Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
bardziej zastanawiało mnie to że już jest jakaś aktualizacja i co ona robi żeby nie skopać aparatu
 

komtur  Dołączył: 04.06.2008
Cytuj
Że jest wersja 1.10? To chyba dobrze. Wprowadza możliwość zmiany czułości ISO przy wielokrotnej ekspozycji, poprawia współpracę z obiektywem DA HD 55-300 mm f/4.5-6.3ED PLM WR RE i, chyba jak zwykle, poprawia ogólną "stabilność i wydajność" aparatu ;-)
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
czyli nie pozostaje mi nic innego jak zainstalować :)
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
Rivelv zawsze ;-)
 

Ekajana  Dołączył: 30.11.2006
Cytuj
Chciałem porównać sobie wysokie iso w Canonie 5D, bo bardzo interesują mnie właśnie wysokie czułości. Przypadkiem wstawiłem K-70 i szczęka mi opadła. Aparat jest porównywalny do Nikona D610, o ile nie lepszy pod tym wzglęem. Pytanie czy faktycznie taki świetny czy też iso tak oszukane:
https://www.dpreview.com/...026554771487786
 
maderos  Dołączył: 07.11.2013
Cytuj
Obadaj KP ;) Póki co same zachwyty.
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Ekajana napisał/a:
Pytanie czy faktycznie taki świetny czy też iso tak oszukane
Jest gorszy od D610 - wystarczy "Zgasić światło" - utrata detalu i koloru sugerują lekką ingerencję w plik RAW, ale i tak Nikon ma lepszy obrazek. Różnica uwidacznia się przy coraz większej czułości. Do D610 może ewentualnie zbliżyć się KP, choć nie sądzę, by było lepiej.
 

Ekajana  Dołączył: 30.11.2006
Cytuj
No tak, widać, ze jakby odszumiane, ale detal zachowany. Mimo wszystko w tej scenie można porównać wiele modeli w tych samych warunkach, czyli w takim samym "nie zgaszonym świetle" i to co pokazuje K-70 naprawdę zrobiło na mnie wrażenie. Oczywiście ciekaw byłbym porównania osobistego w trudnych warunkach.
 
Markus  Dołączył: 21.03.2007
Cytuj
K-70 jest cudowny ;-)
Potwierdzam bo mam i używam.
W porównaniu do K-50 postęp jest widoczny !
Do tego pixel-shift , uwielbiam tą opcję :evilsmile:
Zdjęcie z wczoraj :
https://500px.com/photo/198172403/door-by-marek-koteluk?ctx_page=1&from=user&user_id=2218715
 
safilo  Dołączył: 04.06.2012
Cytuj
dzięki za recenzję..
Orientujecie się czy K-70 ma podobne problemy jak k-50/30 z migawkami? Czy może to poprawili? :P
 

kojut  Dołączył: 13.04.2011
Cytuj
safilo, k-30/ k-50 nie miały problemów z migawkami ;-)
 

komtur  Dołączył: 04.06.2008
Cytuj
Właśnie. Migawki akurat są bardzo dobre.
Na ustalenie czy problem zniknął jest za wcześnie. Możliwe jest, że dokonano zmian, które mają na celu zmniejszenie awaryjności, ale generalnie konstrukcja pozostaje bardzo podobna jak w przypadku wcześniejszych modeli.
 
skwara  Dołączył: 16.08.2007
Cytuj
Czy focus-peaking jest dostępny podczas nagrywania, czy może tak jak w K-3II tylko przed?

[ Dodano: 2017-06-20, 18:20 ]
Czy K-70 ma problem z pomiarem światła przy szkłach manualnych tak jak to opisałem tutaj http://pentax.org.pl/view...1268935#1268935
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
No dobrze... przyszło do mnie wczoraj takich dwóch i sprało mi mózg i wychodzi na to, że cbyba powoli przyszedł czas na przesiadkę z K50. Rozważam najpoważniej K70.
1. Jakie są odczucia Użyszkodników po przesiadce z K50 (szczególnie minusy mnie interesują, ale o plusach również chętnie poczytam)
2. Jak wypada AF w porównaniu do K50. To dość ważne dla mnie pytanie. Jest jakaś różnica? A może są takie same?
 
Markus  Dołączył: 21.03.2007
Cytuj
Dużo lepsza matryca na wysokim ISO, pixel-shift + nieco lepszy AF (może to złudzenie ? )
Mam oba korpusy jakbyś miał jeszcze jakieś pytania to pytaj śmiało.
Lepsza też jest minimalnie jakość filmów FullHD chociaż do Canona sporo Pentaxowi brakuje :-(
Obiektywy Tamrona skalibrowane w serwisie dla K-50 niestety ale trzeba chyba znów skalibrować dla K-70 ...
Robię dużo zdjęć K-70 i na razie wszystko jest OK oprócz lekkiej tendencji do prześwietlania w jasnym otoczeniu...
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
Markus napisał/a:
nieco lepszy AF (może to złudzenie ? )

Ważne żeby nie był gorszy. Jakoś sobie daję radę na K50 to podołam i tu. Chociaż miło by było gdyby był lepszy.
Markus napisał/a:
Obiektywy Tamrona skalibrowane w serwisie dla K-50 niestety ale trzeba chyba znów skalibrować dla K-70 ...

Zechciej rozwinąć proszę... Ja akurat dawałem do kalibracji moją K50tkę. a nie szkła i jest igła. Ale w sensie, że masz FF/BF?
1. O co chodzi z przełącznikiem AF? Gdzie teraz jest AF-C?
2. Jak sprawuje się współpraca po WiFi?
3, Jak oceniasz ten uchylny ekran (mam na myśli jego konstrukcję czyt. czy za chwilę tego nie urwę?)
4. Kilka pierdółek:
-Czy akumulatory wchodzą te same?
-Jaki uchwyt w porównaniu do K50? Ważne żeby nie był mniejszy
-Czy tryb filmowania na "okrężniku spustu" jest programowalny czy na stałe przypisany do filmowania???

Dzięki za info. Myślę dość poważnie nad tym korpusem. Tylko najpierw muszę sprzedać K50 i nerkę... albo serię "K"

Czy ma może ktoś z Krakowa to cudo?
 
Markus  Dołączył: 21.03.2007
Cytuj
1. W K-70 przełącznik AF ma 2 pozycje AF/MF, AF-C jest w menu...
2. Po wifi śmiga bez zastrzeżeń , test na Android ...
3. Świetny uchylany ekran , moim zdaniem funkcjonalność większa od tego w KP , trwałość ok. , tryb słońce + tryb noc.
4. Akusie te same co w K-50
5. Chwyt lepszy ale większa też masa samego korpusu , odczuwanie cięższy od K-50
6. Nie wiem , tryb filmowania jako trzecia pozycja przy spuście migawki niby wygodne ale czasem zdarza się mi przekręcić za daleko i mam filmowanie zamiast robienia zdjęć ;-)

Nie wiem czy aktualne ale DA 50 można dostać gratis (lub 1 zł) przy zakupie K-70 ?

[ Dodano: 2017-06-28, 13:06 ]
ps. Kalibrowałem wszystkie moje Tamrony (3 różne obiektywy) z K-50 i było to darmowe !

Niestety ale druga kalibracja z nowym korpusem K-70 jest już odpłatna...?
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Markus napisał/a:
Nie wiem czy aktualne ale DA 50 można dostać gratis (lub 1 zł) przy zakupie K-70 ?

Zgodnie z informacjami uzyskanymi na ostatnim PPD, od ekipy RICOHA, promocja została przedłużona do końca lipca 2017 r.
 

kerad  Dołączył: 02.08.2006
Cytuj
Markus napisał/a:
Kalibrowałem wszystkie moje Tamrony (3 różne obiektywy)

Jakie dokładnie? Jak rozumiem po kalibracji było ok?
 
Markus  Dołączył: 21.03.2007
Cytuj
kerad napisał/a:
Markus napisał/a:
Kalibrowałem wszystkie moje Tamrony (3 różne obiektywy)

Jakie dokładnie? Jak rozumiem po kalibracji było ok?


28-75 / F 2.8 ;
90 / F 2.8 ;
70-200 / F 2.8

Po kalibracji (z K-50) miód, malina :mrgreen:

Jedynie w przypadku T90 serwis stwierdził że było względnie ok , bez konieczności adjustacji AF no i teraz z K-70 też wydaje się ok.

Niestety ale 28-75 i 70-200 nie ostrzą idealnie...

Nie chce mi się sprawdzać dokładnie każdego , na 100 % 28-75 z K-70 stał się bezużyteczny.

Dopiero po korekcie w korpusie daję się go używać ale nie jest zbyt dobrze...

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach