skwara  Dołączył: 16.08.2007
Cytuj
Przez weekend sprawdziłem trochę sprzęt.
Podpoiłem TAKUMAR 135 2.5 pod K-3II i GX20. Pstrykałem zdjęcia na każdej przysłonie za pomocą zielonego guziczka robiłem pomiar światła, aparaty dobierały czas migawki.
W K-3II bardzo ładnie dobrał czas a w GX20 od max przysłony zdjęcie niedoświetlone aż do min przysłony zdjęcia prześwietlone. Teraz pytanko czy ja jestem do bani i nie wiem co w GX20 ustawić przy było poprawnie czy GX20 jest do bani z zielonym guziczkiem (w nowszych modelach coś zaczęli poprawiać?). Może ma znaczenie w GX20 zaklejenie odpowiednich pinów?
 
janek_wu  Dołączył: 26.05.2008
Cytuj
skwara napisał/a:
czy GX20 jest do bani z zielonym guziczkiem
Niestety ten typ tak ma, że wraz z przymykaniem przysłony pomiar zielonym guzikiem jest coraz bardziej niedokładny (przepala) i trzeba to skorygować. Tak było już w modelach K10D/GX10 i następnie w K20D/GX20 tak samo.
http://pentax.org.pl/view...rzepala&start=0
 
skwara  Dołączył: 16.08.2007
Cytuj
Dzięki bardzo.
Czyli jest powód by przesiąść się na K-3II

[ Dodano: 2017-03-22, 22:21 ]
Radość była przedwczesna. Teoretycznie dzisiaj robiłem tak samo zdjęcie, ten sam obiekt i zdjęcia się prześwietlały. Czy ktoś wie o co chodzi?
 
janek_wu  Dołączył: 26.05.2008
Cytuj
skwara napisał/a:
Teoretycznie dzisiaj robiłem tak samo zdjęcie, ten sam obiekt i zdjęcia się prześwietlały.
Jakim aparatem, GX20 czy K-3 II?
 
skwara  Dołączył: 16.08.2007
Cytuj
K-3II
 
janek_wu  Dołączył: 26.05.2008
Cytuj
To dziwne, bo nie przypominam sobie problemu z pomiarem światła zielonym guzikiem, aparatem K-5 z przypiętym obiektywem bez styków. Czyżby w K-3 II znowu się to popsuło? Ustawiony masz tryb M?
 
skwara  Dołączył: 16.08.2007
Cytuj
Tak
 
janek_wu  Dołączył: 26.05.2008
Cytuj
Może się wypowie ktoś kto ma K-3 II i obiektywy bez styków, czy aparat przy pomiarze światła zielonym guzikiem nie prześwietla wraz z przymykaniem przysłony?
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Chyba espresso też kiedyś narzekał, ze K-3 częściej prześwietlała. ;-) Pzdr.
 

unbreakable  Dołączył: 16.10.2012
Cytuj
a z jakich trybów pomiaru światła korzystasz ?? segmentowy, centralnie ważony czy punktowy
 
skwara  Dołączył: 16.08.2007
Cytuj
W trybie M są dostępne dwa, na obu jest problem, ale głównie używam tego tylko z kropką w środku.
 

unbreakable  Dołączył: 16.10.2012
Cytuj
Nie wiem jak jasne miałeś tło skoro pomiar odbywa się w centrum kadru, ewentualnie centralnie ważony. Bo aparat dobiera parametry pod światło tych obiektów. Przy takiej konfiguracji żeby nie było przepału koryguję ekspozycje o -1EV np. przy jasnych obiektywach.
 
skwara  Dołączył: 16.08.2007
Cytuj
Za bardzo nie wiem jak się to ma do problemu coraz większego przepału wraz ze zmniejszeniem przysłony.
 

unbreakable  Dołączył: 16.10.2012
Cytuj
a możesz wrzucić jakieś zdjęcie ?? przepalone
 
skwara  Dołączył: 16.08.2007
Cytuj
no mogę wrzucić, ale nie wiem po co? Jedno pstryknięcie pierścienia przesłony (2 pstrykniecie a to zmiana np. z 5,6f na 8f) powoduje zmianę czasu np z 1/250 na 1/125 czyli zmiana z 5,6f na 8f zmienia mi czas z 1/250 na 1/60.
 
Kot72  Dołączył: 15.10.2014
Cytuj
Pomiar jest wykonywany tylko w chwili wciśnięcia zielonego przycisku . Jeśli obiektyw jest sprawny to pomiar powinien działać stabilnie . Sprawdziłem w swoim K-5 z Heliosem .
Wykonałem zdjęcia na różnych F tego samego motywu . Sprawdzałem na punktowym i średnim . Pomiędzy F2 a F16 nie stwierdziłem większej odchyłki niż 0.3 ev .
Sprawdź czy mechanizm przysłony w Twoim obiektywie działa sprawnie a przysłona nie jest ,, leniwa " . Bo to może być główna przyczyna ....
 

Kuba Nowak  Dołączył: 12.05.2010
Cytuj
Też pomyślałem o zatartej przysłonie...
 
skwara  Dołączył: 16.08.2007
Cytuj
By wykluczyć problem z przysłoną to użyłem tym razem obiektywy PRAKTICAR 3.5/135mm drugi to PRACTIRAR 1.4/50mm
https://drive.google.com/open?id=0Bx_EpQjxIsghUFBfQlRWSWRTQTQ
 
Kot72  Dołączył: 15.10.2014
Cytuj
Na 135/3.5 jest w miarę powtarzalnie . Drobne odchyłki będą bo te body nie jest optymalizowane pod obiektywy bez styków . Na 50 tce jest już trochę gorzej ale nie jakaś tragedia .
 

dybon  Dołączył: 05.12.2007
Cytuj
Sprawdź czy nie masz autoiso.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach