Raz ninja, zawsze ninja
A7III
Raz ninja, zawsze ninja
Pozdrawiam
Arti
Raz ninja, zawsze ninja
Flagoon napisał/a:Lampa w sufit, przysłona 6,7, czas 1/125, PTTL (sufit jakieś 2,5 m), ISO 200
Flagoon napisał/a:czy światłomierz pokazywał
Pozdrawiam
Arti
Arti napisał/a:Flagoon napisał/a:Lampa w sufit, przysłona 6,7, czas 1/125, PTTL (sufit jakieś 2,5 m), ISO 200
Tu piszesz ze w PTTLu nie Manual.
Arti napisał/a:Flagoon napisał/a:czy światłomierz pokazywał
Ale nie chodzi mi o światłomierz, tylko lampę z aparatem. Nie wiem jak w PTTLu, muszę sprawdzić na wbudowanej chociaż, ale w TTL aparat miga błyskawicą, że naświetlił wg niego prawidłowo. O to mi chodzi.
Raz ninja, zawsze ninja
Flagoon napisał/a:Błyskawica na lampie i w wizjerze świci się cały czas.
Pozdrawiam
Arti
Arti napisał/a:Flagoon napisał/a:Błyskawica na lampie i w wizjerze świci się cały czas.
zaraz po błysku, nie pamiętam jak to sygnalizuje w PTTLu.
Raz ninja, zawsze ninja
Flagoon napisał/a:Stwierdził, że sama lampa dobrze świeci, a problemem może być to, że błysk jest wyzwalany już przy zamykaniu migawki, albo przy otwieraniu. Czyli tak jakby brak synchronizacji...
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
bEEf napisał/a:Flagoon napisał/a:Stwierdził, że sama lampa dobrze świeci, a problemem może być to, że błysk jest wyzwalany już przy zamykaniu migawki, albo przy otwieraniu. Czyli tak jakby brak synchronizacji...
Przy migawce szczelinowej kończyło by się to zaświetleniem jedynie części kadru. Twój znajomy nie ma racji.
Raz ninja, zawsze ninja
pawel1967 napisał/a:Tak normalnie pracuje ta lampa i inne zresztą też na P-TTLu.Założyć rozpraszacz korekcję ustawić na pokrętle i przyzwyczaić się że biała koszula choćby niewielka to niedoświetlenie a czarne ciuchy to prześwietlenie.Ach stary dobry DS i 500FTZ to były czasy....
Raz ninja, zawsze ninja
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - malutki dron
Flagoon napisał/a:ustawienie lampy A (Iso 200, przysłona 11), aparat utawiony na Iso 400, czas 1/45, przysłona 4.0 No prawie tak miało być.
Flagoon napisał/a:Cześć, jak zwykle zacznę od historyjki. Przed kilkoma miesiącami kupiłem lampę Pentax FGZ-540....
Pentax K1000
plwk napisał/a:Rozumiem, że robisz: aparat w manualu a lampa w pttl
jack napisał/a:
co dla Ciebie oznacza stwierdzenie "lampa wali w sufit"?
Czy głowicę ustawiasz na 90 stopni?
Jaki masz włączony pomiar? (matrycowy, CW czy SPOT)
Raz ninja, zawsze ninja
Pozdrowienia
Dominik W. "domwar"