plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Trafiłem gdzieś kiedyś na opis, która wersja LR działa pod którą wersją wine i dlaczego.
 
spirit  Dołączył: 21.07.2007
Cytuj
Żadna w miarę świeża wersja LR nie działa pod wine. Żeby to zagrało ze sobą, trzeba skompilować wine (w 32-bitowym chroocie/kontenerze/wirtualce) aplikując uprzednio kilka poprawek do źródeł.
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
Próbował ktoś wsadowego usuwania plam w DT ? Próbuję i próbuje i nijak nie mogę tego zrobić , na jednym obrazku zapisany styl działa a na większej ilości tak jakby pomijał usuwanie .
 
pe72  Dołączył: 13.10.2010
Cytuj
Jeśli ktoś jeszcze nie zauważył, to w repozytoriach pojawiła się wersja 1.6.4
 

Przemas  Dołączył: 11.12.2006
Cytuj
pe72, ja to już mam nawet darktable 1.6.4+9~gdfb27d2 ;)
 
pe72  Dołączył: 13.10.2010
Cytuj
Przemas, no tak, ale "oficjalna" wersja stabilna to 1.6.4, a Ty korzystasz z wersji "kombinowanej" :mrgreen:
A tak przy okazji czy w Twojej wersji jest już dodany moduł "Color Reconstruction"?
 

Przemas  Dołączył: 11.12.2006
Cytuj
pe72, ;) dokładnie - póki co działa stabilnie - i w sumie zawsze jechałem na "unstable".
Tego modułu jeszcze nie ma - sam czekam. Liczę że go włączą gdzieś przy 1.6.5 albo przy 1.7 razem z modułem drukowania - bo takowy ma być :)
 
pe72  Dołączył: 13.10.2010
Cytuj
A tymczasem DT osiągneło numerek 1.6.8

[ Dodano: 2016-01-12, 19:32 ]
Przybyła wersja 2.0.1. Niestety dla mnie wersja 32 bitowa (tylko taka u mnie wchodzi w rachubę) wykłada się od razu przy otwieraniu katalogu z rawami. Przy katalogu z jpg, png itp problemu nie ma.
Musiałem pokornie powrócić na wersję 1.6.9.
Czy komuś z użyszkodników działa 32-bitowa wersja Darktable 2?
 
pe72  Dołączył: 13.10.2010
Cytuj
Przybyła wersja 2.0.1. Niestety dla mnie wersja 32 bitowa (tylko taka u mnie wchodzi w rachubę) wykłada się od razu przy otwieraniu katalogu z rawami. Przy katalogu z jpg, png itp problemu nie ma.
Musiałem pokornie powrócić na wersję 1.6.9.
Czy komuś z użyszkodników działa 32-bitowa wersja Darktable 2?
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
2.0.7 na pokładzie i od razu włączona obsługa k-70, szkoda że K-1 dalej kuleje a szczególnie WB.
 
pe72  Dołączył: 13.10.2010
Cytuj
Jakby się ktoś nie zorientował ;-) to DT osiągnęło numerek 2.2.4 :-D
 
kishon  Dołączył: 19.10.2014
Cytuj
Zaczynam dopiero moją przygodę z plikami RAW i zdecydowałem się użyć programu Darktable. Mam pytanie do szanownych kolegów. Po wskazaniu w programie katalogu z plikami RAW, darktable tworzy dla każdego zdjęcia osobny plik o rozszerzeniu .xmp. Rozumiem, że w tym pliku są zapisywane wszelkie zmiany jakie dokonam podczas obróbki zdjęcia? I najważniejsze pytanie, czy po wprowadzonych zmianach pliki RAW pozostają nienaruszone, a jedynie informacje o zmianach przechowywane są w plikach .xmp? Chodzi mi o to, że chciałbym nadal zachować oryginalne RAW bez wprowadzonych zmian, bo pewnie pojedyncze zdjęcia będę obrabiał po kilka razy na różne sposoby. I nie wiem, czy tworzyć osobny katalog dla Darktable, i osobny do przechowywania "dziewiczych" RAWów?
 

tobiasz  Dołączył: 03.05.2011
Cytuj
kishon, z manuala:
Cytat
darktable is a non-destructive image editor. This means that darktable opens images read-only. Any newly added metadata, tags, and parameters of image operations (the “history stack”) are stored in separate .xmp files, so-called sidecars, allowing you to store information about the images as well as the full editing history without touching the original raw files. When you import an image into darktable for the first time, an XMP file with default settings is generated automatically.

W skrócie - RAWy zostają nienaruszone, w plikach xmp jest historia edycji.
 
kishon  Dołączył: 19.10.2014
Cytuj
Dzięki Tobiasz! O to właśnie mi chodziło!

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach