plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Mój Metz z K-1 też wariował przed zmianą softu a z K-5 IIs pracował poprawnie. Coś zmienili we współpracy body z lampą i dlatego te problemy.
 
wojtas_Zdr  Dołączył: 02.02.2012
Cytuj
Mam nadzieję że z nową lampą nie będzie problemów, w każdym razie dzięki za zainteresowanie moim problemem. Trzeba było zapisać się na PPD, tam pewnie lamp do sprawdzenia by było:)
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Jeszcze możesz.
 
wojtas_Zdr  Dołączył: 02.02.2012
Cytuj
Niestety już nie ułożę planów, ale za rok bardzo chętnie wstąpię w szeregi pentaxiarzy:)

[ Dodano: 2017-03-27, 19:25 ]
Odświeżam troszkę temat, czy ktoś jest z okolic Siedlec i użyczyłby na parę strzałów metza lub systemowej lampy celem sprawdzenia w/w przypadłości?

[ Dodano: 2017-03-27, 20:08 ]
Odświeżam troszkę temat, czy ktoś jest z okolic Siedlec i użyczyłby na parę strzałów metza lub systemowej lampy celem sprawdzenia w/w przypadłości?
 

kondrath  Dołączył: 31.07.2007
Cytuj
Witam,
zastanawia mnie dlaczego jak wybieram 9 punktowy AF to czasem potwierdza ostrość w punktach poza tymi 9? Wygląda to tak jakby działały wszystkie 27 mimo iż wybrałem 9 punktów.
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
kondrath a czy trafia Ci wtedy AF?
 

kondrath  Dołączył: 31.07.2007
Cytuj
x4rd napisał/a:
kondrath a czy trafia Ci wtedy AF?

Tak, tylko jest to denerwujące jak łapie ostrość w skrajnych punktach zamiast w 9 centralnych.
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
A jaki tryb AF – S, A, C?
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
kondrath napisał/a:
Tak, tylko jest to denerwujące jak łapie ostrość w skrajnych punktach zamiast w 9 centralnych.


Może po prostu potwierdzenie ostrości masz włączone?
 
barmiska  Dołączył: 27.08.2014
Cytuj
a nie chodzi o to:
Cytat
Rozszerzone pole AF (S) - ustawia ostrość w wybranym polu AF (z 27 punktów). Kiedy obiekt przesunie się poza nie, wykorzystywanych jest 8 punktów peryferyjnych by ponownie ustawić ostrość
?
w K-30 też chyba mam coś takiego - rozszerzone pole AF.
Pzdr
 

kondrath  Dołączył: 31.07.2007
Cytuj
bakulik napisał/a:
A jaki tryb AF – S, A, C?

AF-S.

x4rd napisał/a:
Może po prostu potwierdzenie ostrości masz włączone?

Tak, ale chyba powinno potwierdzać w 9 centralnych punktach a nie innych, skrajnych z 27.

Może rzeczywiście jest to związane z rozszerzonymi polami AF. Poszukam w opcjach.
 
Andrzej_k-5  Dołączył: 18.01.2011
Cytuj
Była taka fajna sprawa w K-5 jak zoom cyfrowy. Naciskałem "i" przy podglądzie na żywo i mi powiększało - niezbędna sprawa przy ręcznym ostrzeniu.
Nie mogę znaleźć takiej funkcji w K-3 II. Gdzie to jest?
 

Kolya90  Dołączył: 29.08.2015
Cytuj
Andrzej_k-5 instrukcja strona 39? OK nie powiększa?
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
Andrzej_k-5 napisał/a:
Była taka fajna sprawa w K-5 jak zoom cyfrowy. Naciskałem "i" przy podglądzie na żywo i mi powiększało - niezbędna sprawa przy ręcznym ostrzeniu.
Nie mogę znaleźć takiej funkcji w K-3 II. Gdzie to jest?


Przycisk INFO?
 
Andrzej_k-5  Dołączył: 18.01.2011
Cytuj
Ślicznie dziękuję za odpowiedź. Tego właśnie szukałem.
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
Andrzej_k-5 napisał/a:
Była taka fajna sprawa w K-5 jak zoom cyfrowy. Naciskałem "i" przy podglądzie na żywo i mi powiększało - niezbędna sprawa przy ręcznym ostrzeniu.
Nie mogę znaleźć takiej funkcji w K-3 II. Gdzie to jest?


To teraz ja :mrgreen:
Mam K5II czyli praktycznie blizniaczą puszkę i nie za bardzo wiem jakie "i" naciskasz, co masz na myśli pisząc naciskam "i", bo jeżeli chodzi o powiększenie to działa to tak jak napisał @x4rd czyli po naciśnięciu info, właśnie to sprawdziłem na Pentax M 50m f1,7 ?


PS
To nie czepialstwo. tylko ciekawość :-P
 
rrysiekk  Dołączył: 16.11.2013
Cytuj
[quote="x4rd"]
Andrzej_k-5 napisał/a:
Była taka fajna sprawa w K-5 jak zoom cyfrowy. Naciskałem "i" przy podglądzie na żywo i mi powiększało - niezbędna sprawa przy ręcznym ostrzeniu.
Nie mogę znaleźć takiej funkcji w K-3 II. Gdzie to jest?


..przycisk "OK"
 
szatek0000  Dołączył: 23.12.2008
Cytuj
Panowie czy warto z k3 przejsc na k3II - mam możliwość kupienia k3II z malym przebiegiem.
 

Misztu  Dołączył: 19.03.2007
Cytuj
szatek0000 napisał/a:
Panowie czy warto z k3 przejsc na k3II - mam możliwość kupienia k3II z malym przebiegiem . Ps . Jesli ktos jest zainteresowany K3 zapraszam na priv.

Wszystko zależy od ceny zakupu nowszego i ceny sprzedaży starszego :)
Ja przy niewielkie dopłacie chętnie bym wymienił, żeby sprawdzić jak działa Astrotracer.
Poza tym chyba większych różnic nie będzie.
 
chester  Dołączył: 01.04.2010
Cytuj
Wymoderowane

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach