Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Program do drukowania na A4 zdjęć w układzie 2, 4, itp Cytuj
Posiadam drukarkę EPSON L805, chciałem wydrukować cztery zdjęcia na A4, niestety nie da się. Na A4 mogę wydrukować 16, 20, 12, 40, 80 a jak chcę 4 to tylko na: 9x13; 10x15; 13x18 właściwie na wszystkich innych za wyjątkiem A4 :evil:

Dlatego poszukuję jakiegoś niezależnego programu ktory będzie wspólpracował z tą drukarką, bez takich bzdurnych ograniczeń.

Podobnie jest z drukowaniem bez ramek, gdzie mozliwe jest drukowanie tylko na papierze o wymiarach zapisanych przez producenta, drukowanie kopert, itp. Ten program mnie coraz bardziej irytuje.
 
daśko  Dołączył: 15.03.2010
Cytuj
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
daśko napisał/a:
Sprawdzałeś XnView ( http://www.xnview.com - http://www.xnview.org) ?


Dopiero po dodaniu tematu zajarzyłem że przecież taką opcję posiada przeglądarka której używam, czyli FastStone :oops:

Niestety wydruk to masakra.
Ciekawe dlaczego program epsona ma takie dziwaczne ograniczenia, może by jakoś podłubać i dodać t w pliku konfiguracyjnym :evilsmile:

XnView sprawdzę ale trochę się boję że efekty będą podobne, więc wpierw muszę wybadać dlaczego.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Jeśli masz Lightrooma to w jego module wydruku zrobisz to bez problemów.
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
Nie stać mnie na LR, używam Dx0 darmowki.

Zastanawiam się dlaczego te zdjęcia takie kiepskie wyszły?
Żeby było smieszniej drukowałem je na zwykłym papierze tak zwanym satynowym, miały to być zdjęcia poglądowe ale nie o aż tak kiepskiej jakości. Jutro odżałuję arkusz fotograficznego i zobaczę co z tego wyjdzie, no chyba że FastStone sam coś psuje.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
DxO to ogarnie - jest tylko wkurzająco wolny w buforowaniu oraz niestety nie można zapisywać presetów wydruku, a więc za każdym razem ustawianie. Jednak nie ma problemu, żeby wydrukować w idealnej jakości nieco wyższej niż w LR czterech ujęc 10xok15 na formatce a4
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
M.K napisał/a:
DxO to ogarnie - jest tylko wkurzająco wolny w buforowaniu oraz niestety nie można zapisywać presetów wydruku, a więc za każdym razem ustawianie. Jednak nie ma problemu, żeby wydrukować w idealnej jakości nieco wyższej niż w LR czterech ujęc 10xok15 na formatce a4


DxO raz mi pięknie sknocił wydruk A4, dorobił pięć cieniutkich ale równiutkich :-P czarnych pasów przez całe zdjęcie.
Mam v9 ale nie widzę możliwości dodania zdjęcia.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Prawdopodobnie jako użyszkodnik czegoś nie odznaczyłeś - np. zadruk komórek pola

[ Dodano: 2017-07-17, 13:25 ]
Zaraz sprawdzę co i jak

[ Dodano: 2017-07-17, 13:31 ]
Jest możliwość swobodnego dodawania - layout: rows and columns. Warto w sterowniku ustawić jakość na foto, bo domyślnie jest taka jak masz ustawione pod windowsa. Po tym zabiegu zaznaczasz w sterowniku drukuj bez marginesu i masz możliwość zadruku a4 czterema fotkami o rozmiarze 10x14,7cm.
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
Dzięki, sprawdzę później.
"zadruk komórek pola" - powiadasz :shock:
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
W DxO tego nie ma - a myślałem, że jest. W LR jest - zadruk robi cieniutką czarną linią dla ułatwienia cięcia. A to o czym Ty piszesz - to nie wiem jak mogło się stać w DxO, ale i tak podejrzewam, że Ty byłeś winny. :)
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Poradziłeś sobie?
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
Opcje znalazłem, czekam na papier foto.
Fakt, linie cięcia by się przydały.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Zanim puścisz wydruk musisz wszystko w sterowniku ustawić - jakość, przestrzeń kol. itp. itd
 

zuka68  Dołączył: 31.05.2010
Cytuj
Sid Gotama napisał/a:
używam Dx0 darmowki.

W DxO 11 Pro elite bez problemu można ustawić na stronie 1, 2, 4, 6 do 96 zdjęć . Podejrzewam, że w tej zwykłej wersji jest podobnie
Na pasku z podglądem zdjęć zaznaczasz np 4 zdjęcia, nastepnie Ctrl + P (lub wybierasz z menu drukowanie). Ustawiasz w Layout Rows na 2 i Columns na 2
Powinno wyjść coś takiego:



Przed drukowaniem z tego samego okna ustawiasz jeszcze parametry drukowania, wybierasz papier A4 jesli to zwykła kartka i gotowe :)
zaraz na próbę druknę czy wszystko wyjdzie ok :)

[ Dodano: 2017-10-21, 21:38 ]
Wszystko wydrukowało się bez problemu (mam Canona) i bez pasów :) Jedynie co zapomniałem zaznaczyć to Crop to fill - wtedy są mniejsze odstępy między zdjęciami

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach