dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Jak rozebrać obiektyw SIGMA MC 80-200mm f/4.5-5.6
Witam

Tak wiem "szukaj" ale nic nie znalazłem więc piszę.

Udało mi się dość tanio kupić obiektyw SIGMA MC 80-200mm f/4.5-5.6.
Jednak cena okupiona jest pewnymi mankamentami, a mianowicie:
- przednia soczewka zaatakowana jest przez grzyba (chyba) od strony wewnętrznej.
- druga po niej soczewka ma jakieś plamy.

Na zdjęciach niby tego nie widać, ale sami wiecie.

Zdjęcia obiektywu:

http://picasaweb.google.com/dybonT/Sigma

Proszę o pomoc w rozebraniu tego sprzętu.
Chodzi mi głównie o dostanie się od strony wewnętrznej do przedniej soczewki. Wydawało mi się że jest ona trzymana przez gwintowany pierścień od zewnątrz, ale chyba raczej ciężko go wykręcić, natomiast na ruchomym tubusie, pod gumą jest chyba rozwiązanie zagadki.
W dwóch prowadnicach poruszają się wkręty (wraz ze zmianą pierścienia ostrości) czy ich wykręcenie pozwoli na dostęp do interesującej mnie strony soczewki? Z jakimi problemami wiąże się ich wykręcenie?
Dodatkowo w środkowej części tego tubusa jest po obwodzie przyklejona metalowa taśma maskująca jego dzielenie na pół, może tędy prościej.
Bardzo proszę o pomoc.
A i może wiecie co oznacza czerwona okrągła naklejka jaka znajduje się pod gumą?
Z góry dziękuję za pomoc

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
Dopisze cie to blacklisty żebym przypadkiem kiedys nie odkupił
na giełdzie od ciebie tego słoika :mrgreen:

grohu  Dołączył: 25 Wrz 2006
uuu pompka??

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
dybon, po prostu poodkręcaj wszystkie śrubki, jakie znajdziesz. Rozkręcić to nie problem, dopiero potem zaczynają się schody.

dybon napisał/a:
Udało mi się dość tanio kupić obiektyw SIGMA MC 80-200mm f/4.5-5.6

Czyli za ile?

P.S.
Jeśli Ci się opłaci lepiej oddaj do serwisu. Jeśli nie... hm...

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
lipalipski napisał/a:
dybon, po prostu poodkręcaj wszystkie śrubki, jakie znajdziesz. Rozkręcić to nie problem, dopiero potem zaczynają się schody.

Czyli za ile?

P.S.
Jeśli Ci się opłaci lepiej oddaj do serwisu. Jeśli nie... hm...

90zł (chyba tanio)?

[ Dodano: 2008-02-02, 00:35 ]
Nie taki diabeł straszny...
Oczywiście po pierwszym skręceniu nie ostrzył na oo, ale za drugim razem już było ok.
Niestety nie udało się usunąć grzyba.
W przedni tubusie są chyba dwie soczewki i to między nimi się pojawił, do zrobienia chyba tylko muszę załatwić szczypce siegera, rozbieralny układ od zewnątrz.
Przeczyszczona przednia soczewka, od zewnątrz, druga od wewnątrz, 3-cia od góry, i ostatnia przy bagnecie.
Przy okazji usunąłem paprochy przy bagnecie, bo jeden mi się na matrycy był osiadł, ale już go nie ma.
Wyraźnie poprawiła się ostrość, znikło "mydełko", i poprawiła się aberacja przy najdłuższej ogniskowej.
Aż mnie kusi bu całego go rozebrać :mrgreen:
:-B

[ Dodano: 2008-02-02, 00:46 ]
grohu napisał/a:
uuu pompka??

Jakie zagrożenia?

Skocz do: