7, który udaje się nabyć <500zł.

MvA napisał/a:
a jaką 50kię ty masz guerilla? 8-) :mrgreen:

tak jak pisałem, na początek emka jest cool,czy do manuala. ale do cyfry już nie.
a że mój początek minął niedawno, to się będe jej pozbywał :)

Skocz do: