Galus81  Dołączył: 16.07.2008
Cytuj
Nowy komputerek od Microsoft'u:
-> http://digitalcamerapolsk...jca-imaca-wideo
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Powoli przymierzam się do zakupu dysku 1TB. Dysk będzie działał w domowym centrum rozrywki zwanym grajkiem (Linux Mint, Kodi, Clementine). Możliwe, że jak jego poprzednik, zostanie kiedyś wykorzystany jako kopia zapasowa. Dlatego zastanawiam się nad hybrydowym HDD - jaka jest trwałość takiego rozwiązania? Ktoś z Was ma, używa?
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
Mam hybrydowy od 3.5 roku w laptopie domowym.
Działa ;-)
 

Zbynio  Dołączył: 07.05.2007
Cytuj
Hybrydowy HDD ma zdecydowanie szybszy odczyt niż zwykły HDD. Jego pamięć to taki mały SSD więc trwałość jest porównywalna ze zwykłymi dyskami SSD. Jeśli chcesz dysku używać jako magazyn zwany grajkiem to zwykły HDD sata 3 ma transfer całkowicie wystarczający, a nawet sporo wyższy, do tego typu zastosowań więc po co przepłacać. No, chyba że masz już możliwości oglądania 4K więc można by się zastanowić.
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Zbynio napisał/a:
po co przepłacać

FireCuda kosztuje 50 zł więcej niż zwykły HDD Seagate`a. Stąd moje pytanie, czy gdzieś tkwi haczyk (zawodowa podejrzliwość).
 

Zbynio  Dołączył: 07.05.2007
Cytuj
Pamięć w hybrydzie ma za zadanie zapamiętywać, które z plików są używane najczęściej i sobie "linkuje" w pamięci miejsce, gdzie jest, by szybciej wczytać i uruchomić dany program. W komputerze czy laptopie ma to sens w przypadku instalacji systemu na takim dysku, czy dużej ilości danych często wykorzystywanych do pracy. W przypadku multimediów jest to zbędne. Nie zauważysz różnicy w szybkości wczytywania filmu czy mp3, chyba że często korzystasz z tych samych plików a masz ich naprawdę dużo to hybryda ma sens.

 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Zbynio napisał/a:
Nie zauważysz różnicy w szybkości wczytywania filmu czy mp3

Tego się domyślam. System mi się bardzo długo wczytuje, co czasem bywa irytujące. Jednak w związku z użytkowaniem SSD Cruciala, który po około dwóch latach użytkowania sypnął błędami (nowy firmware załatwił, czy też raczej załatał sprawę) trochę się obawiam w coś wdepnąć.
 

Zbynio  Dołączył: 07.05.2007
Cytuj
Enzo, może pomyśl o dyskach w raid 1. Dużo mniejsze prawdopodobieństwo utraty zbiorów.
Dwa dyski można włożyć do obudowy np. Icy Dock MB662U3-2S R1 lub RAIDSONIC ICY BOX IB-3620U3 (pisałem o tym).
SSD Cruciala nie mają dobrych opinii. Jest jakaś skopana seria czy coś podobnego.

Jeśli chcesz system zainstalować to hybryda ma sens. Albo system na SSD i dane osobno j/w.
A SSD to polskiej produkcji GOODRAM Iridium Pro. Bardzo dobry i trwały.
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Zbynio, tam jeden dysk wchodzi. Obudowy, RAID itp. podrożą niepotrzebnie całą inwestycję. To ma działać choć trochę sprawniej.
 

Zbynio  Dołączył: 07.05.2007
Cytuj
Enzo, no to hybryda. :mrgreen: :-B
 

Lenin  Dołączył: 08.02.2007
Cytuj
Enzo napisał/a:
Dlatego zastanawiam się nad hybrydowym HDD - jaka jest trwałość takiego rozwiązania? Ktoś z Was ma, używa?
Mam, na codzień ST500LM, czyli Seagate 0,5GB na talerzach i 8GB w krzemie, o wielkości 2,5 i szybkości 5400. Ponadto miałem jakiegoś innego hybrydowca, zainstalowałem w komputerze dla kogoś. Ogólnie, jak mawiajo ludzie na mieście szałunima, dupynieurywa.
W swoim pc mam trzy dyski, SSD na którym jest system, wspomniany hybrydowy Seagate, oraz trzeci, też dwuipółcalowy WD 5400 rmp. Na hybrydzie trzymam "katalogi" dla LR. I tak czasami muli. Za to dysków nie słyszę zupełnie od czasu, kiedy pozbyłem się ostatniego 3,5-calowca.
Jeżeli chcesz fizycznie jeden dysk, trochę szybszy od zwykłego talerzowca, to hybryda na pewno jest ciekawszym rozwiązaniem.

www.purepc.pl/pamieci_mas...bryda_ssd_i_hdd
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
Hej, mam Need For Speed czyli potrzebę przyspieszenia komputera, a się na tym dość poważnie nie znam.

Zaposiadam MSI H97 Gaming 3 (spec ) na i3 i mam do tego bidne 4Gb RAMu od Kingstona w dwóch kościach takich oto:

(tak, wiem - już się biorę za odkurzanie)

I teraz: jaki RAM mam dokupić, żeby było lepiej i żeby gadało, współpracowało i było opłacalnie? Jaka to ma być pamięć (na co muszę zwrócić uwagę)? I za ile mam to kupić? Chętnie przyjmę konkretne linki z propozycjami, jeżeli regulamin tego nie zabrania.
 

skaarj  Dołączył: 18.03.2016
Cytuj
Sprawdz ile obsluzy Twoj sprzet i wsadz dokladnie tyle. Zazwyczaj da sie i wiecej, ale to juz lepiej jesli mozesz przetestowac.
Komputer "do pracy" to u mnie i7 z 16 GB pamieci - narazie wystarcza, ale spokojnie moge sobie wyobrazic wsadzenie wiecej :)

pz
 

shaper  Dołączył: 01.05.2010
Cytuj
Jak masz jeszcze dwa wolne sloty to dokup 2x4GB. Rodzaj pamięci to na 90% DDR3 1600/1333 cl9. Strzelam bo już parę lat nie siedzę w sprzęcie. Firma raczej dowolna, najlepiej z możliwością zwrotu jakby coś nie grało. Razem da to 8Gb co do gier powinno starczyć.
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
skaarj napisał/a:
ile obsluzy Twoj sprzet

Jak mam to sprawdzić?
shaper napisał/a:
cl9

lub więcej czy lub mniej?
shaper napisał/a:
do gier powinno starczyć

To PS mnie wkurza, nie gry :-D

Wypatrzyłem takie coś: http://allegro.pl/pamiec-...6990947809.html
Czy to dobry pomysł?
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
SlicaR napisał/a:
Jak mam to sprawdzić?

Producent podaje max 32 GB RAM.
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
Enzo, dzięki :-B

 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
shaper napisał/a:
Razem da to 8Gb

A to nie działa tak, że razem będzie 12Gb?

A jeszcze, czy ktoś może podpowiedzieć czym się różni taki ram Hyper Fury X Blue od nie Hyper Fury X Blue (np. jak w poprzednim linku)?
 

shaper  Dołączył: 01.05.2010
Cytuj
Przepraszam będzie 12GB oczywiście :-) . Nie wiem jaki masz konfig ale bym kupił jakiś tani ram plus dysk SSD na jakikolwiek Cię stac. Wtedy poczujesz największe przyspieszenie. Cała masa ramu nic Ci nie da jak masz wolny talerzowy dysk.
 
Blesso  Dołączył: 24.09.2007
Cytuj
Dodatkowe 2x4 GB powinno załatwić sprawę "zajętości" pamięci ale lepiej sprzedać to co masz włożone w sloty i kupić 2 x 8GB ( o ile finanse pozwalają).
Bezpieczniejsze to ( kłopoty z kompatybilnością) i " rozwojowe" ( zawsze możesz dołożyć dodatkowe 2x 8GB)
Przed włożeniem nowych kostek - zaktualizuj BIOS .

Musisz uważać też na "niektóre" pamięci . Na Allegro sprzedawcy opisują je jako RAM dla procków/płyt AMD .

SSD to podstawa.

Zaktualizuj też sterownik karty graficznej i włącz OpenCL ( jeśli taka funkcja istnieje w sofcie).

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach