CanisLupus  Dołączył: 10 Sty 2007
SMC-F 1.7/50 - jak się sprawuje?
Hej ludkowie :mrgreen:

Dzisiaj przechadzając ulicą w Edim wpadłem do jednego ze sklepów ze sprzętem foto.
Jakie było moje zdziwienie kiedy na półce leżał sobie piękny SF7 z podpiętą 50 jak w tytule.
Wszystko za równowartość 190 złociszy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Nie no ja to mam szczęście do tego "złomu" :-P

Ale do sedna.
Jak wygląda porównanie tej 50tki z wersją Fa 1.7 i 1.4
Interesuje mnie praca AF oraz solidność wykonania obudowy.

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Lupus

Ps. Przedwczoraj kupiłem flektogona 2.4/35 za 90 zł i MX black w stanie sklepowym za 300 stówki.

Ok. Przepraszam już nie będę :-P :-P :-P

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
CanisLupus, sprzedaj mi ta 50/1.7 za 200zl.. zarobisz 10
a ja Ci powiem jak sie sprawuje..

PS: I HATE YOU!!

CanisLupus  Dołączył: 10 Sty 2007
Nie no stary ja się właśnie pozbyłem 50 i nawet nie miałem zamiaru kupować kolejnej ale jak tą zobaczyłem to ręka sama powędrowała do kieszonki.
No i mam tonę "złomu" a pieniądze były w sumie przeznaczone na coś innego.
Echhhh, taki mój smutny los ;-) :-? :-?

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
CanisLupus napisał/a:
akie było moje zdziwienie kiedy na półce leżał sobie piękny SF7 z podpiętą 50 jak w tytule.
Wszystko za równowartość 190 złociszy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

CanisLupus, już Cię nie lubię :-P

CanisLupus napisał/a:
MX black w stanie sklepowym za 300 stówki.

No, ale tu to z ceną pojechali mocno po bandzie :shock: 30 kawałków za starego rupiecia :?:

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
CanisLupus napisał/a:
Interesuje mnie praca AF oraz solidność wykonania obudowy.

solidnosc mizerna, af sprawuje sie ok. Jakosc optyki powala - to szklo jest naprawde rzeznickie :evilsmile: Szkoda, ze juz nie robia 50/1.7 :roll:

Szakal  Dołączył: 18 Gru 2006
W porównaniu z Mkami kawałek plastyku - ale optycznie bardzo dobry, w. mnie najlepiej na F 5,6 -8

SNECZKU  Dołączył: 21 Kwi 2006
I ja chwalę.

max shreck  Dołączył: 23 Wrz 2007
Jakbyś miał ochotę się pobawić z wysyłką to ja z chęcią kupię. Daje 400 zł, a body sobie możesz zatrzymać. Przemyśl sprawę.
Pozdr. :-)
Kuba

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Szukam i szukam i nie mogę znaleźć, miałem gdzieś takiego fajnego linka, z testem porównawczym kita z pięćdziesiątką, możliwe, że to była właśnie taka, fajnie na zdjęciach było widać różnicę w ostrości zdjęć kita i stałki, czy ktoś ma może gdzieś w linkach ten test?

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Nie chcę zakładać nowego wątku, więc napiszę tutaj.

Mam problem ze swoją 50-tką. Mianowicie, potwierdzenie ostrości nie jest tam gdzie jest ostrość, wychodzi FF, dosyć znaczny na niewielkich odległościach od obiektu i pełnej dziurze. Jeżeli obiekt stoi dalej, to jest niewielki, ale jest.
Z czego może to wynikać? Szkło bardzo lubię i chętnie bym używał, gdyby nie loteria z trafieniem (zwłaszcza w złych warunkach). Sam AF kasetki też nie pomaga, bo często potrafi sobie migać (i to nie tam gdzie trzeba) zamiast zapalić się na stałe.
Z innymi szkłami jest ok.
Czy z innymi modelami tego szkła może być to samo?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Raven napisał/a:
Czy z innymi modelami tego szkła może być to samo?
modelami czy egzemplarzami?
Wrozek poszukaj w ogloszeniach w gazecie :-P
Raven napisał/a:
Sam AF kasetki też nie pomaga, bo często potrafi sobie migać (i to nie tam gdzie trzeba) zamiast zapalić się na stałe.
- i tu moze byc przyczyna

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Raven, jak jest przy ostrzeniu ręcznym?

Cholera jasna, nie w ten post się wkleiłem, za dużo kart mam pootwieranych :oops:
Chodzi mi o szkło smc-a 50/1.7 :oops:

[ Dodano: 2008-12-11, 11:08 ]
Fafniak, ale nawet jak trafi i znaczek ostrości pali się, to i tak zawsze jest FF.

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
Raven napisał/a:
Fafniak, ale nawet jak trafi i znaczek ostrości pali się, to i tak zawsze jest FF.
Bo jak się pali ten znaczek, to detekcja ostrości jest taka sama jak w trybie AF. Jak ostrzysz ręcznie to patrz raczej na ostrość obrazu na matówce. I tutaj dopiero dowiesz się do czego tak naprawdę potrzebny jest duży i jasny obraz w wizjerze ;-)

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
teta, ale Raven się nie dowie
teta napisał/a:
do czego tak naprawdę potrzebny jest duży i jasny obraz w wizjerze

bo ma k100ds :-)

Wiem, co mówię, też mam... :-)

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
SQ6GIT, Uszy do góry :-D Jest coś takiego jak powiększalnik wizjera 1.2X o symbolu cośtam 53. Jasności to nie poprawi, ale wielkość obrazu w wizjerze jest już porównywalna z tym co widać w MEsuper. Czyż można w dzisiejszych czasach wymagać czegoś więcej? :-D Chyba nadal jestem analogowy i to wszystko co się teraz dzieje wprawia mnie w osłupienie i przyprawia o ból głowy. Czyż naprawdę dla Pentaksa nie jest możliwe pogodzenie cyfrowego sposobu rejestracji obrazu z przyzwyczajeniami analogowców? Niechaj będę potępiony, ale ja czekam na FF!!! A tak dla wyjaśnienia - wszystkie moje szkła są na FF i jeśli w polityce Pentaksa nic się nie zmieni, to pewnie pójdą na sprzedaż :-(

teta napisał/a:
Jasności to nie poprawi, ale wielkość obrazu w wizjerze jest już porównywalna z tym co widać w MEsuper.

Bez jaj?! Muszę sprawdzić, bo mam OM-53 na k100ds, ale ciekaw jestem czy wizjer jak w MES będzie, nie mam MES, mam LX i powiem krótko, że LX wymiata... :-)

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Nie będzie, nawet z muszlą, jak w ME Super. Nawet K10D z muszlą nie ma takiego wizjera jak ME Super pod względem wielkości, niestety.

no właśnie to miałem na myśli... :-)

teta napisał/a:
Jak ostrzysz ręcznie to patrz raczej na ostrość obrazu na matówce.

W dzień mogę to robić, ale wieczorem czy przy złej pogodzie, to ja ledwo klin widzę, że o rastrze nie wspomnę. A przy f1.7 to na oko ciężko trafić.
No ale cóż, trening czyni mistrza, a że lekko będzie też nikt nie mówił :evilsmile:

Skocz do: