vivooo  Dołączył: 23 Mar 2007
Stereo Adapter dla 10D
Witam

Chciałem zapytać czy bawi się ktoś Stereo Adapter np w k10D.
Jak to wygląda jakościowo cenowo itd.... ???
No i czy w ogóle warto w to wchodzić?

Pozdówka

corn  Dołączył: 02 Wrz 2007
A czy już coś robiłeś w 3D? Jeżeli nie to najpierw bym ci polecał trochę się rozejrzeć w temacie. Sam musisz zdecydować czy w taki niszowy temat chcesz wchodzić. Ja mimo, że się tym param już od ładnych kilku lat, wczoraj znalazłem w internecie coś, z czym nie mogłem sobie dać rady, przez kilka lat. Jak będziesz gotowy to się odezwij, podeślę ci kilka pomysłów, na urządzenia do produkcji ( tak, tak, produkcji) 3D. Nie podaję szczegółów, bo nie wiem co na ten temat wiesz. Na początek odsyłam do poszukania na polskie google, nazwiska Jan Rubinowicz. To jest gość od którego zaczęły się moje boje z 3D.

Witam......

Dzięki za informacje, w swoim czasie bawiłem się w stereografię ale strasznie prymitywnie.... Przyznam że w dużej mierze zniechęciło mnie odstępstwo reprodukowanych kolorów z rzeczywistością i parę innych rzeczy.....

Ostatnio wpadły mi w ręce prace, nie mam pojęcia kogo bo miałem je tylko przez chwilkę, ale wrażenia były dużo bardziej obiecujące niż w moim wykonaniu.... ;) Stąd moja próba powrotu do wcześniejszych bojów ze stereografią......

Chętnie dowiem się czegoś więcej od Ciebie..... :)

Pozdrawiam

vivooo, Do czytania i oglądania: http://www.stereoskopie.c...body_skf-1.html
pod tym adresem jest linka dalej aż dojdziesz do :
http://www.viewmaster.co.uk/htm/skf1.asp tyle na dzisiaj reszta w piątek jak wrócę z podróży. A z rzeczy które rozgryzam to masz tutaj: http://www.tyrell-innovat...sBrownInfo.htm.
Mam duży tekst (własny) oparty na tym pomysle, jak by cię zaciekawił to podeślę na meila.
Do piątku, mam nadzieję.

Dzięki

corn napisał/a:
A z rzeczy które rozgryzam to masz tutaj: http://www.tyrell-innovat...sBrownInfo.htm.

niestety ten link nie działa.....

Wysyłam na PRV mój adres e-mail....... I do piątku.... :)

vivooo, Wysłałem trochę materiału na meila.Pzdr.

Dostałem......

Wstępne oględziny mnie poruszyły.... Pozytywnie oczywiście.... :)

Reszta w e-mailu zwrotnym

Pozdrawiam

mik  Dołączył: 14 Kwi 2007
ten link wyzej nie dziala bo ma kropke na koncu. usun i bedzie git :)

corn, miales moze do czynienia z rzutnikami stereo ? swego czasu interesowalem sie ruskim rzutnikiem stereo opartym o polaryzacje obrazu, ktory byl uzupelnieniem stereofeda i przystawkami do projektorow filmowych 8mm. ciekaw jestem czy trudno jest cos takiego zbudowac we wlasnym zakresie... no i skad wziac materialy do budowy.

mik

mik, Z tego, co pamiętam i co dostępne było w literaturze fachowej to, rzutnik stereoskopowy składa się jakby z dwóch, równolegle ustawionych, zwykłych rzutników o wspólnej komorze do wkładania ramek przezroczy o wymiarach 41 / 101 mm. W układach optycznych obu rzutników znajdują się filtry polaryzacyjne o kierunkach polaryzacji wzajemnie prostopadłych. Tak samo są ustawione szkła okularów polaryzacyjnych — w rezultacie każde oko widzi tylko jeden z rzutowanych obrazów płaskich, a oboma oczami widzimy obraz stereoskopowy (każde szkło polaryzacyjne okularów przepuszcza obraz o kierunku polaryzacji zgodnym ze swoim własnym, a wygasza obraz spolaryzowany w kierunku do niego prostopadłym) Bardzo łatwo w ten sposób sprawdza się np. czy okulary, które oferuje nam sprzedawca uliczny, a zachwala je jako „polary”, wystarczy wziąć dwie pary i jeden okular jednych przyłożyć do drugiej pary, ale prostopadle i wtedy nie powinno być nic widać przez tak ustawione szkła. Ta zasada obowiązuje również tutaj tylko trzeba mieć każde ze szkieł w jednej parze do oglądania stereo ustawione prostopadle do drugiego.
Dlatego również do wyświetlania przezroczy stereo są potrzebne dwa optyczne filtry polaryzacyjne ustawione tak jak te w okularach.
Ekran natomiast musi odpowiadać szczególnym warunkom: musi być zrobiony z folii metalizowanej. Zwykły ekran rozprasza światło likwidując jego polaryzację uzyskaną za pomocą filtrów.
O ile mi wiadomo, optyczne filtry polaryzacyjne w Polsce i w okolicach niełatwo trafić. To samo dotyczy okularów polaryzacyjnych. Dlatego budowę takiego rzutnika pozostawiam tylko wyjątkowym pasjonatom. Materiały dodatkowe (technikę) ci prześlę potem jak zrobię skany. (Ostrzegam, część po rosyjsku).

[ Dodano: 2008-03-01, 15:48 ]
mik,

[ Dodano: 2008-03-01, 15:55 ]
mik, A tu masz zasade budowy

[ Dodano: 2008-03-01, 15:58 ]
Przede wszystkim vivoo i mik czy macie okulary czerwono niebieskie? Jeżeli tak to podzielę się z Wami kilkoma fotkami popełnionymi przeze mnie w chwilach słabości stereo.(Pytam dlatego, że ja preferuję anaglify.)

mik  Dołączył: 14 Kwi 2007
swietne skany, dzieki! mlody technik rzadzi :)

mik.

Skocz do: