argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
michalsz1 napisał/a:
A jak wyregulowac FF w firmware 1.20?
Niestety, na razie wiadomo, jak można wejść w menu serwisowe tylko w 1.10.
 
vivooo  Dołączył: 23.03.2007
Cytuj
Czy jest ktoś kto wysłał body z FF lub BF do serwisu i mu poprawili to fizycznie i jest teraz ok???
No i czy sprawdzone czy nie zmienili ustawień w menu tylko, bo szybciej, ale na 100% fizycznie to poprawili.... :))
 

l_uka  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
vivooo napisał/a:
czy nie zmienili ustawień w menu tylko, bo szybciej, ale na 100% fizycznie to poprawili

ja to widze tak: przychodzi aparat do serwisu, ludek wlacza tryb serwisowy i strzela testy, az sie wstrzeli, potem bierze instrukcje serwisowa i tam czyta, o ile przekrecic ktora srubke, zeby dokonac korekty takiej, jak mu wyszla z pomiarow, po czym kreci srubkami, korekte softwarowa zeruje i odsyla naprawiony sprzet :-) Czy naprawde myslicie, ze w serwisach robia to tylko w sofcie? :-P
 
vivooo  Dołączył: 23.03.2007
  Cytuj
No ja cały czas mam nadzieję że nie tylko w sofcie ale zrobią mi kadyszkę na cacy.. ;)

 

Korba  Dołączył: 30.11.2006
Cytuj
l_uka napisał/a:
Czy naprawde myslicie, ze w serwisach robia to tylko w sofcie? :-P

Coś mi się telepie po głowie, że czytałem o softwarowym korygowaniu AF w Canonach (chyba oni pierwsi mieli tę plagę), a nigdzie nie czytałem o korektach hardwarowych.
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Na dpreview były zdjęcia procedury kręcenia trzema śrubkami w Nikonie D70, w celu własnoręcznej naprawy BF/FF. Link mi zginął.
 

l_uka  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
zorzyk napisał/a:
Na dpreview były zdjęcia procedury kręcenia trzema śrubkami w Nikonie D70,

do pentakow tez byly takie instrukcje, z obrazkami nawet
 
vivooo  Dołączył: 23.03.2007
Cytuj
no ciekawe ilu z nas by się odważyło wsadzić tam palce a nie mówię o kluczyku do śrubek.. :)

Tu już chyba nie wróci tak łatwo do domyślnych ustawień...
 

l_uka  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
vivooo napisał/a:
no ciekawe ilu z nas by się odważyło wsadzić tam palce a nie mówię o kluczyku do śrubek

zdejmuje sie spod aparatu i masz dostep bezposrednio do srubek mocowania calego bloku czujnikow af - raczej nie ma sie czego bac, chyba ze ma sie jeszcze gwarancje ;]
 
struna  Dołączył: 22.03.2007
Cytuj
a ja sobie naprawiłem mój lekki ff :-P
jak coś to zrobiłem sobie nawet instrukcję obsługi
wrzuciłem tez do kadyszki
bierzcie i pstrykajcie sobie to wszyscy

link
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
struna coś z tym linkiem nie hula
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
gezeb napisał/a:
struna coś z tym linkiem nie hula
Hula, zwykły pdf.

[ Dodano: 2007-07-31, 12:53 ]
He he, już nie ma :evil:
 

Zdano  Dołączył: 23.10.2006
Cytuj
gezeb napisał/a:
coś z tym linkiem nie hula

U mie też nie działa.
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
gezeb, Ale to zwykły test z tekstem, co należy zrobić, by wejść w menu serwisowe i poprwnie ustawić sobie AF. Jakby co, to mogę przesłać.

 
struna  Dołączył: 22.03.2007
Cytuj
już hula :)
chciałem tam dla niewtajemniczonych napisać w którą stone jest bf a w którą ff i po chwili sie skapnąłem że coś jest nie tak :-P

 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
To wywalam link.
 

Gwiazdor  Dołączył: 05.03.2007
Cytuj
Połaczenie planszy testowej z opisem (widocznym tu na forum) jak wejść do menu regulacji BF/FF. Może być przydatne, ale jak komuś link nie hula to nie ma się czym martwić. ;-)
 

Arczibandit  Dołączył: 25.05.2007
Cytuj
struna napisał/a:
zrobiłem sobie nawet instrukcję obsługi


Już wszystko chodzi jak trzeba.

Dobra robota - prosta przeróbka a na potrzeby forum jak ulał ;-)

Mała uwaga - jeżeli to ma ułatwić sprawdzenie precyzji działania AF osobom początkującym to proponuję w krótkiej instrukcji (u góry planszy) dopisać jeszcze że aparat należy ustawić na statywie oraz że przesłona podczas robienia zdjęć testowych powinna być maksymalnie otwarta. Inaczej ktoś mniej zorientowany przymknie do f/11 albo użyje programu tematycznego typu krajobraz i BF/FF nie uświadczy choćby był.
 

dyptam  Dołączył: 14.04.2007
Cytuj
struna, No dobra,i tu cisną mi się słowa za które kolorowi wyrzucili by mnie z forum. Po Twoim teście który zrobiłem K100D i ślicznym nowiutkim FA 50/1.4 okazało się że pięknie ostrzy ale nie tam gdzie powinien. czyli jak postrzę na środek to przy fleszu mam ostrość na 6mm. :cry: Sporawdzę jutro przy dziennym oświetleniu. Czy jeśli to się potwierdzi mam to opisać, zostawić zdjęcia na karcie i wysłać do Apolla. Czy nie powiedzą jak zwykle, że ten typ tak ma? Help, a byłem taki szczęśliwy :cry:
 

dtox  Dołączył: 20.05.2007
Cytuj
dyptam i jak z Twoim FF? naprawili Ci?

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach