luk1217
[Usunięty]
Światłomierz zewnętrzny
Cześć! W związku z niedokładnym pomiarem światła przez k10d na m42 jestem ciekaw czy ktoś kożysta ze zewnętrznego światłomierza?

Jaki światłomierz zewnętrzny moglibyście polecić do 50-100zl ze (spotem)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
luk1217 napisał/a:
Jaki światłomierzmoglibyście polecić do 50-100zl ze (spotem)
i co jeszcze ma miec? :mrgreen:

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Svierdlovsk 4? W zasadzie ma spota no i w budżecie się powinieneś spokojnie zmieścić. Ba, nawet chyba sporo zostanie ;-)

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008

luk1217
[Usunięty]
Zastanawiałem się nad ostatnim, nie zdążyłem kupić tzn ktos rzucił cene i aukcja została zakończona. :/ Bede szukał dalej :/

Matb a co to znaczy ze w zasadzie ma spota? Takie troche niejednoznaczne, moglbys objaśnić laikowi?

spot - to powinno byc jakie 1-5 stopni
w cenie jaka podales... nie wierze zeby to sie udalo...

micreg  Dołączył: 02 Sty 2009
Ja tez się podepnę. Wykopałem z rodzinnych "śmieci" światółomierz swierdlowsk 4. Niestety bez baterii. Jakie powinny być? Nie ma żadnych papierow ani napisów na światłomierzu dlatego pytam.

kwantus  Dołączył: 08 Lip 2008
micreg, tu masz linka , pierwsza pozycja z googla :-P , no i wkład w ten opis ma jeden z forumowiczów Marek Wyszomirski :-B
http://www.geocities.com/swierdlowsk/

espresso, uzywam od wielu wielu lat POLARIS - po tych wielu latach jazdy i turlania sie w rozne rejony kraju jest tylko jeden problem - ale ciezko mi go opisac
nie wplywa on na pomiar swiatla padajacego - natmiast zakloca pomiar swiatla odbitego.
na stale mam wprowadzona korekcje 0,3 EV na niedoswietlenie
Pomiar jest bardzo dokladny

Skocz do: